Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Διαπραγματεύσεις - θρίλερ για το ζήτημα της Τουρκίας [vids & pics]
Μετά από ένα πολύωρο διπλωματικό θρίλερ, που ακολούθησε την άρνηση της Αθήνας και της Λευκωσίας να δεχθούν το αρχικό κείμενο, οι «27» συμφώνησαν τελικά λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2020, για το προσχέδιο συμπερασμάτων, αναφορικά με τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.
Εκτός της Τουρκίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, αποφασίστηκε και το πλάνο με τις πιθανές κυρώσεις για την Λευκορωσία. Η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής, στις 9:30 (ώρα Βρυξελλών), ενώ το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η κοινή συνέντευξη Τύπου των Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το κλείσιμο των διήμερων εργασιών.
https://www.facebook.com/CharlesMichel/videos/946482819166932/
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η ΕΕ θέλει να δώσει την ευκαιρία να γίνει πολιτικός διάλογος, ενώ εκφράστηκε η στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της και σημείωσε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα, ενώ το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πιθανά εργαλεία στην διάθεσή μας αν χρειαστεί», είπε, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.
Την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες: «η μία για μια κατάσταση που δε θέλουμε – την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία πάλι προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά μια πιο θετική ατζέντα, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι έχει βούληση να διεξαγάγει πραγματικά εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.
Τι προηγήθηκε
Μακρά νύχτα διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με εμπλοκές και ανατροπές, καθώς η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι θέλει ακόμα πολύ δουλειά το αρχικό προσχέδιο με αποτέλεσμα να κατατεθεί δεύτερο προσχέδιο. Ούτε και αυτό ήταν ικανοποιητικό, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ της Πέμπτης 1η Οκτωβρίου 2020, να πέσει στο τραπέζι και τρίτο προσχέδιο.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παρέδωσε στους «27» ηγέτες ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία.
Οι δύσκολες διαβουλεύσεις είχαν στόχο τον «συνδυασμό» των δυο προτάσεων: αυτής που έκανε ο Σαρλ Μισέλ και απέρριψε η Ελλάδα και η Κύπρος (λόγω της απουσίας μιας ξεκάθαρης καταδίκης της Τουρκίας) κι εκείνης που προτείνει η χώρα μας.
Το νέο κείμενο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, βασίζεται στα δύο προηγούμενα, αλλά προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης, σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».
Στο ίδιο κείμενο, σημειώνεται πως «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα άρθρα της Συνθήκης αφορούν κυρώσεις, αλλά δεν αναφέρεται ρητώς η λέξη.
Επίσης, το νέο προσχέδιο καταργεί μια προηγούμενη αναφορά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το διχοτομημένο νησί.
Οι διαβουλεύσεις επί του νέου προσχεδίου συμπερασμάτων, ξεκίνησαν αμέσως μετά το επίσημο δείπνο των ηγετών, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν τόσο οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η δηλητηρίαση του Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι, πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πώς ξεκίνησε το θρίλερ
Η συνεδρίαση στην Σύνοδο Κορυφής διακόπηκε για 45 λεπτά το βράδυ της Πέμπτης 1η Οκτωβρίου 2020. Στο διάστημα αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Αναστασιάδης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο», είπε στο Politico Έλληνας αξιωματούχος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Η ελληνική πρόταση
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο, η Αθήνα, με την πρότασή της, ζητά:
- Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία
- Οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως
- Η Τουρκία να δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση
- Να υπάρχει η φράση: «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».
- Να τονίζεται ότι : «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».
Το αρχικό «Όχι» της Ελλάδας
Σύμφωνα με πληροφορίες στο αρχικό προσχέδιο δεν υπήρχε καμιά αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία. Ανέφερε, μόνο, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η ελληνική πλευρά κάτι τέτοιο δεν το έκανε αποδεκτό, ενώ δεν το δέχθηκε ούτε και η Κύπρος.
Παράλληλα στο προσχέδιο επίσης προβλεπόταν και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή.
Ωστόσο, ανέφερε: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και η Άνγκελα Μέρκελ
Επίσης το προσχέδιο ζητούσε, επίσης, «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Η κυρία Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι «θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία» και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.
Η Αθήνα και η Κύπρος έκριναν ότι το πρώτο προσχέδιο, που κυκλοφόρησε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, δεν ήταν ικανοποιητικό. Η ελληνική πλευρά ζήτησε τροποποιήσεις «ώστε να αντικατοπτρίζει πιο πλήρως τις ελληνικές θέσεις», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στη σύνοδο μίλησε πρώτη η Γερμανίδα καγκελάριος, ως προεδρεύουσα χώρα, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιούσε προκλητική ρητορική, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πέτσας: Χρειάζεται ένα σχέδιο συμπερασμάτων σε 4 πυλώνες
«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
https://www.youtube.com/watch?v=7GL6lZ1Y_Wk
»Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Η ανατροπή στην ατζέντα
Μεγάλη ανατροπή στο πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, άλλαξε την ατζέντα και έθεσε στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών το ζήτημα της Τουρκίας και αυτό της Λευκορωσίας. Η αρχική ημερήσια διάταξη είχε ζητήσει από τους ηγέτες να επικεντρωθούν στις σχέσεις με την Τουρκία και στις συγκρούσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια του δείπνου, το βράδυ της Πέμπτης 1η Οκτωβρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες και υπό τον φόβο άσκησης βέτο από την Λευκωσία σε περίπτωση που δεν υπάρξει επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα, «ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής και προχώρησε κατευθείαν στο πιο αμφιλεγόμενο θέμα: την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο», όπως μεταδίδει το Politico και ο ανταποκριτής του, David M. Herszenhorn.
Ο Σαρλ Μισέλ κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής
Από την πλευρά της, η ανταποκρίτρια της Wall Street Journal, Laurence Norman, μεταδίδει ότι οι ηγέτες θα εκφράσουν τις απόψεις τους επί του ζητήματος και στη συνέχεια, πιθανότητα, θα υπάρξει ένα κείμενο, το οποίο και θα επεξεργαστούν αργότερα. Η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε πως «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία». Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=OyVwjTp0pSk&feature=emb_logo
«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει διάλογο ή κυρώσεις
«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.
»Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».
Μακρόν: Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η αλληλεγγύη
«Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. «Όταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε.
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Το Συμβούλιο επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη». Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε:
«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».
Κουρτς: Να επιβληθούν κυρώσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις για τη θαλάσσια διαφωνία της με την Ελλάδα και την καταστολή δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
"Πρέπει επιτέλους να δούμε μια ξεκάθαρη αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας", δήλωσε ο Κουρτς από τις Βρυξέλλες. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να ορίσει κόκκινες γραμμές για τον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν, που σημαίνει τέλος των ενταξιακών συνομιλιών και κυρώσεις κατά της Τουρκίας".
Ερντογάν: Κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρος
Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στη Βουλή χαρακτήρισε «κακομαθημένες» από την Ε.Ε. την Ελλάδα και την Κύπρο, τα αιτήματα των οποίων, όπως είπε, είναι ανεδαφικά. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Sabah, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές, αυτοβούλως, για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι μία από τις σημαντικότερες διαμάχες που έχουμε στις θάλασσες. Δεν είμαστε υπέρ μιας σύγκρουσης στη Μεσόγειο. Το μοναδικό αίτημά μας είναι ο σεβασμός στα δικαιώματά μας. Εκείνοι που μας έφερναν χάρτες και θα μας φυλάκιζαν στις ακτές μας ακολούθησαν πρώτα την τακτική της απειλής και του εκβιασμού. Είναι δική τους επιλογή να αρχίσουν μια σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο. Θα διατηρήσουμε την αποφασιστική μας στάση μέχρι το τέλος», τόνισε. Επανέλαβε μάλιστα με έμφαση την άποψη ότι «To τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο».
https://www.youtube.com/watch?v=IdLXjBbbboY