Σούνακ: Κόβει «μαχαίρι» το κάπνισμα - Το νομοσχέδιο και οι αντιδράσεις
Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ προωθεί ένα από τα σκληρότερα νομοσχέδια κατά του καπνίσματος στην Ευρώπη. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την απαγόρευση της αγοράς πακέτων τσιγάρων στους κάτω των 15 ετών.
Παρά το γεγονός ότι δέκα βουλευτές των Συντηρητικών, το καταψήφισαν, το νέο σχέδιο ψηφίστηκε τελικώς από το κοινοβούλιο της Βρετανίας.
Το σχέδιο του Σούνακ κατά του καπνίσματος εξόργισε ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματός τους, περιλαμβανομένων των πρώην πρωθυπουργών Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον.
Συνολικά 383 μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 67 κατά και τώρα θα περάσει στο επόμενο στάδιο που μπορεί να υποστεί τροποποιήσεις. Σημειωτέον ότι παρόμοιος νόμος κατά του καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία αποσύρθηκε από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού προτού τεθεί σε ισχύ.
Ανταρσία κατά του Σούνακ
Το γεγονός ότι 57 βουλευτές των Συντηρητικών, ανάμεσά τους και η υπουργός Εμπορίου Κέμι Μπέιντενοκ, καταψήφισαν το σχέδιο όπως και η έκταση της ανταρσίας ερμηνεύεται ως νέο πλήγμα κατά του Σούνακ, που ήδη έχει δεχθεί εσωκομματική κριτική για σειρά επιλογών του μεταξύ άλλων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την αμυντική πολιτική της Βρετανίας.
Το νομοσχέδιο κατά του καπνίσματος, μια από τις προτεραιότητες του Βρετανού πρωθυπουργού ενόψει των εκλογών, όπου οι Τόρηδες αναμένεται να υποστούν συντριπτική ήττα από τους Εργατικούς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποσκοπεί στο να απαγορεύει σε παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2009 τη δυνατότητα να αγοράζουν νομίμως τσιγάρα.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ έχει πει ότι το νομοσχέδιό του θα αντιμετωπίσει «τη μεγαλύτερη αιτία κακής υγείας, αναπηρίας και θανάτου που μπορεί να προληφθεί».
3 στους 10 Βρετανούς υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος
Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2022 κάπου 6,4 εκατ. άνθρωποι ήταν καπνιστές, περίπου του 13% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας – ποσοστό πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το 18%-23% άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Ειδικοί σε θέματα Υγείας στη Βρετανία και οργανώσεις υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος, το οποίο προκαλεί κατά μέσο όρο τον θάνατο 80.000 ανθρώπων και πολλές ασθένειες που σχετίζονται με αυτό.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov το ένα τρίτο των Βρετανών ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της σταδιακής απαγόρευσης του καπνίσματος, το 30% υποστηρίζουν την απαγόρευσή του για όλους και μόνον το ένα τέταρτο αντιτίθεται στο μέτρο..