Λευκορωσία: Διαβεβαιώσεις Λουκασένκο ότι δεν θα αναγκάσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις χώρες τους
Λευκορωσία: Σχεδόν 570 πρόσφυγες και μετανάστες επέστρεψαν με δύο πτήσεις στο Ιράκ από τη Λευκορωσία, έπειτα από εβδομάδες που ήταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Πολωνία, στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσής τους από τη νεκρή ζώνη και επίλυσης της κρίσης.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Λευκορωσία, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε στους πρόσφυγες και μετανάστες ότι κανείς δεν θα τους αναγκάσει να επιστρέψουν στις χώρες τους, ωστόσο όπως είπε, ούτε θα τους εμποδίσει να φύγουν «δυτικά».
Κατά την επίσκεψή του στα σύνορα, ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε στους εγκλωβισμένους ανθρώπους: «Θα σας βοηθήσουμε να το κάνετε όσοι από εσάς θέλετε να επιστρέψετε στην πατρίδα σας. Αλλά δεν θα σας αναγκάσουμε. Αυτό είναι δικαίωμά σας».
Ο Λουκασένκο, ο οποίος κατηγορείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προκάλεσε σκόπιμα ανθρωπιστική κρίση στο ανατολικό της σύνορο, δήλωσε επίσης στους μετανάστες ότι δεν θα παίξει τη μοίρα τους σε πολιτικά παιγνίδια.
«Αν θέλετε να πάτε δυτικά, δεν θα σας θέσουμε υπό κράτηση, δεν θα σας πνίξουμε, δεν θα σας ξυλοκοπήσουμε. Εξαρτάται από σας. Προχωρήστε. Πηγαίνετε».
Ο Λουκασένκο, τον οποίο η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλες χώρες κατηγορούν ότι έφερε τους πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, για να ασκήσει πίεση στη Δύση και να «εκδικηθεί» για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε επίσης ότι αν η μεταναστευτική κρίση «δεν επιλυθεί τώρα, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη».
Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στα σύνορα από τότε που ξεκίνησε η κρίση, και σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει το καλό πρόσωπό του, ο Λουκασένκο επισκέφθηκε εγκατάσταση που παρέχει τροφή στους μετανάστες και μίλησε με εργαζομένους στον Ερυθρό Σταυρό στον καταυλισμό.
Στις δηλώσεις του επέκρινε τις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας που ανήκουν στην Ε.Ε., λέγοντας: «Θα κάνουμε τα πάντα, όπως το επιθυμείτε, ακόμη κι αν αυτό είναι κακό για τους Πολωνούς και τους Λετονούς. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας θέσουμε υπό κράτηση, δεν θα σας φορέσουμε χειροπέδες και δεν θα σας φορτώσουμε σε αεροπλάνα για να σας στείλουμε σπίτι σας αν δεν το θέλετε αυτό».
Το Μινσκ έχει αρχίσει να μεταφέρει αεροπορικώς στις χώρες τους έναν αριθμό προσφύγων, αλλά όπως έχει δηλώσει αναμένει απάντηση από την Ε.Ε. σχετικά με το αν θα δεχθεί τους περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα.
Σήμερα Παρασκευή, νωρίς το πρωί, εκατοντάδες Ιρακινοί μετανάστες, κυρίως Κούρδοι, που επεδίωκαν να εισέλθουν στην Ε.Ε. μεταφέρθηκαν με δύο πτήσεις στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ.
Κάποιοι δήλωσαν ότι ανακουφίστηκαν που επέστρεψαν.
«Δεν θέλω να ξανακάνω αυτήν τη διαδρομή. Ήταν άσχημα, είχε πολλή βροχή και χιόνι», δήλωσε ο 11χρονος Μάλακ Χάσαν, η οικογένεια του οποίου προσπάθησε να περάσει στην ΕΕ μέσω των συνόρων με τη Λευκορωσία.
Ο Άουατ Καντέρ, από το ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ότι είδε μετανάστες να ξυλοκοπούνται στη διάρκεια της παραμονής του κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας και ότι δεν θα προσπαθήσει να ξανακάνει το ταξίδι αυτό.
«Έπρεπε να πληρώσουμε πολλά λεφτά ακόμη και για να γυρίσουμε πίσω στο Μινσκ» από τα σύνορα, σημείωσε.