Wikipedia: Αυτά έψαξαν περισσότερο οι Έλληνες το 2020
Η «Πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα το 2020» υπήρξε το πιο δημοφιλές λήμμα της ελληνικής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, την χρονιά που μας πέρασε. Το λήμμα είχε στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου καθημερινή καταγραφή κρουσμάτων, θυμάτων και μέτρων, ενώ αργότερα διασπάστηκε σε δύο λήμματα, ένα γενικό και ένα με το χρονικό της πανδημίας.
Στην πρώτη δεκάδα των λημμάτων με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2020, περιλαμβάνονται εκείνα για τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα (8ο), τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά (9ο) και το λήμμα γενικότερα για το τι είναι μια Πανδημία (10ο). Σχετικά είναι και τα λήμματα για την Ισπανική γρίπη (7ο), για τον Κορονοϊό (13ο) και για την Πανώλη (15ο).
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Κ.Σταμπουλή που παρουσίασε ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΛ/ΛΑΚ), η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:
- Πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα το 2020 (482 χιλιάδες προβολές)
- Ελλάδα (451 χιλ).
- Κατάλογος χωρών ανά πληθυσμό (414 χιλ.)
- Αγία Σοφία (Κωνσταντινούπολη) (356 χιλ.)
- Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (324 χιλ.)
- Κώστας Βουτσάς (296 χιλ.)
- Ισπανική γρίπη (280 χιλ.)
- Σωτήρης Τσιόδρας (272 χιλ.)
- Νίκος Χαρδαλιάς (270 χιλ.)
- Πανδημία (241 χιλ.)
Τι είναι η Wikipedia
Η Βικιπαίδεια (αγγλικά: Wikipedia, γουικιπίντια) είναι διεθνής, παγκόσμια, ψηφιακή, διαδικτυακή, ελεύθερου περιεχομένου, εγκυκλοπαίδεια, που βασίζεται σε ένα μοντέλο ανοικτό στη σύνταξη του περιεχομένου της. Γράφεται και αναπτύσσεται συνεργατικά από εθελοντές με το λογισμικό wiki, κάτι που σημαίνει ότι λήμματα μπορεί να προστεθούν ή να αλλάξουν από τον καθένα. Το έργο ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001 ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες Nupedia, με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς και λειτουργεί τώρα από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikimedia (Wikimedia Foundation). Η Αγγλική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει πάνω από 6.708.000 λήμματα και η Ελληνική πάνω από 190.000 λήμματα (76.000 σελίδες).
Η Wikipedia έχει αυξηθεί σταθερά σε δημοτικότητα και έχουν γεννηθεί διάφορα αδελφά προγράμματα, όπως το Βικιλεξικό (Wiktionary), τα Βικιβιβλία (Wikibooks), τα Βικινέα (Wikinews), τα Βικιταξίδια (Wikivoyage), Βικιεπιστήμιο κλπ. Λήμματα της Βικιπαίδειας αναφέρονται τακτικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον ακαδημαϊκό κόσμο, που την εγκωμιάζουν για τη δωρεάν διανομή και έκδοσή της καθώς και για το ευρύ φάσμα που καλύπτει. Οι συντάκτες ενθαρρύνονται να τηρούν μια πολιτική ουδετερότητας, κάτω από την οποία οι διάφορες απόψεις συγκεντρώνονται, χωρίς να γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί μια αντικειμενική αλήθεια.
Εξαιτίας της ανοικτής φύσης της, ο βανδαλισμός και η ανακρίβεια είναι μόνιμα προβλήματα. Το κύρος της Βικιπαίδειας ως πηγής αναφοράς (π.χ. βιβλιογραφία) είναι αμφισβητούμενο. Έχει επικριθεί επίσης για τη συστηματική τάση προτίμησης της δημοφιλούς άποψης παρά της αξιόπιστης, καθώς και μια σχετική έλλειψη υπευθυνότητας και δικαιοδοσίας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εγκυκλοπαίδειες.
Το σύνθημα της Wikipedia είναι «η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που καθένας μπορεί να επιμεληθεί», και περιγράφεται από τον ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς ως «προσπάθεια να δημιουργηθεί και να διανεμηθεί μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια της υψηλότερης δυνατής ποιότητας σε κάθε μεμονωμένο πρόσωπο στον πλανήτη, στη γλώσσα του». Η Wikipedia αναπτύσσεται στον ιστοχώρο, που χρησιμοποιεί έναν τύπο λογισμικού που ονομάζεται «wiki». Ο Γουέιλς υποστηρίζει, ότι η Wikipedia πρέπει να επιτύχει μία «ίση ή και καλύτερη» ποιότητα σε σχέση με τη Μπριτάννικα και να εκτυπωθεί.