Χαλκιδική: Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων - Ανησυχία για αφρικανική πανώλη και καλλιέργειες
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη Χαλκιδική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νεκταρίας Ψαράκη στο GRtimes, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, τα ζώα αυτά προκαλούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τις καλλιέργειες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο κίνδυνος για την διάδοση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Πιο συγκεκριμένα, η μετακίνηση των πληθυσμών έχει συνήθως ως αφετηρία τον Χολομώντα στους πρόποδες του βουνού, με τις καλλιέργειες βρόμης να καταστρέφονται, αλλά και τα παράπονα των οδηγών να είναι αυξημένα, καθώς τα ζώα αυτά εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Επιπλέον, η ύπαρξη μεγάλων πληθυσμών κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενέχει τον κίνδυνο της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης, καθώς τα αγριογούρουνα αποτελούν τον κύριο μεταδότη της ασθένειας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο οι φόβοι αφορούν στην πιθανή εξάπλωσή της στις χοιροτροφίες, εγκυμονώντας κινδύνους για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
[caption id="attachment_1761790" align="alignnone" width="1024"] Πηγή φωτογραφίας: GRtimes[/caption]
Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος αγροτικής οικονομίας της Π.Ε. Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, μίλησε στο GRtimes σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει, εξηγώντας πως το πρόβλημα εμφανίστηκε στην ελληνική επικράτεια τον τελευταίο χρόνο, ενώ ανέφερε πως προσπαθεί να αντιμετωπιστεί με την συγκρότηση κυνηγετικών ομάδων με στόχο την μείωση του αριθμού τους:
«Το πρόβλημα είναι έντονο στην περιοχή της Φούρκας και της Καλάνδρας. Κανονικά, απαγορεύεται το κυνήγι λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά εξαιρούνται οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου, εξαιτίας της εμφάνισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε εκείνες τις περιοχές. Εδώ, επιτρέπεται το κυνήγι αποκλειστικά από ομάδες κρούσης των δασαρχείων.
Εν τω μεταξύ, παρατάθηκε η κυνηγετική περίοδος ως τις 28 Φεβρουαρίου. Η παράταση της κυνηγετικής περιόδου, ουσιαστικά μας αφορά μόνο εάν επιτραπεί το κυνήγι από 1η Φεβρουαρίου. Είναι ένας προάγγελος της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου και στην περιοχή μας», επισημαίνει.
[caption id="attachment_1761793" align="alignnone" width="600"] Πηγή φωτογραφίας: GRtimes[/caption]
Η κα Ζωγράφου υποστηρίζει, παράλληλα, πως οι πληττόμενοι πρέπει να αποζημιωθούν, ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο της εκτενούς οικονομικής καταστροφής, σε περίπτωση διασποράς της αφρικανικής πανώλης:
«Πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός καθώς βάλλεται η οικολογική ισορροπία και οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές εκατομμυρίων σε περίπτωση εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης. Ωστόσο, πρέπει να μεριμνήσουμε και για την αποζημίωση των πολιτών. Πρέπει να εκτιμηθούν οι ζημιές και να δοθεί μία αποζημίωση απ’ τον ΕΛΓΑ, ενώ ακόμη θα πρέπει να γίνουν μελέτες πάνω στο φαινόμενο της αύξησης του αριθμού των αγριόχοιρων.
Μία εξήγηση, θα μπορούσε να είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες που οδήγησαν στη μετανάστευσή τους, αλλά και η αύξηση των ημιάγριων γουρουνιών σε εκτροφές, τα οποία στη συνέχεια ενδέχεται να διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον…».
Επιπροσθέτως, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργου τοποθετήθηκε σχετικά, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων που εγκυμονεί η συνύπαρξή τους με τους κατοίκους σε μια ευρύτερη περιοχή, ενώ σημειώνει πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τις κυνηγετικές δραστηριότητες:
«Από εκεί που οι εμφανίσεις των αγριογούρουνων ήταν μετρημένες, πλέον έχουμε συνεχώς παράπονα από κατοίκους της Κασσάνδρας, καθώς σημειώνονται ζημιές σε λαχανόκηπους και άλλες καλλιέργειες. Ακόμη, τηλεφωνούν συνεχώς οδηγοί, καταγγέλλοντας ότι κινδύνευσαν στο οδικό δίκτυο, καθώς πετάχτηκαν ξαφνικά μπροστά τους αγριογούρουνα. Είναι λοιπόν αφενός η ασφάλεια των πολιτών και αφετέρου οι καταστροφές σε καλλιέργειες και η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζητήθηκε η παράταση της κυνηγετικής περιόδου. Μακάρι να μπορούσε να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος».