Σύνοδος G7 στη Γερμανία χωρίς Μέρκελ και διάθεση για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
Στον πύργο Έλμαου, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στα βουνά της Βαυαρίας οι 7 ισχυροί θα συζητήσουν για τον Πόλεμο στην Ουκρανία, το κλίμα, την πείνα και την φτώχεια που γεμίζουν επιτακτικά την ατζέντα ατζέντα της Συνόδου.
Ο καγκελάριος Σολτς αναμένεται να αξιοποιήσει το ρόλο του οικοδεσπότη για να βελτιώσει το προφίλ του. Τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία ήταν αποδέκτης διεθνούς κριτικής για καθυστερήσεις στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Η διστακτικότητα οφείλεται εν μέρει και σε εσωκομματικούς λόγους σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας δεν είναι εφικτή μια ειρήνη στην Ουκρανία. Η βιαιότητα των ρωσικών στρατευμάτων κάμπτει ωστόσο αργά, αλλά σταθερά τις εσωκομματικές αντιστάσεις στα σχέδια Σολτς για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ δηλώνει: "Η Γερμανία θα πρέπει να διατυπώνει αξιώσεις ηγέτιδας δύναμης. Μετά από 80 χρόνια επιφυλακτικότητας και αυτοσυγκράτησης η χώρα έχει σήμερα ένα νέο ρόλο στα διεθνή πράγματα. Τις τελευταίες δεκαετίες διασφαλίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες".
Στη Σύνοδο Κορυφής των G7 ο καγκελάριος θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες. Αν καταφέρει να βρει μια κοινή συνισταμένη μεταξύ των επτά πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών θα αποκομίσει και πολιτικά οφέλη.
Στον πύργο Έλμαου η ομάδα των 7 θα αναζητήσει λύσεις και για τους τόνους σιτηρών που βρίσκονται ακόμα αποκλεισμένοι σε ουκρανικά λιμάνια. Ήδη ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον χειρότερο λιμό των τελευταίων δεκαετιών. Πολλές χώρες του Παγκόσμιου Νότου εξακολουθούν να πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, στις οποίες προστίθενται τώρα και οι ελλείψεις σε σιτηρά. Χαρακτηριστική η προειδοποίηση του γερμανού καγκελαρίου: "Αν δεν καταφέρουμε να επιδείξουμε εμπράκτως αλληλεγγύη προς τις εν λόγω χώρες, τότε δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα θα το εκμεταλλευτούν".