Κορονοϊός ΠΟΥ: Δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί εμβόλιο
«Δεν είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού, όμως θα μπορούσε να χρειαστεί ένας χρόνος προτού κάποιο εμβόλιο εφευρεθεί», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας σε βουλευτές της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι εάν ένα τέτοιο εμβόλιο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να αποτελέσει δημόσιο αγαθό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους. «Θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο», είπε.
«Δεν είχαμε ποτέ εμβόλιο για έναν κορονοϊό. Επομένως, αυτό θα είναι το πρώτο, όταν ανακαλυφθεί, ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο ΠΟΥ έχει περισσότερους από 100 υποψηφίους για ένα εμβόλιο, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης». «Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο, η εκτίμησή μας είναι ότι ενδεχομένως θα έχουμε ένα εμβόλιο μέσα σε ένα έτος. Εάν οι προσπάθειες επιταχυνθούν, θα μπορούσε αυτό να γίνει σε λιγότερο χρόνο, κατά έναν ή δύο μήνες. Αυτό λένε οι επιστήμονες».
Ο δεκαπλάσιος αριθμός Αμερικανών, σε σύγκριση με τα καταγεγραμμένα κρούσματα, έχει ενδεχομένως προσβληθεί από κορονοϊό
Ένα ποσοστό μεταξύ 5 και 8% του αμερικανικού πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19, εκτιμά ο διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ. «Μεταξύ 5, 6, 7 ή 8% των Αμερικανών μολύνθηκε, εν γνώσει του ή όχι», ήτοι πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ο δεκαπλάσιος αριθμός από τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί (2,4 εκατομμύρια), δήλωσε, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.
Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε ορολογικά τεστ που διεξήχθησαν σε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού και που επιτρέπουν να εξακριβωθεί εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου είχε έλθει σε επαφή παλαιότερα με τον ιό. Τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν επισήμως από τα CDC, όμως ανταποκρίνονται στην τάξη μεγέθους που έχει παρατηρηθεί σε διάφορες χώρες ή περιοχές, όπου διεξήχθησαν ορολογικές μελέτες. Πρόκειται για έναν εθνικό μέσο όρο. Σε ορισμένες από τις πλέον πληγείσες περιοχές, το ποσοστό είναι αναμφίβολα μεγαλύτερο, όπως στη Νέα Υόρκη, όπου ο κυβερνήτης ανακοίνωσε πως το 20% και πλέον των κατοίκων της πόλης συνολικά νόσησε από τον ιό.
Το ποσοστό 8% δείχνει, επομένως, ότι πάνω από 9 στους 10 Αμερικανούς μπορεί να μολυνθούν. «Η πανδημία αυτή δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.
«Το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση», επισήμανε, την ώρα που αυξάνονται τα ποσοστά μόλυνσης σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, στο νότιο και το δυτικό, σε περιοχές, δηλαδή, που είχαν σχετικά λιγότερο πληγεί την άνοιξη, στις οποίες όμως η χρήση της μάσκας και άλλα περιοριστικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα.