Κορονοϊός: Επί ποδός η Ευρώπη για την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα, συνεδριάζει ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων
Συνεδριάζει σήμερα ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ, εξαιτίας του κορονοϊού, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας που συνεδρίασε χθες Τρίτη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.
Σ. Κυριακίδου: Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID
«Η ενότητα της ΕΕ παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID» τόνισε με ανάρτησή της στο twitter η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ συνέκλινε σε δράση που περιλαμβάνει:
- Τεστ πριν από την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα
- Ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων
- Αυξημένη εσωτερική επιτήρηση».
«Η συζήτηση συνεχίζεται αύριο στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων)» συμπλήρωσε η Στέλλα Κυριακίδου.
Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής.
Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα σχετικά με: μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.
Κίνα: Απειλές για αντίμετρα
Το Πεκίνο εμφανίζεται έντονα ενοχλημένο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αρκετές χώρες για τους Κινέζους ταξιδιώτες, απειλώντας με αντίμετρα.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ινδία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία- έχουν ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την έλλειψη υγειονομικών στοιχείων από την αχανή ασιατική χώρα.
Ειδικοί και κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέες, ενδεχομένως επικίνδυνες μεταλλάξεις και θέλουν να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αυτό.
«Θεωρούμε ότι οι περιορισμοί εισόδου που έχουν υιοθετηθεί από ορισμένες χώρες, ισχυριζόμενες έλλειψη στοιχείων από την Κίνα, και ορισμένες άλλες πρακτικές είναι απαράδεκτες» δήλωσε σε πρόσφατη ενημέρωση η εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.
«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες να χειραγωγηθούν τα μέτρα κατά της Covid για πολιτικούς λόγους και θα λάβουμε αντίμετρα…» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.
Κίνα: Ανακοίνωσε πέντε θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
Το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν πέντε θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, έναντι τριών το προηγούμενο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.258 νεκρούς από τα τέλη του 2019.
Εν μέσω αμφισβητήσεων για τα δεδομένα του Πεκίνου, πολλές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα τις τελευταίες ημέρες, λόγω των πληροφοριών και ανησυχιών για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Κίνα, κάτι που οι κινεζικές αρχές χαρακτήρισαν χθες αδικαιολόγητο και «απαράδεκτο».
Μόσιαλος: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε
Με τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα να θέτει σε συναγερμό τον πλανήτη, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στους λόγους που ως Ελλάδα και Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχούμε.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επικρατήσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι απλός: «Οι Κινέζοι δεν είναι εκτεθειμένοι στον κορονοϊό, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κινεζικής ηγεσίας να επιδιώκει μηδενική ανοχή στη νόσο».
Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές στην Ευρώπη. Επίσης, σημείωσε ότι ο ιός δεν μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνος.
«Θα το πω απλά: ο κορονοϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρεται καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους; Η απάντηση είναι «όχι», από άποψη βιολογικής εξέλιξης. Δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.