Βρετανία: Παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης λόγω της απέλασης μεταναστών
Ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Ρόμπερτ Τζένρικ παραιτήθηκε σήμερα μετά τη δημοσίευση από την κυβέρνηση του σχεδίου νόμου έκτακτης ανάγκης με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα απέλασης μεταναστών της Ρουάντα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
Όταν ένας βουλευτής στο κοινοβούλιο του ζήτησε να επιβεβαιώσει την παραίτηση του Τζένρικ, ο Κλέβερλι είπε: «Αυτό έχει επιβεβαιωθεί».
Η παραίτηση του Τζένρικ μετά τη δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης για να σταλούν μετανάστες στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος καλείται να είναι ακόμη πιο σκληρός στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, με κίνδυνο να αποκλειστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Στη Βουλή των Κοινοτήτων αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «περί Ασφάλειας της Ρουάντα»
Κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το πολυαναμενόμενο και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «περί Ασφάλειας της Ρουάντα», με βάση το οποίο η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για αποστολή στην αφρικανική χώρα όσων μεταναστών και προσφύγων εισέρχονται σε βρετανικό έδαφος μέσω παράνομων οδών, κυρίως με λέμβους μέσω Μάγχης.
Το νομοσχέδιο και η νέα συνθήκη προωθούνται από την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ μετά από την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, που έκρινε ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την άρση εφαρμογής άρθρων του βρετανικού νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να μην τίθενται εμπόδια στην απέλαση μεταναστών προς την αφρικανική χώρα στη βάση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, στην πρώτη σελίδα του κειμένου του νομοσχεδίου υπάρχει δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι που αναφέρει πως ο ίδιος «δεν δύναται» να δηλώσει πως οι πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου είναι συμβατές με τα δικαιώματα της Συνθήκης. «Όμως η κυβέρνηση παρόλα αυτά επιθυμεί να προχωρήσει η Βουλή με το νομοσχέδιο», συμπληρώνει η δήλωση του κ. Κλέβερλι.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την απειλή από την κυβέρνηση της Ρουάντα για αποχώρηση από τη συμφωνία, δημιουργώντας μία ακόμα δυνητική επιπλοκή στο βρετανικό μεταναστευτικό σχέδιο.