Λευκός Οίκος: «Η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή» [vids]
Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ουάσινγκτον σχετικά με το «καυτό» ζήτημα της Ουκρανικής κρίσης. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, κατά την διάρκεια της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι η Αμερικανική ηγεσία δεν βρίσκεται ακόμη σε θέση να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.
https://www.youtube.com/watch?v=RFkIdsrPWEA
Παρόλα αυτά, ο Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ, τόνισε πως ο κίνδυνος είναι αυξημένος, καλώντας μάλιστα όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία. Κατά τον ίδιο, αυτό θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον, εντός διαστήματος 48 ωρών.
«Δεν λέμε ότι ο Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Ο κ. Σάλιβαν επανέλαβε τις ανησυχίες πως η ρωσική εισβολή μπορεί να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο ίδιο ύφος με τις προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.
Η ρωσική εισβολή, τονίζει ο Σάλιβαν σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, θα ξεκινούσε πιθανότατα με βομβαρδισμούς από αέρος και ρίψεις ρουκετών, που θα προκαλούσαν εκτεταμένους θανάτους αμάχων.
Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ρισκάρουν μια αποστολή διάσωσης με τη συνδρομή των στρατευμάτων τους, αναφέρει ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, και έτσι οι πολίτες θα πρέπει να φύγουν τώρα, που οι εμπορικές οδοί ταξιδιού είναι ακόμη ανοιχτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Σάλιβαν προαναγγέλλει πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σοβαρές κυρώσεις σε μια εισβολή της Μόσχας.
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.
Ανοικτό το ενδεχόμενο για επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν επίσης ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (για την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είπε στους δημοσιογράφους.
«Εγκαταλείψτε την Ουκρανία τώρα»
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μιλώντας στο NBC News, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για τη διάσωση Αμερικανών που προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία. «Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε έντονο ύφος.
«Δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης. Θα πρόκειται για Παγκόσμιο Πόλεμο εάν αρχίσουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου. Βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που βρισκόμασταν».
«Δεν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Είναι δύσκολη η κατάσταση και τα πάντα μπορεί να ξεφύγουν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Αυτό που ελπίζω είναι πως αν (…) (σ.σ. ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) κάνει τον παραλογισμό να εισβάλει, θα δείξει την ευφυΐα να μην κάνει κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στους Αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.
Συνάντηση Μπάιντεν με Συμβούλιο Ασφαλείας
Επιπλέον, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει, επικαλούμενο πηγές του, πως ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με το συμβούλιο ασφαλείας στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου το βράδυ της Πέμπτης, για να συζητήσει τη συνεχή κλιμάκωση στην περιοχή της Ουκρανίας και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.
Η πηγή του Reuters προσθέτει πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η κρίση στην Ουκρανία φτάνει πλέον σε κρίσιμο σημείο και πως η Μόσχα φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της, στέλνοντας έξι πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκορωσία.
Διπλωματικός «πυρετός»
Δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, είχαν τηλεφωνική συνομιλία στις 18:00 ώρα Ελλάδας για την ουκρανική κρίση, ενώ η ένταση με τη Ρωσία βρίσκεται στα ύψη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Στη συνομιλία αυτή συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πολωνός ηγέτης Αντρέι Ντούντα, τόνισαν πηγές της γερμανικής καγκελαρίας και της γαλλικής προεδρίας.
Ανησυχία Μπλίνκεν
Σε δραματικές προειδοποιήσεις προχώρησε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Νέες ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να φθάνουν στα ουκρανικά σύνορα και μια εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δήλωσε επίσης σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη, έπειτα από μια συνάντηση του Quad -του σχηματισμού τετραμερούς συνεργασίας, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία-, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να μειώνει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία. Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.
«Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη.
«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως (…), μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε.
Φόβοι από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα
Στο μεταξύ, κι άλλες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ουκρανία να αποχωρήσουν αμέσως. Μεταξύ αυτών, η Ιαπωνία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βρετανία το Ισραήλ και η Ολλανδία.