Ρωσία: Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αποσύρεται από την συνθήκη New Start που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν.
Απείλησε δε με την πραγματοποίηση νέων πυρηνικών δοκιμών, αν τις ξεκινήσουν οι ΗΠΑ.
«Θέλουν να μας επιβάλουν στρατηγική ήττα, θέτουν ως στόχο τις πυρηνικές μας βάσεις, για τον λόγο αυτόν, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.
Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ και τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, αν και δεν θα είναι η πρώτη που θα ξαναρχίσει τις δοκιμές των ατομικών της όπλων, είπε ο Πούτιν στην επίσημη ομιλία του στο κοινοβούλιο και ανώτατα στελέχη στη Μόσχα την Τρίτη.
«Κανείς δεν μπορεί να τρέφεται με ψευδαισθήσεις, η στρατηγική ισορροπία μπορεί να αλλοιωθεί...Μέσω των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ μας απευθύνουν τελεσίγραφα: "Εσείς, η Ρωσία, κάντε ό,τι έχουμε συμφωνήσει, κυρίως ως προς την New START και εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε», είπε ο Πούτιν.
Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην συνθήκη New START για λόγους ισοτιμίας... «διότι, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη πυρηνική δύναμη...Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία διαθέτουν επίσης πυρηνικά οπλοστάσια, τα βελτιώνουν, τα εκσυγχρονίζουν και κατευθύνονται εναντίον μας».
Η συνθήκη υπογράφηκε από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στις 8 Απριλίου 2010 στην Πράγα και, μετά την επικύρωση τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2011 ενώ πήρε παράταση 5 ετών το 2021.
Με τη συμφωνία οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις αναπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές (με ανώτατο όριο 1.550 η καθεμία) και να περιορίσουν τον αριθμό των πλατφορμών παράδοσης, όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, σε 700 ή λιγότερους. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης σε κάθε χώρα να διεξάγει επιτόπιες επιθεωρήσεις των όπλων της άλλης και απαιτεί την ανταλλαγή δεδομένων και κοινοποίηση σχετικά με καλυμμένα όπλα και εγκαταστάσεις.
Η συμφωνία λειτούργησε καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία μείωσαν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια στα συμφωνηθέντα όρια έως την προθεσμία του 2018 που ορίζεται στη συνθήκη. Οι ΗΠΑ είχαν 1.420 αναπτυγμένες κεφαλές και 659 αναπτυγμένα συστήματα στρατηγικής παράδοσης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ρωσία είχε 1.549 αναπτυγμένες κεφαλές που αποδίδονται σε 540 αναπτυγμένους στρατηγικούς εκτοξευτές. Σε συνδυασμό, οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των παγκόσμιων πυρηνικών όπλων.
Οι επιτόπιες πυρηνικές επιθεωρήσεις στη Ρωσία ανεστάλησαν αρχικά λόγω της πανδημίας του Covid-19. Οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία αρνήθηκε να τους επανεκκινήσει τον Αύγουστο του 2022 λόγω της αυξανόμενης έντασης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών στο Κάιρο τον Νοέμβριο απέτυχε αφού η Ρωσία αποφάσισε να τις αναβάλει.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν εδώ και καιρό ότι η Ρωσία αρνείται να επιτρέψει επιθεωρητές στο έδαφός της και δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα με την Ουάσιγκτον. Η στάση της Ρωσίας «απειλεί τη βιωσιμότητα του αμερικανο-ρωσικού ελέγχου πυρηνικών όπλων», είχε δηλώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ιανουάριο.
Η Ρωσία υποστήριζε ότι θα ήταν ακατάλληλο να επιτραπούν επιθεωρήσεις ενώ οι χώρες βρίσκονται σε τεταμένη αντιπαράθεση σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνησή Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη συνθήκη «βαθιά ελαττωματική» εν μέρει επειδή αφορούσε μόνο στρατηγικά πυρηνικά όπλα -μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν το ένα το έδαφος του άλλου- και όχι μικρότερης εμβέλειας, τα λεγόμενα τακτικά όπλα. Το τακτικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ ήλπιζε να αναγκάσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε πάγωμα του συνολικού αριθμού των πυρηνικών της κεφαλών. Μάλιστα ακόμη και ορισμένοι βοηθοί του Μπάιντεν μοιράζονταν ανησυχίρς ότι το New START δεν ισχύει για πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.