Χάλκη: Το πρώτο του φαρμακείο απέκτησε το νησί
Χάλκη: Οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες του νησιού θα μπορούν πλέον, να προμηθεύονται άμεσα τα απαραίτητα φάρμακα και άλλα αναγκαία είδη για την υγεία τους.
Το φαρμακείο αναλαμβάνει ο 26χρονος Παναγιώτης Πατέλης, ένας νέος φαρμακοποιός από την Αθήνα που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στη Χάλκη.
Σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο κ. Πατέλης αναφέρει, «Αναζητούσα μια κενή θέση φαρμακείου, ενημερώθηκα για την κατάσταση της Χάλκης και για το γεγονός ότι δεν υπήρχε φαρμακείο στο νησί και σκέφτηκα γιατί όχι; Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Χάλκη. Είναι πολύ ωραία. Χαίρομαι που θα εξυπηρετώ τις ανάγκες των κατοίκων. Λαμβάνω ήδη την αγάπη τους. Δεν έβλεπαν την ώρα να ανοίξει το φαρμακείο».
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Χάλκης, κ. Ευάγγελος Φραγκάκης, καλωσόρισε στο νησί τον νεαρό φαρμακοποιό και τον συνεχάρη για την απόφασή του τονίζοντας ότι «Χάρη στον Παναγιώτη γεννάται μια όαση ελπίδας και ασφάλειας για τους κατοίκους μας».
Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της ακριτικής Χάλκης ακόμη και για ένα κουτί ασπιρίνη έπρεπε να περιμένουν το καράβι από τη Ρόδο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως, το πάγιο αίτημά τους ικανοποιήθηκε.
Ο Παναγιώτης σπούδασε Φαρμακευτική στη Μόντενα της Ιταλίας. «Είχα συμφοιτητές οι οποίοι έψαχναν, όταν θα έπαιρναν πια το πτυχίο, να ανοίξουν φαρμακείο όχι στις πόλεις αλλά σε απομακρυσμένες περιοχές, πάνω στους Δολομίτες, τμήμα των Αλπεων.
Κι αυτό γιατί υπάρχουν προδιαγραφές ανάπτυξης στο μέλλον. Για μας, εδώ στην Ελλάδα, τέτοια μέρη είναι τα νησιά μας, οπότε όταν ήρθε πια η ώρα να ανοίξω φαρμακείο, έψαχνα για κενή θέση σε κάποιο ελληνικό νησί», δηλώνει στα «ΝΕΑ».
Οι θέσεις για τα φαρμακεία, όπως εξηγεί, ανακοινώνονται ανά εξάμηνο. «Τότε ήταν που είδε ότι υπάρχει κενή θέση στη Χάλκη. Είπα «γιατί όχι;», αν και δεν έχω ξανάρθει στη Χάλκη. Την ίδια στιγμή έψαξα στο Διαδίκτυο για τις προοπτικές που έχει αυτό το νησί και διαπίστωσα ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και πως δημιουργούνται οι βάσεις ακόμη και για νέους ανθρώπους να μπορούν να στηρίξουν τη ζωή τους σε ένα ακριτικό νησί».
Η Χάλκη προσφέρει κίνητρα στους νέους ανθρώπους και μετατρέπεται σε ένα «πράσινο» και «έξυπνο» νησί, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού.
Παράλληλα, η ανάπτυξη των καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με υποδομές 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού, καθιστά τη Χάλκη τεχνολογικά έτοιμο νησί για να υποδεχθεί τη νέα εποχή.
Πώς πήρε την απόφαση
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, στην περιοχή του Βύρωνα, ο Παναγιώτης Πατέλης τονίζει πως τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολη η απόφαση να αφήσει τους τρελούς ρυθμούς της Αθήνας και να μείνει μόνιμα σε ένα νησί, και δη απομακρυσμένο. Η απόφασή του, βέβαια, ακούστηκε αρκετά περίεργη στην οικογένειά του.
«Ήρθα συνειδητοποιημένος και γι’ αυτό ακριβώς δεν αισθάνομαι τη ζωή μου εδώ βαριά. Από την πρώτη στιγμή ήξερα πως θα ερχόμουν στη Χάλκη γιατί είναι ένας τόπος που έχει προδιαγραφές και αναπτύσσεται συνεχώς. Παράλληλα, όμως, γνώριζα πως με τη δική μου επαγγελματική ιδιότητα θα βοηθούσα τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού».
Το να έχει κανείς φαρμακείο σε ένα ακριτικό νησί έχει βασικές διαφορές από τη διαχείριση ενός φαρμακείου σε πόλη. «Θέλει προγραμματισμό και οργάνωση. Οι παραγγελίες θα πρέπει να γίνονται όχι με ορίζοντα την επόμενη μέρα, αλλά θα πρέπει να λαμβάνω για παράδειγμα υπόψη μου τα απαγορευτικά που μπορεί να υπάρχουν λόγω καιρού», επισημαίνει ο Παναγιώτης.