Μπάιντεν - Πούτιν: Διαδικτυακή σύνοδος με φόντο την Ουκρανία
Ουάσιγκτον και Μόσχα κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη σημερινή διαδικτυακή συνάντηση Μπάιντεν- Πούτιν. Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και η κυβερνοεπιθέσεις, ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις, αυτή την περίοδο, είναι κυρίως η Ουκρανία.
Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη κατηγορούν τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με επιθετική διάθεση.
https://www.youtube.com/watch?v=N4XpMkHLxU0&feature=emb_logo
«Ο πρόεδρος θα υπογραμμίσει, φυσικά, τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στα σύνορα με την Ουκρανία και θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Είναι επίσης μια ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων στη σχέση ΗΠΑ και Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σταθερότητας, του κυβερνοχώρου και των περιφερειακών θεμάτων. Αλλά σίγουρα μπορείτε να περιμένετε ότι οι ανησυχίες μας για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα σύνορα θα είναι ένα εξέχον μέρος της συζήτησης».
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει απαντήσει στις διαμαρτυρίες των Δυτικών για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Έχει δηλώσει ότι θέλει εγγυήσεις, νομική διασφάλιση ότι το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του, για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, δε θα συνεχίσουν να κινούνται ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα και ότι δε θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία ή αλλού στην περιφέρεια της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν θα ζητήσει εγγυήσεις από τον Μπάιντεν ότι το Κίεβο δε θα χρησιμοποιήσει βία για την επίλυση της κρίσης στο Ντονμπάς.
«Στάβλος του Αυγεία»
Όπως επισημαίνει το Euronews, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παρομοίασε τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας με τον «στάβλο του Αυγεία», που δεν μπορεί να καθαριστεί σε λίγες ώρες.
Το Κρεμλίνο έχει εξοργιστεί με τις κατηγορίες της Δύσης για ενδεχόμενη επίθεση στην Ουκρανία και καταγγέλλει διαρροές ψεύτικων ειδήσεων προς «αγγλοσαξωνικά μέσα ενημέρωσης», όπως αναφέρει.
Εντωμεταξύ, στην Ουκρανία η ανησυχία είναι διάχυτη. Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμ Ζελένσκι βρέθηκε στα σύνορα για να γιορτάσει με το στρατό τα 30 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Πως μπορεί η συνάντηση να αφορά και την Ελλάδα
Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Ιγνατίου, το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί έχουν αναδείξει σε μείζον θέμα την ανάμειξη της Ρωσίας στις υποθέσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
https://www.youtube.com/watch?v=jBZIkrI88dI&feature=emb_logo
Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η Μόσχα είχε ανάμειξη στην πρόσφατη κρίση στα Σκόπια διότι υποστήριξε τους εθνικιστές, οι οποίοι διατηρούν -όπως λέγεται- στενές σχέσεις με τη ρωσική πρεσβεία, στην σκοπιανή πρωτεύουσα.
Οι Αμερικανοί αντιστέκονται με νύχια και με δόντια στη διείσδυση στα Βαλκάνια, που επιχειρούν οι Ρώσοι. Και αυτό είναι άλλο ένα πεδίο σύγκρουσης με τους Αμερικανούς. Δεν θα είναι έκπληξη εάν η αμερικανική πλευρά συμπεριλάβει το θέμα στα περιφερειακά θέματα που θα συζητηθούν.
Το ζήτημα αυτό ενδιαφέρει και την Ελλάδα, διότι εάν επικρατήσουν οι εθνικιστές και αναλάβουν την κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Προς το παρόν, με την βοήθεια και της Αμερικής, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και να αποτρέψει την ανάληψη της εξουσίας από τους εθνικιστές, αλλά έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη για την Ουάσιγκτον.
Με πληροφορίες από euronews και hellasjournal