Oruc Reis: Νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου
Η Τουρκία θα εκδώσει Navtex για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου μέχρι τα τέλη Αυγούστου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν μέσω έντασης με την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα εκδώσει νέες Navtex για επιχειρήσεις κοντά στα δυτικά σύνορα της ηπειρωτικής Τουρκίας και θα συνεχίσει “κάθε είδους επιχειρήσεις, σεισμογραφικές και γεωτρήσεις” στην περιοχή. «Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Ο Τούρκος υπουργός διεμήνυσε ακόμη ότι οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν. «Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Τουρκία έχει κακές προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί που θέλουν να δουν μια χώρα με κακές προθέσεις πρέπει να κοιτάξουν προς την Ελλάδα», συνέχισε στο ίδιο προκλητικό μοτίβο ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κι ενώ το τουρκικό ερευνητική σκάφος Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ. Τονίζει, δε, πως «το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει Oruc Reis και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της Τουρκίας».
«Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέρoντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή», το πλήρες μήνυμα του Τούρκου υπουργού Άμυνας.
«Τελεσίγραφο» Δένδια στην Άγκυρα
Να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας την Τουρκία, κάνοντας λόγο για συγκυρία με σαφή τουρκική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τουρκία ότι αποφάσισε να επιδοθεί «στη γνώριμη παραβατικότητά της» και χαρακτήρισε ανειλικρινείς τις δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο. Διαμήνυσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή. (Διαβάστε αναλυτικά).
https://youtu.be/7EzWN3SwcHw
Νέος χάρτης ερευνών δίπλα σε Καστελόριζο, Κάρπαθο
Σε μία ακόμα προκλητική κίνηση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις «υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis» και θέτοντας ανοιχτά θέμα Καστελόριζου.
Στον χάρτη που παρουσίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο αξιωματούχος του υπουργείου Κ. Ερσιγιές και έδωσε στην δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, εμφανίζεται η περιοχήτης Ανατολικής Μεσογείου, όπου δείχνουν πως το ωκεανογραφικό πλοίο κινείται εντός τουρκικής ΑΟΖ, ενώ το πλοίο βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στον χάρτη εμφανίζουν, ωστόσο, το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis, ως περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας για έρευνες (με κόκκινο χρώμα), ενώ με γκρι χρώμα δείχνουν την θαλάσσια περιοχή νότια και πλησίον της ανατολικής Κρήτης και κατά μήκους των Δωδεκανήσων από την Κάρπαθο ως την Ρόδο και το Καστελόριζο, ως περιοχή με «νέες άδειες» για τουρκικές έρευνες.
Μάλιστα, ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο Ερσιγιές, καθώς επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως «οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».
«Το Oruc Reis βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα κάνει πολύ φασαρία για τις δραστηριότητές μας», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα μπλοκάρει μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή εξαιτίας ενός «μικρού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.
«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού (Καστελόριζο) και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό. Η Ελλάδα δημιουργεί εντάσεις με τις απαιτήσεις της και όχι η Τουρκία», είπε.
Ερντογάν: Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές
O Τούρκος πρόεδρος το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάλεσε τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», σε μια σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Προσέθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να αγνοούν την Τουρκία» και «να την εγκλωβίσουν στις ακτές της». Επανέλαβε ότι η Άγκυρα μετά από παράκληση της Άγγελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες «ως κίνηση καλής θέλησης» και προσέθεσε: «Όμως η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».