Εκλογές στη Γαλλία: «Εργαλείο τιμωρίας για τον Γάλλο πρόεδρο» εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Τύπος
«Τιμωρημένο και σοβαρά αποδυναμωμένο ηγέτη», θεωρεί το βρετανικό BBC τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. «Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι ο αρχιτέκτονας των δικών του προβλημάτων, εκτιμά το BBC και θέτει το ερώτημα του διαδόχου του Μακρόν, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία.
Οι Times του Λονδίνου εκτιμούν ότι «για τον Μακρόν, το αποτέλεσμα είναι μια οπισθοδρόμηση, ειδικά αφού δραματοποίησε την κατάσταση την περασμένη εβδομάδα». Η βρετανική εφημερίδα εξηγεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος «είχε περιγράψει τους αντιπάλους του ως επικίνδυνους εξτρεμιστές και προέτρεψε τη χώρα να του δώσει μια σταθερή πλειοψηφία στην αρχή της δεύτερης θητείας του». Σύμφωνα με τους Times «τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να προστεθεί τη γαλλική αταξία στην παγκόσμια αταξία».
Στη Γερμανία, η «Berliner Tageszeitung», υποστηρίζει ότι «η εξουσία του Εμανουέλ Μακρόν καταρρέει». Σε κύριο άρθρο της η βερολινέζικη εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η κατάρρευση της συμμαχίας του Μακρόν είναι ένα οδυνηρό χαστούκι και η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας ένα σοκ για τον Γάλλο πρόεδρο».
Για πλήγμα κατά του Μακρόν κάνει λόγο και η «Süddeutsche Zeitung». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «οι βουλευτικές εκλογές έγιναν εργαλείο τιμωρίας για τον Γάλλο πρόεδρο…Έτσι η αριστερά μπορεί να θριάμβευσε λίγο αυτή την Κυριακή, αλλά η Μαρίν Λεπέν μπορεί να είναι χαρούμενη».
Ως «τιμωρία για το στυλ του Μακρόν», βλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα η «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Ο Γάλλος Πρόεδρος «είναι πλέον αναγκασμένος να δείξει μεγαλύτερη προσοχή στο Κοινοβούλιο και οι νέες συνθήκες στη Βουλή υπόσχονται πλέον μια έντονη συζήτηση, αλλά και μια καθυστερημένη αναβίωση της κοινοβουλευτικής παράδοσης στη Γαλλία», τονίζει η FAZ.
«Το πάρτι τέλειωσε – Η Γαλλία ψήφισε κι ο Μακρόν τιμωρήθηκε», αναφέρει ο Spiegel χαρακτηρίζοντας μεγάλη νικήτρια των βουλευτικών εκλογών την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
Στην ίδια τη Γαλλία, τα μέσα ενημέρωσης βρίσκουν πιο ξεκάθαρες εκφράσεις για να σχολιάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Le Figaro γράφει σε κύριο άρθρο ότι «ο Μακρόν αντιμετωπίζει το φάσμα μιας θνησιγενούς πενταετούς θητείας». Η εφημερίδα κατηγορεί τους Μακρονιστές για λάθη στην προεκλογική εκστρατεία. «Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών είναι ο αντίστροφος καθρέφτης των προεδρικών εκλογών και λειτούργησε σαν δημοψήφισμα κατά του Μακρόν», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Η «Le Monde» βλέπει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση αντιμέτωπη με μια «πρωτοφανή κατάσταση». Για τον Μακρόν, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια «σοβαρή πολιτική οπισθοδρόμηση», τονίζει η Le Monde κάνοντας λόγο για «ολική παράλυση» και προβλέποντας διάλυση της βουλής σε ένα χρόνο.
«Από σήμερα το πρωί, η χώρα μας είναι ακυβέρνητη και κανείς δεν πρέπει να έχει το θράσος να αρκείται σε αυτό», σχολιάζει η Les Dernières Nouvelles d'Alsace. Η εφημερίδα του Στρασβούργου τονίζει πώς «αν η πολιτική στη Γαλλία εξακολουθεί να είναι μια πολεμική τέχνη όπου η καταστροφή είναι πιο σημαντική από την οικοδόμηση, τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι χρόνια ολοκληρωτικού και τοξικού αδιεξόδου».
Την εκλογική ήττα του Μακρόν σχολίασε και η ισπανική εφημερίδα El País. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, η συγκέντρωση εξουσίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων είχε ανατρέψει τον ρόλο του Κοινοβουλίου. Όμως η γενική δυσαρέσκεια βρήκε διεξόδους στο δρόμο ή στα κόμματα και στους υποψηφίους που αμφισβητούν το σύστημα, από δεξιά και αριστερά», τονίζει η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο Μακρόν πρέπει τώρα να συντονιστεί με άλλες δυνάμεις, αλλά και να βγει από τα Ηλύσια και να κυβερνήσει λιγότερο κάθετα και να ακούει περισσότερο τους πολίτες».
«Η Γαλλία “ακυβέρνητη”: οι μακρονιστές σοκαρισμένοι συμβιβάζονται με τον θρίαμβο της Λεπέν», γράφει η ιταλική La Repubblica.
«Γαλλία, καταρρέει ο Μακρόν, χωρίς πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Η Λεπέν περνά από τις 8 στις 89 έδρες», αναφέρει η Corriere della Sera, σημειώνοντας σε άλλο άρθρο της ότι «Ο “Τσάβεζ” της Γαλλίας, Μελανσόν, στριμώχνει στη γωνία τον κεντρώο Πρόεδρο».