Χατζηδάκης ΕΦΚΑ: «Κόπρος του Αυγείου η κατάσταση» [pics]
«Μία αντιφατική εικόνα» αντίκρυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας, όπως αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί στο φορέα, αλλά και στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
Με την ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι η γραφειοκρατία του παρελθόντος δεν παραπέμπει σε καμία περίπτωση στο μοντέλο της δημόσιας διοίκησης που προσδοκά το υπουργείο, ενώ τονίζει ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που πραγματοποίησε, διαπίστωσε την ταλαιπωρία και την αγωνία των συνταξιούχων οι οποίοι αναμένουν την έκδοση των συντάξεών τους για μήνες ή και για χρόνια. Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός κάνει ιδιαίτερα αναφορά στις προσπάθειες της διοίκησης και των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, προκειμένου να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση.
«Μπροστά μου ξεδιπλώθηκε μία εικόνα που θα τη χαρακτήριζα αντιφατική. Οι γραφειοκρατικές κληρονομιές του παλιού ΙΚΑ και του παλιού ΤΕΒΕ έγιναν χειρότερες με τη φύρδην μίγδην συγχώνευση στον ΕΦΚΑ» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης στην ανάρτησή του, αναφερόμενος και στις προσπάθειες της διοίκησης εδώ και ενάμιση χρόνο να καλυτερεύσει η κατάσταση, αλλά και στο «δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στην έκδοση των συντάξεων μέσα σε στοίβες φακέλων, που δεν παραπέμπουν πάντως στο μοντέλο της δημόσιας διοίκησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Και φυσικά οι συνταξιούχοι που τηλεφωνούσαν, όση ώρα ήμουν εκεί, πιέζοντας να εκδοθούν οι συντάξεις τους για τις οποίες περιμένουν για μήνες ή και για χρόνια».
Επισημαίνει δε ότι η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σηκώνουν έναν μεγάλο σταυρό. «Το πρόβλημα που έχει κληρονομηθεί από το παρελθόν είναι η "Kόπρος του Αυγείου". H συγχώνευση χωρίς σχέδιο του 2016, αντί να απλουστεύσει, γύρισε προς τα πίσω τα πράγματα. Γι' αυτό και υπάρχουν από τότε μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.
Απαρχαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Χατζηδάκης διαπίστωσε ότι η υλικοτεχνική υποδομή είναι απαρχαιωμένη, γεγονός που, όπως συμπέρανε, δυσχεραίνει την εργασία των υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα προβλήματα μεγιστοποιούνται και με τις συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα φάση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με το 50% του προσωπικού να εργάζεται εξ αποστάσεως.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει: «Για τις υποδομές δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Ενδεικτικό είναι ότι το δίκτυο των υπολογιστών, όπως είναι σήμερα, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επαρκές, όπως και η πρόσβαση των υπαλλήλων σε σύγχρονα κομπιούτερ. Έχουν κομπιούτερ, αλλά είναι με Windows του 2000 και ανεπαρκή σε ασφάλεια». Επίσης, όπως επισημαίνει, υπάρχει ένα κεντρικό κομπιούτερ και ένας υπάλληλος αναλαμβάνει να μοιράσει τα e-mail στους υπόλοιπους υπαλλήλους. Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτής της συνθήκης, ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι ο φορέας θα εφοδιαστεί με 1.700 νέους υπολογιστές, μία ενέργεια που, όπως είπε, έχει ήδη δρομολογηθεί.
Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι έχουν γίνει προσπάθειες εκσυγχρονισμού. Όπως επισημαίνει, οι συντάξεις που εκδόθηκαν το 2020 ήταν αυξημένες κατά 31% σε σχέση με το 2019, ενώ πέρυσι έγιναν 1.750.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, ξεκίνησε τμηματικά η απονομή συντάξεων ψηφιακά και, όπως είπε, έχουν ήδη εκδοθεί με ψηφιακό τρόπο πάνω από 22.000 συντάξεις, (συντάξεις, λόγω θανάτου και από τον ΟΓΑ).
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα "όπλα" που έχουμε στη διάθεσή μας»
Λαμβάνοντας υπ' όψιν την υπάρχουσα κατάσταση, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει τις κυριότερες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων. «Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα "όπλα" που έχουμε στη διάθεσή μας» επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, στην ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ενώ τονίζει ότι η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί συντεταγμένα και με σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας απαριθμεί ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων, τα οποία είναι τα εξής:
- Η νομοθετική ρύθμιση για την προκαταβολή εθνικών συντάξεων, που θα χορηγηθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί η η πλατφόρμα για την ψηφιακή αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης. Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης. Η πλατφόρμα, η οποία είναι διαθέσιμη, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και, συγκεκριμένα, μέσω του συνδέσμου prokatavoli.syntaxeis.gov.gr, καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (efka.gov.gr), θα είναι ανοικτή, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, στόχος είναι οι προκαταβολές μαζί με τα αναδρομικά να γίνουν, πριν από το Πάσχα.
- Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή για την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων.
- Ενεργοποιείται ειδική ομάδα 100 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που με την εμπειρία τους μπορούν να συνδράμουν το φορέα στο έργο επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων και της ταχύτερης εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι εν λόγω συνταξιούχοι θα υπογράψουν οκτάμηνη σύμβαση έργου, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης, με το διοικητή του e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων. Πρόκειται για πρώην υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα και οι οποίοι κατά το χρόνο της ενεργής υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στα αντικείμενα της απονομής συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.
- Μονιμοποίηση περίπου 150 υπαλλήλων, ενώ δρομολογείται η πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων με σύμβαση έργου.
- Αξιοποίηση των υπηρεσιών πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. «Έχουν γνώση και επαφή με το αντικείμενο. Θέλουμε να το προχωρήσουμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, γίνεται ήδη στις πολεοδομίες με τους μηχανικούς από το 2010» διευκρινίζει ο κ. Χατζηδάκης στην ανάρτησή του στο Facebook.
«Η κυβέρνηση, η διοίκηση, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, που ακόμα μια φορά τονίζω ότι τους θεωρώ συμμάχους σε αυτή τη μάχη - και όποιες άλλες δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με το Δημόσιο, μπορεί να μας απαλλάξουν από αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν νοείται το 2021 να έχουμε στην Ελλάδα της Ευρώπης ένα τέτοιο πρόβλημα σαν κι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα με τις συντάξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε. Και θα το λύσουμε» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.