Ουκρανικό: Πρόωρα τα περί συνάντησης κορυφής λέει το Κρεμλίνο - Θετικό το Κίεβο αλλά θέλει να συμμετάσχει
Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι είναι «πρόωρο» να γίνει λόγος για συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, την οποία έχει ανακοινώσει η Γαλλία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία.
«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Μια συνάντηση είναι πιθανή αν οι ηγέτες των κρατών (της Ρωσίας και των ΗΠΑ) το κρίνουν χρήσιμο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι έχουν πάντα τη δυνατότητα «όταν είναι απαραίτητο» να συνομιλούν «τηλεφωνικά ή με άλλον τρόπο». Εξάλλου ο Πούτιν αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα το μεσημέρι της συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Για τα χειρότερα προειδοποιούν Βρετανία και Γερμανία - Συνομιλία Πούτιν με Σολτς το απόγευμα
Η εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε σήμερα γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η Ουκρανία και η ΕΕ κατέληξαν, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, σε κατ' αρχήν συμφωνία για μια συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.
Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα εφαρμοστούν, αν υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί εταίροι θα αποφασίσουν τι θα θεωρηθεί παραβίαση της εδαφικής επικράτειας.
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συνομιλήσει με τον Πούτιν τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα, πρόσθεσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.
Από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι εντείνει τις προετοιμασίες με τους συμμάχους για το χειρότερο σενάριο στην ουκρανική κρίση, προσθέτοντας ότι μια ρωσική εισβολή είναι ιδιαίτερα πιθανή.
«Πρέπει να επιδιώξουμε τη διπλωματία, αλλά μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι εντείνουν τις προετοιμασίες για το χειρότερο σενάριο», ανέφερε η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter ύστερα από συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να καταστήσουμε το κόστος για τη Ρωσία υπερβολικά υψηλό».
Από την πλευρά της, η Ουκρανία χαιρετίζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως τόνισε ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, όπως δήλωσε ο Ουκρανός, ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας. "Κανείς δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα χωρίς εμάς", δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ. "Όλα θα πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή μας", πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία αρνήθηκε σήμερα ότι εξαπολύθηκαν πυρά πυροβολικού κατά ρωσικού συνοριακού φυλακίου στην περιοχή του Ροστόφ, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, και έκανε λόγο για πράξη ρωσικής παραπληροφόρησης. «Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε να παράγουν ψευδείς πληροφορίες…αλλά επιμένουμε στο ότι δεν βάλλουμε κατά πολιτικών υποδομών ή κατά της περιοχής Ροστόφ» στη Ρωσία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάβλο Κοβαλτσούκ, προσθέτοντας ότι «δεν εξαπολύθηκαν πυρά εναντίον των μονάδων κατοχής» της Ρωσίας.
Στα νεότερα από το θέατρο των επιχειρήσεων, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της Ρωσίας FSB ανακοίνωσε σήμερα ότι μία οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε τελείως συνοριακό φυλάκιο στην ρωσική περιοχή Ροστόφ, χωρίς όμως να υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το περιστατικό συνέβη σε απόσταση 150 μέτρων από σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, ανέφερε η FSB σύμφωνα με το Interfax.
Οι σποραδικοί βομβαρδισμοί κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχουν ενταθεί από την Πέμπτη.
ΕΕ: Έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία
Έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ με τη μορφή δανείων για την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ουκρανία ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ.
Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής μέσα σε 21 ημέρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου. «Η ΕΕ προχώρησε γρήγορα σε αυτή την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Οι επίμονες απειλές για την ασφάλεια έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων. Η Ουκρανία χάνει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε: "Η ΕΕ ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά για να βοηθήσει την Ουκρανία. Μέσα σε 21 ημέρες ολοκληρώσαμε τις απαραίτητες εργασίες, πράγμα που σημαίνει ότι η μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί τώρα να φτάσει στην Ουκρανία."
Η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα αποτελείται από δύο εκταμιεύσεις: