Ταγίπ Ερντογάν: Έχουμε δίκιο αλλά μπορούμε να πάμε σε μια λύση «kazan – kazan»
Σε μία λύση «kazan – kazan», διαδικασία όπου όλοι έχουν κέρδος, εμφανίζεται να ποντάρει αίφνης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα και να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως γράφει η τουρκική Hurriyet, επικαλούμενη πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, υπογράμμισε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του».
«Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη "νότια Κύπρο". Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική kazan - kazan. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία», φέρεται να είπα ο τούρκος πρόεδρος.
Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, επιχείρησε να δώσει τόνο αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι «η συρρίκνωση στις ΗΠΑ ήταν 31,7%, αλλά σε εμάς 9,9%. Η οικονομία μας είναι μια χαρά». «Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 14%. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Θα το δούμε την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε τα μεγέθη ανάπτυξης να είναι πάνω από 12-13%» ανέφερε.
Δύο νέες Navtex
Νέο επεισόδιο στην ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να εκδίδει για λογαριασμό της Ρωσίας Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή. Ουσιαστικά, η Άγκυρα ενημερώνει τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis που πλέουν στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις των Ρώσων, όπως σημειώνεται και στη σχετική ενημέρωση. Η διπλή ναυτική οδηγία, όπως αναφέρει η hurriyet, θα γίνει με πραγματικά πυρά, εντός του Σεπτέμβρη, με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός». Οι δύο ασκήσεις θα γίνουν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ανατολικά της Κύπρου.
Δηλώσεις Ακάρ
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Γαλλίας και των ΗΠΑ. «Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε. «Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη "νότια Κύπρο", αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος», τόνισε.
Ο Ακάρ έκανε αναφορά στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς. Την απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο αμερικανός ΥΠΕΞ.
Σχοινάς
Για «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των 27, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι στο διάστημα που μένει ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Σεπτεμβρίου υπάρχει ελπίδα ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία θα μπορέσει να προχωρήσει, εφόσον σταματήσουν οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά.