Χατζηθεοδοσίου: Ζητάνε την παραίτησή μου χωρίς έναν λόγο στο τραπέζι [vid]
«Είναι βέβαιο πως ενόχλησαν οι θέσεις μου, για την επιδότηση του ρεύματος, τη μείωση του ΦΠΑ, για τις 120 δόσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή την πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του από επτά Επιμελητήρια. Όπως σημείωσε, τα θέματα αυτά η κυβέρνηση τα συζητάει, που σημαίνει πως «καταλαβαίνει», γιατί «θέλει ως κεντρικό όργανο ένα πρόσωπο συμβιβαστικό».
«Ζητάνε την παραίτησή μου, χωρίς να έχουν βάλει έναν λόγο στο τραπέζι» τόνισε, μιλώντας στο «Mega», ο κ. Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας πως ο ρόλος του είναι να υπερασπίζεται όλα τα θέματα και το δίκαιο που αφορούν τους μικρομεσαίους.
«Αυτό που θέλουν είναι να υπάρξει μια αφωνία στην Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων, θέλουν το κεντρικό Επιμελητήριο να μην παρεμβαίνει και να έχει έναν πρόεδρο «Υes men» υποστήριξε και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη στάση του.
https://www.youtube.com/watch?v=s4bHsxABn_U
«Πραξικοπηματική προσπάθεια με κομματική-κυβερνητική παρέμβαση»
Σε δηλώσεις του και στο «Open», ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκανε λόγο για «προσπάθεια καθαρά πραξικοπηματική», καθώς «δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο στα 150 χρόνια του επιμελητηριακού θεσμού. Επτά μέλη της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης, ζητούν την παραίτησή μου χωρίς λόγο και αιτία».
Όπως ανέφερε, «τα μέλη αυτά μάζεψε εξωθεσμικά χθες το βράδυ ο κ. Μπρατάκος, που είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και γενικός διευθυντής της ΝΔ και προκλητικά πήρε τον διευθυντή της ΚΕΕΕ και τους δικηγόρους ζητώντας να ψάξουν να βρουν μια αιτία. Εγώ σας καλώ όταν βγάλουν τον λόγο που ζητάνε την παραίτησή μου να δημοσιοποιηθεί» τόνισε, διερωτώμενος «με ποια θεσμική και όχι κομματική, ιδιότητα ο κ. Μπρατάκος συγκαλεί μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου;».
«Αυτό που θεωρώ ως δεδομένο, είναι πως δεν άρεσε στην κυβέρνηση ο λόγος που εκφέρω, ο οποίος ήταν πιο επικριτικός προς την προηγούμενη κυβέρνηση όταν πιέζονταν οι επιχειρήσεις. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα κάνω στο μέλλον. Γι' αυτό άλλωστε τιμήθηκα σε αυτή τη θέση. Δεν θα αλλάξω τακτική, ούτε θα πω αύριο ότι το ρεύμα είναι φθηνότερο. Το ρεύμα ακρίβυνε, πρέπει να το πω. Το πρόβλημα που υπάρχει με τις ανατιμήσεις είναι δεδομένο» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «είναι φανερό ότι υπάρχει κομματική και κυβερνητική παρέμβαση».
Η αντίδραση των κομμάτων
Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που κάνουν λόγο για μεθόδευση της κυβέρνησης και καθεστωτική νοοτροπία της ΝΔ.
«Εχοντας μακρά εμπειρία εξωθεσμικών παρεμβάσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι μεθοδεύει ακόμα και την αποπομπή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Χατζηθεοδοσίου», κατήγγειλε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει δυσανεξία στην κριτική από όπου και αν αυτή προέρχεται», σχολιάζει και προσθέτει: «Είναι σύμπτωμα μιας αυταρχικής και ανασφαλούς κυβέρνησης που βλέπει να οξύνεται το κύμα οργής για την αντικοινωνική και αναποτελεσματική της πολιτική».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Η μεθοδευμένη προσπάθεια απομάκρυνσης του κ. Χατζηθεοδοσιου από τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη συνεργασία και τη συνύπαρξη με τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές τάξεις.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει ” ενοχλητικές” φωνές, δεν επιθυμεί ανθρώπους που διεκδικούν και έχουν ανεξάρτητη άποψη και θέση, δεν ανέχεται ανθρώπους που μπορούν με ενωτική διάθεση να υπερασπιστούν τον κλάδο τους, ο οποίος έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την πανδημική κρίση, την ακρίβεια και την κυβερνητική αδράνεια.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι οι επιμελητηριακοι θεσμοί πρέπει να δηλώνουν κομματική υποταγή, να συμφωνούν με την κυβέρνηση, να μη λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Η καθεστωτική αυτή νοοτροπία εκδηλώνεται πλέον απροκάλυπτα. Δεν κρύβεται.
Με κάτι τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές, οι οποίες προφανώς τυγχάνουν και της έγκρισης -αν όχι της καθοδήγησης του Μεγάρου Μαξίμου- η Νέα Δημοκρατία πείθει όλο και λιγότερους ότι μπορεί να απευθύνεται στο χώρο του κέντρου».