Χάρτες ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» όλη η Ελλάδα
Χάρτες ECDC: Επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στον νεότερο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορονοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, ολόκληρη η χώρα εμφανίζεται με «βαθύ κόκκινο», όπως και οι περισσότερες περιοχές της Ε.Ε.
H χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται.
Αναφορικά με τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πράσινο», με την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι στο «κίτρινο».
Σημειώνεται ότι οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy).
Χάρτες ECDC: Ανάγκη «ισχυρής και επείγουσας» δράσης
Προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων στην Ευρώπη απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.
Το ECDC στάθηκε στην ανάγκη «ισχυρής και επείγουσας» δράσης, αξιολογώντας την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή. Επεσήμανε, δε, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η άνοδος της «Όμικρον», αλλά χρειάζονται μέτρα όπως η μείωση των επαφών, η αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, η χρήση μάσκας, η τηλεργασία, το εκτεταμένο testing και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.
Κατά το ECDC, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εγείρει ανησυχίες, ενώ πλέον καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων εντός Ε.Ε., κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αναμένεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της «Όμικρον» τους επόμενους δύο μήνες.
«Πρόσθετες νοσηλείες και θάνατοι»
Σύμφωνα με το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί η «Όμικρον», ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες λάμβαναν υπόψη μόνο τη μετάλλαξη Δέλτα.
Ως προς τα εμβόλια, το ECDC παρατηρεί ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης της Όμικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, πάντως, να μην θεωρούνται επαρκή. Ωστόσο, όπως τονίζει το ECDC, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, για σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται τόσο με τη Δέλτα, όσο και πιθανώς με την Όμικρον, οι αναμνηστικές δόσεις αυξάνουν την προστασία. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης ακόμη και τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, επισημαίνει το ECDC.
Κατά τον οργανισμό, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι απαιτείται μείωση των επαφών για να περιοριστεί η διασπορά και να αποφευχθεί η αύξηση της θνησιμότητας. Όπως προειδοποιεί το ECDC, χωρίς μείωση των επαφών και ενίσχυση των εμβολιασμών με τρίτη δόση, τα επίπεδα μετάδοσης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν έντονα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης.
Κατά το ECDC, με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος και δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την περαιτέρω εμφάνιση και εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στις χώρες της Ε.Ε. αξιολογείται ως πολύ υψηλό.