Μετάλλαξη Καμερούν: Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ το νέο στέλεχος κορονοϊού - Τα πρώτα δεδομένα
Στο νέο στέλεχος κορονοϊού που προσωρινά χαρακτηρίζεται ως παραλλαγή Καμερούν αναφέρθηκε νωρίτερα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο Αμντί Μαχαμούντ, μέλος της ομάδας Covid-19 του ΠΟΥ, επισήμανε πως το εν λόγω στέλεχος βρίσκεται «στο ραντάρ» του οργανισμού, καθώς έχει σημαντικές πιθανότητες τα κρούσματά του να αυξηθούν. Αν και για την ώρα και από τον περασμένο Νοέμβριο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία δεν έχει εξελιχτεί σε απειλή, με την επέλαση της Όμικρον να παραμένει η κυρίαρχη είδηση στο μέτωπο της πανδημίας στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Σημειώνουμε πως το συγκεκριμένο στέλεχος κορονοϊού εντοπίστηκε σε 12 άτομα στις νότιες Άλπεις, περίπου την ίδια εποχή που πρωτο-εντοπίστηκε και η Όμικρον στη Νότιο Αφρική. Ο πρώτος φορέας είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Καμερούν, εξ ου και η προσωρινή ονομασία του στελέχους. Ο φορέας αυτός ήταν πλήρως εμβολιασμένος, αλλά παρουσίασε ήπια αναπνευστικά προβλήματα.
Σχολιάζοντας την εν λόγω παραλλαγή, ερευνητές του ινστιτούτου IHU σε άρθρο τους υποστήριξα πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αντλήσει κανείς συμπεράσματα για το επιδημιολογικό και κλινικό προφίλ του στελέχους, δεδομένου και πως τα κρούσματα για την ώρα παραμένουν (ευτυχώς) λίγα.
Αναλόγως ο ΠΟΥ παρακολουθεί τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, όπως και συνολικά την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά δεν το έχει κατατάξει ακόμη στα «ανησυχητικά στελέχη» με αυξημένο ρίσκο.
Μόσιαλος: Τι ξέρουμε έως τώρα για τη νέα μετάλλαξη «Καμερούν»
Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, που ανιχνεύθηκε στη νότια Γαλλία, παρουσιάζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook.
Όπως παρατηρεί, πρόσφατες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά, που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα διεθνή ΜΜΕ, παρατηρεί ο κ. Μόσιαλος, μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια, και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή "IHU (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.24.21268174v1.full.pdf).
Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοέμβρη την επόμενη ημέρα αφού είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 09/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις που αναφέρονται. Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα, και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή. Και να πούμε επίσης, τονίζει ο καθηγητής, πως και τα 12 αυτά δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Αυτό που βλέπουμε εδώ όμως είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών. Επίσης, το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενα μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα.
Τέλος, να πω πως οι παραλλαγές του κορονοϊού δημιουργούν σε όλους μια μόνιμη ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο της μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια. Το σημαντικό όμως είναι να μένουμε έγκυρα ενημερωμένοι. Κυρίως όμως να μην απαξιώνουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη για την προστασία από τα εμβόλια, που πιστοποιούν την αξία του εμβολιασμού έναντι όσων παραλλαγών χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα, καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.