Washington Post: Οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο
Όσο πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εξηγούν στους Ουκρανούς ηγέτες ότι αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη στιγμή για να αλλάξουν την πορεία του πολέμου, αυξάνοντας την πίεση στο Κίεβο να πετύχει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης, ενώ τα όπλα και η βοήθεια την Ουάσινγκτον και τους Συμμάχους αυξάνονται.
Σύμφωνα με την Washington Post, παρά τις υποσχέσεις να στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», οι αξιωματούχοι του Τζο Μπάιντεν επισημαίνουν ότι τα πρόσφατα πακέτα βοήθειας από το Κογκρέσο και τους Συμμάχους των ΗΠΑ αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία του Κιέβου να αλλάξει αποφασιστικά την πορεία του πολέμου.
Πολλοί συντηρητικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έχουν ορκιστεί να αποσύρουν τη στήριξη, και η μακροπρόθεσμη διάθεση της Ευρώπης για χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας παραμένει ασαφής.
Στήριξη «όσο χρειαστεί» με αστερίσκους
Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ σημείωσαν την ισχυρή διακομματική στήριξη που έχει συνοδεύσει κάθε πακέτο για την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο έδωσε στον Λευκό Οίκο περισσότερα από όσα ζήτησε, αλλά αναγνώρισαν ότι αυτό συνέβη υπό την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας των Δημοκρατικών.
«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους εντυπωσιάσουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για πάντα» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στην Ουκρανία. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα διπλωματικά θέματα, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ισχυρή άποψη» της κυβέρνησης ότι θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να λαμβάνει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και οικονομικής βοήθειας από το Κογκρέσο.
«Όσο χρειαστεί» αφορά στο μέγεθος της σύγκρουσης» πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν αφορά στο ποσό της βοήθειας».
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να ζητά τόση χρηματοδότηση όση πιστεύει ότι χρειάζεται η Ουκρανία -όπως έκανε καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου- αλλά ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει αυτά τα αιτήματα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο και ενώ πολλοί βασικοί νομοθέτες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, το κόμμα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια σκληρή δεξιά πτέρυγα που έχει εκφράσει σκεπτικισμό ή αντίθεση σε περισσότερα χρήματα για τον πόλεμο.
Ο πόλεμος τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε μια αργή διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να κερδίζει το πάνω χέρι. Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν πιστεύουν ότι η κρίσιμη καμπή θα έρθει την άνοιξη, όταν η Ρωσία αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση και η Ουκρανία να εξαπολύσει αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της στιγμής για την κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος Χάρις, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας θα μεταβούν σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα και ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβεί στην Πολωνία την επόμενη εβδομάδα για μια ομιλία και συναντήσεις για την πρώτη επέτειο.
Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για την Ουκρανία
Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται επίσης με το Κογκρέσο για την έγκριση άλλων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων άμεσης δημοσιονομικής βοήθειας προς το Κίεβο και αναμένεται να ανακοινώσει άλλο ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας την επόμενη εβδομάδα και την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Κρεμλίνο περίπου την ίδια περίοδο.
Ο κρίσιμος χαρακτήρας των επόμενων μηνών έχει ήδη μεταφερθεί στο Κίεβο με ωμές εκφράσεις από κορυφαίους αξιωματούχους του Μπάιντεν - συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Φάινερ, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και του υφυπουργού Άμυνας Κόλιν Καλ, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ουκρανία τον περασμένο μήνα.
Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ταξίδεψε στη χώρα μία εβδομάδα πριν από αυτούς τους αξιωματούχους, όπου ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις προσδοκίες του σχετικά με το τι σχεδιάζει στρατιωτικά η Ρωσία τους επόμενους μήνες και τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της στιγμής.
Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του επιθυμούν να αποφύγουν κάθε ένδειξη αποστασίας ή εξασθένησης της αποφασιστικότητας των δυτικών συμμάχων ενόψει της επετείου της 24ης Φεβρουαρίου, ελπίζοντας να δώσουν σήμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν μειώνεται.
Αλλά ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να κατακτήσουν ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στο ορατό μέλλον.
