Ξεκινάει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» -Οι νέες ρυθμίσεις, ο προϋπολογισμός
Την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών που θα διατεθούν αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Η ρύθμιση, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, το οποίο ψηφίζεται σήμερα και όπως ενημέρωσε η κ. Ζαχαράκη μετά την ψήφισή της, η οποία θα επιτρέψει και την άμεση έναρξη του προγράμματος, θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα των αιτήσεων.
Η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος και της δυνατότητας συμμετοχής στο πρόγραμμα των ιδιοκτητών ή επικαρπωτών με ποσοστό κυριότητας επικαρπίας ίσο με το 50%.
Αμέσως μετά την ψήφιση, θα γίνει η μεταφορά των πόρων του προγράμματος από το Εθνικής Οικονομίας στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ, ώστε εντός της επόμενης εβδομάδας κι αφού έχει γίνει η μεταφορά των πόρων, να έχει εγκριθεί από το ΔΣ της και να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Την ημέρα που θα δημοσιευθεί η ΚΥΑ θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις,στο gov.gr.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρω - και προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ.
Για τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής διατίθενται συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε η υπουργός.
«Για να είναι πιο ελκυστικό το πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή περίπου κατά το ήμισυ αυτής της επιδότησης του 40% επί του τελικού ποσού της ανακαίνισης το οποίο μπορεί να φτάσει τις 10.000 ευρώ, υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη και διευκρίνισε ότι βελτίωση που επέρχεται - πέραν της δυνατότητας όλων των άλλων αναβαθμίσεων, και κυρίως των ενεργειακών αναβαθμίσεων - δίνει και την δυνατότητα των λειτουργικών αναβαθμίσεων των υπό ανακαίνιση οικημάτων.
«Στόχος μιας είναι όλα αυτά τα κενά διαμερίσματα, τα οποία είναι εκατοντάδες χιλιάδες, να δώσουμε ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες να μπορέσουν να ανοίξουν κάποια εξ αυτών, τα οποία δηλώνονται κενά τα τελευταία τρία χρόνια στο Ε2», εξήγησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Προσέθεσε ότι στη χώρα μας που και τα ενοίκια ανεβαίνουν, πρέπει νέοι άνθρωποι και νέες οικογένειες, όπως και οι υπόλοιποι, να έχουν επιλογές, απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί και το οικιστικό απόθεμα και να καταπολεμηθεί η άνοδος των ενοικίων.
Η κ. Ζαχαράκη, υπογράμμισε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί το μόνο μέτρο, αλλά εντάσσεται σε μια δομημένη στεγαστική πολιτική, την οποία παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι διατίθενται 2,3 δισεκατομμύρια σε στεγαστικά προγράμματα. Όπως ενημέρωσε ήδη για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» εκταμιεύθηκαν 4.200 δάνεια και στο τέλος του έτους θα φτάσουν τα 9.800, ενώ πλέον θα αρχίσει να «τρέχει» και το Πρόγραμμα των ανακαινίσεων κλειστών σπιτιών και θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής.
Αύξηση του επιδόματος γέννησης
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη ρύθμιση για την αύξηση του επιδόματος γέννησης κλιμακωτά από 400 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και με αναδρομική ισχύ για τις γεννήσεις του 2023.
Σχολιάζοντας η κ. Ζαχαράκη, τις αναφορές εκπροσώπων των κομμάτων ότι το μέτρο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα, απάντησε ότι ουδείς ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο παρά από την πρώτη στιγμή, με τον υπουργό Οικονομικών, αναφέραμε ότι πρόκειται για μια αντιμετώπιση των πολύ υψηλών εξόδων που έχει μια οικογένεια με την άφιξη ενός μωρού.
«Σας θυμίζω ότι δεν υπήρχε το μέτρο αυτό. Το επίδομα έγινε 2.000 ευρώ και αυξάνεται σημαντικά σήμερα, διότι βλέπουμε ότι έχουμε όλες αυτές τις εισαγόμενες πληθωριστικές τάσεις και πρέπει να δώσουμε ισχυρά εργαλεία», υπογράμμισε και ενημέρωσε ότι όλα τα υπόλοιπα ποσά θα δοθούν μέσα από το Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο αυτή τη στιγμή εκπονείται.
«Θα ζητήσουμε από όλα τα κόμματα τις απόψεις τους, όπως επίσης θα διεξαχθεί μια διευρυμένη διαβούλευση με την κοινωνία, με την περιφέρεια και τους δήμους, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατότερο μεγαλύτερη συμμετοχή, σε ένα θέμα το οποίο είναι εθνική απειλή και εθνική πρόκληση, όταν βλέπουμε τις δημογραφικές τάσεις σε όλες τις περιφέρειες», είπε ακόμη προαναγγέλλοντας την έναρξη διαλόγου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Η ρύθμιση
Με την ρύθμιση, αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επίδομα γέννησης. Το νέο, αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για δικαιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δικαιούχους με τρία (3) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.
Το μέτρο θα έχει αναδρομική εφαρμογή και θα αφορά κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1η.1.2023 μέχρι την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης, προκειμένου να επωφεληθούν ακόμα περισσότερες οικογένειες.
Δεν πρόκειται για ένα μέτρο με εφάπαξ αύξηση, παρά δίνεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής του ύψους του επιδόματος με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία για την αναγκαία προσαρμογή του μέτρου σε τυχόν νέα δημογραφικά δεδομένα και ανάγκες της χώρας.
Η ενίσχυση διαμορφώνεται ως εξής:
- 2.400 ευρώ, για όσους αποκτούν το πρώτο παιδί
- 2.700 ευρώ, για το 2ο παιδί
- 3.000 ευρώ, για το 3ο παιδί
- 3.500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί και κάθε επόμενο παιδί
Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη η μεταρρύθμιση αυτή ενισχύει περίπου 35.000 οικογένειες με 1 παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 τρίτεκνες και 1.400 πολύτεκνες οικογένειες ετησίως.
Μέσα από τις διατάξεις αυτές, η Πολιτεία δίνει επιπλέον 80 εκατ. ευρώ, με την εκτίμηση ότι ενδέχεται να φτάσει και τα 90 εκατ. ευρώ λαμβάνοντας υπ' όψιν τον θετικό αντίκτυπο της εφαρμογής του μέτρου στον αριθμό των γεννήσεων.
360 εκατ. για vouchers σε βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεA
Τέλος η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε ότι διατίθενται επιπλέον 18,5 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ ΑμεΑ.
Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη δεν υπάρχει ούτε ένα από τα παιδιά με αναπηρία το οποίο να βρίσκεται εκτός ΚΔΑΠ ΑμεΑ και επίσης καλύφθηκαν και περισσότερες θέσεις στα ΚΔΑΠ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης.
Ανακοίνωσε τέλος ότι για φέτος διατίθενται πάνω από 360 εκατομμύρια ευρώ για τα vouchers σε βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεA για να καλυφθούν ακόμη περισσότερες αιτήσεις.