Πόλεμος στο Ισραήλ: Η «ακτινογραφία» των αντιμαχόμενων πλευρών
Μια ιστορία συγκρούσεων διέπει τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ισλαμιστικές ομάδες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορά του με τον Λίβανο και τη Γάζα από τη δεκαετία του ’80 και μετά.
Πολλές από αυτές τις ομάδες ενισχύθηκαν και αποδυναμώθηκαν κατά καιρούς ανάλογα με τη στάση που κρατούσαν οι Άραβες ηγέτες και κατά πόσο ήθελα να πιέσουν το Τελ Αβίβ, τις ΗΠΑ ή την τότε Σοβιετική Ένωση.
Με την πάροδο των ετών οι τρεις βασικές οργανώσεις που τώρα αντιμάχονται με το Ισραήλ μπορούν να αναγνωρίσουν ως διαχρονικό τους σύμμαχο το Ιράν, που άλλωστε ίδρυσε και μια από αυτές τη Χεζμπολάχ.
Χαμάς: Το «αφεντικό» της Γάζας
Βασικός αντίπαλος στη σημερινή σύγκρουση που δεν έχει προηγούμενο σε ό,τι αφορά τις τρομοκρατικές – ισλαμιστικές οργανώσεις είναι η Χαμάς, που ιδρύθηκε το 1987 από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος έπεσε νεκρός από στοχευμένη ισραηλινή επίθεση το 2004. Το Χαμάς αποτελεί ακρωνύμιο που σημαίνει «Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης». Σήμερα την ηγεσία της οργάνωσης έχει ο Ισμαήλ Χανίγια.
Από την ίδρυσή της η Χαμάς ευαγγελίζεται την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Όταν η οργάνωση κατάφερε να πάρει με εκλογές την εξουσία της Δυτικής Όχθης, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς – που ανήκει στην αντίπαλη οργάνωση τη «Φατάχ» – έθεσε τη Χαμάς εκτός νόμου, με αποτέλεσμα η οργάνωση να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.
Από εκεί και πέρα η Χαμάς έχει στο ενεργητικό της χιλιάδες επιθέσεις με κάθε δυνατό τρόπο κατά του Ισραήλ, προκαλώντας την αντίδραση του Τελ Αβίβ, ακόμα και στρατιωτικές περιοχές εντός της Λωρίδας.
Ισλαμική Τζιχάντ: Είχε όπλο τους βομβιστές αυτοκτονίας
Η δεύτερη ισλαμιστική οργάνωση που φαίνεται πως υποστηρίζει την επίθεση της Χαμάς, είναι η Ισλαμική Τζιχάντ. Αν και προγενέστερη της Χαμάς, δεν αποτελεί πλέον ισχυρό πόλο μεταξύ των οργανώσεων. Ωστόσο για πολλές δεκαετίες υπήρξε μια από τις πιο σκληρές τρομοκρατικές οργανώσεις που δρούσαν εντός του Ισραήλ με βομβιστές αυτοκτονίας. Μάλιστα το 1989 η καμικάζι της Ισλαμικής Τζιχάντ πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε λεωφορείο σκοτώνοντας 16 Ισραηλινούς.
Χεζμπολάχ: Το «μακρύ χέρι» του Ιράν
Η πλέον ισχυρή και με στρατιωτική δομή οργάνωση είναι η Χεζμπολάχ. Εδρεύει στον νοτιο Λίβανο και ιδρύθηκε το 1982 από Λιβανέζους οπαδούς του Ιρανού ηγέτη, Αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ οργανώθηκε από 1.500 Φρουρούς της Επανάστασης που εστάλησαν στον Λίβανο για αυτό τον λόγο.
Ο τωρινός της ηγέτης είναι ο σεΐχης Σαγιέντ Νασράλα, ο οποίος πραγματοποιεί κατά διαστήματα πύρινες ομιλίες κατά του Ισραήλ καλώντας τον μουσουλμανικό κόσμο να ενωθεί για την καταστροφή του εβραϊκού κράτους.
Η Χεζμπολάχ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετασχηματίστηκε και σε πολιτικό κόμμα, ενώ το 1992 πήρε μέρος στις εθνικές εκλογές του Λιβάνου.
Οι ενέργειες της Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει πολλές φορές τη διενέργεια μεγάλων ή μικρών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Στις 25 Ιουλίου 1993, η οργάνωση σκοτώνει επτά στρατιώτες και το Ισραήλ απαντά με την «Επιχείρηση Ευθύνη». Τρία χρόνια αργότερα οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες προκαλούν την επιχείρηση «Σταφύλια της Οργής».
Ακριβώς 23 χρόνια πριν τη σημερινή επίθεση η Χεζμπολάχ απαγάγει και σκοτώνει λίγη ώρα μετά τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες. Τις σορούς τους θα ανταλλάξει μετά από τέσσερα χρόνια με Λιβανέζους κρατουμένους.
Το 2005 η οργάνωση δολοφονεί τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι με μια τρομακτική έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Βηρυτού. Το 2006 θα ξεκινήσει ο πόλεμος του Λιβάνου μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ που θα κρατήσει σχεδόν έναν μήνα.
Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις: Μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή
Στις τρεις οργανώσεις αντιπαρατίθεται μια από τις πιο ισχυρές πολεμικές μηχανές στον κόσμο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, όπως είναι το επίσημο όνομά τους.
Αν και κανείς δεν γνωρίζει την αριθμητική δύναμη του τακτικού στρατού, το ισραηλινό σύστημα προβλέπει τη συνεχή εκπαίδευση των εφέδρων και φυσικά την άμεση δυνατότητα επιστράτευσής τους.
Παράλληλα ο εξοπλισμός του ισραηλινού στρατού είναι τέτοιος που τον καθιστά ικανό για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ υποστηρίζεται από αέρος από τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφη, που προλειαίνουν το έδαφος των χερσαίων επιχειρήσεων, όπως αυτή που είναι προ των πυλών με την κωδική ονομασία «Σιδερένια Σπαθιά».