«Φαίνεται ότι οδεύουμε για έναν μακρύ πόλεμο», δήλωσε η Andrea Kendall-Taylor, διευθύντρια του Προγράμματος Διατλαντικής Ασφάλειας στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Νομίζω ότι έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πολλοί άνθρωποι ελπίζουν, ότι δηλαδή προσπαθούμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει στρατιωτικά».
Και πρόσθεσε: «Είναι μια στιγμή πραγματικά μεγάλης αβεβαιότητας».
Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι συνεργάτες του δηλώνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν την Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο και πληρέστερα. Αλλά προειδοποιούν ότι η πολιτική πορεία θα γίνει πιο δύσκολη μόλις η Ουκρανία εξαντλήσει το τρέχον πακέτο του Κογκρέσου, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το καλοκαίρι.
Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες τρέφουν επιφυλάξεις για την αποστολή ορισμένων τύπων βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ανησυχώντας για μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ειδικά αφότου ο Πούτιν εξέφρασε τη βούλησή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Όμως, η ηχηρή δημόσια άσκηση πίεσης από τον Ζελένσκι, ακολουθούμενη από αθόρυβες παρασκηνιακές συμφωνίες από Αμερικανούς αξιωματούχους, έχει αλλάξει τη δυναμική. Ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν πέρασαν μεγάλο μέρος του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου προσπαθώντας να πείσουν τους συμμάχους να βοηθήσουν στην παροχή στην Ουκρανία των αρμάτων μάχης και των πυραύλων που η κυβέρνησή του αντιστεκόταν να στείλει επί μήνες.
Οι βοηθοί του Μπάιντεν ενθάρρυναν την Ολλανδία, για παράδειγμα, να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν κρίσιμα συστήματα αεράμυνας. Στις 20 Δεκεμβρίου, αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συναντήθηκαν με ανώτερους Ολλανδούς αξιωματούχους και τόνισαν τη σημασία που έδιναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αεράμυνα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης που γνώριζε τη συνάντηση, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποκαλύψει λεπτομέρειες των ιδιωτικών συζητήσεων.
Αυτό που δεν γνώριζαν οι Ολλανδοί αξιωματούχοι ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονταν για να φέρουν τον Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον την επόμενη ημέρα, όπου ο Μπάιντεν θα ανακοίνωνε ότι ενέκρινε μια συστοιχία πυραύλων Patriot, το κορυφαίο αίτημα του Ζελένσκι για να βοηθήσει στην άμυνα κατά των ρωσικών επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές.
Η συστοιχία χρειαζόταν έναν εκτοξευτή - ιδανικά έναν που βρισκόταν ήδη στην Ευρώπη - έτσι οι Ολλανδοί αξιωματούχοι εργάστηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών για να δουν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος. Τον Ιανουάριο, ο Μπάιντεν κάλεσε τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και οι Ολλανδοί κατέληξαν σε μια λύση. Όταν ο Ρούτε επισκέφθηκε την Ουκρανία στις 17 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι η Ολλανδία θα παράσχει δύο εκτοξευτές πυραύλων Patriot και πυραύλους στην Ουκρανία.
Υποβόσκουσες εντάσεις εντός του ΝΑΤΟ
Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε προκλήσεις και σε άλλα μέτωπα. Ενώ η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι θα προμήθευε άρματα μάχης στην Ουκρανία, η Γερμανία αρνήθηκε να στείλει τα δικά της άρματα μάχης Leopard 2 ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες να μεταφέρουν τα δικά τους Leopard - εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούσαν να στείλουν τα πολύτιμα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.
Για μεγάλο μέρος του Ιανουαρίου, αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου επέμεναν ότι τα άρματα μάχης M1 Abrams δεν ήταν κατάλληλα για τα ουκρανικά στρατεύματα, επειδή είναι τόσο περίπλοκα στη λειτουργία και τη συντήρησή τους. Αλλά ο Μπάιντεν ήθελε να αποφύγει την εμφάνιση ρήγματος στη δυτική συμμαχία.
Στα τέλη Ιανουαρίου, το υπουργικό συμβούλιο του Μπάιντεν κατέληξε σε ένα σχέδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν την προμήθεια αρμάτων μάχης M1 Abrams, το οποίο θα εξευμένιζε τη Γερμανία, παρόλο που τα αμερικανικά άρματα δεν θα έφταναν για αρκετούς μήνες. Την επόμενη ημέρα, ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως.