Βρετανία κορονοϊός: «1 στους 8 ασθενείς επιστρέφει στο νοσοκομείο σε 140 ημέρες και πεθαίνει»
Απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία βρετανικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Λέστερ, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με κορονοϊό εισάγονται ξανά στο νοσοκομείο σε διάστημα πέντε μηνών, ενώ ένας στους οκτώ πεθαίνουν από επιπλοκές που σχετίζονται με τον Covid. Ειδικότερα, μετά από έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ σε συνεργασία με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, διαπιστώθηκε πως από τα 47.780 άτομα που πήραν εξιτήριο από βρετανικό νοσοκομείο στο πρώτο κύμα, το 29,4% επέστρεψε εντός 140 ημερών και το 12,3% πέθανε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού μπορούν να προκαλέσουν σε πολλούς ασθενείς καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και χρόνιες παθήσεις του ήπατος και των νεφρών.
Ο συγγραφέας της μελέτης Kamlesh Khunti, καθηγητής διαβήτη πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε στην Telegraph ότι αυτή ήταν η «μεγαλύτερη μελέτη ατόμων που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την εισαγωγή τους με Covid».
Ο καθηγητής Khunti τόνισε μάλιστα πως «οι άνθρωποι φαίνεται να πηγαίνουν σπίτι, να εμφανίζουν επιπλοκές, να επιστρέφουν και στο τέλος να πεθαίνουν. Βλέπουμε ότι σχεδόν το 30 τοις εκατό έχει νοσηλευτεί ξανά στο νοσοκομείο. Οι αριθμοί είναι αρκετά μεγάλοι». Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ειδικούς εκτός του Πανεπιστημίου του Λέστερ ενώ τα ανησυχητικά στατιστικά βασίζονται σε αρχικά δεδομένα.
Γκουτέρες: Να δεσμευτούν οι χώρες να μοιραστούν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων
«Η παγκόσμια αλληλεγγύη θα σώσει ζωές, θα προστατεύσει τους ανθρώπους και θα συμβάλλει στην ήττα αυτού του άγριου ιού» προτάσσει σε μήνυμά του για τους 2 εκατ. νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στη μνήμη αυτών των δύο εκατομμυρίων ψυχών, υπογραμμίζει πως ο κόσμος πρέπει να δράσει με πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη, διαμηνύει ότι η ώρα είναι τώρα και επικρίνει τις χώρες που κάνουν παρασκηνιακές συμφωνίες ή που προμηθεύονται εμβόλια πέρα από τις ανάγκες τους. «Ο κόσμος μπορεί μόνο να προχωρήσει μπροστά με έναν τρόπο. Μαζί» σημειώνει.
Ειδικότερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει τις χώρες να δεσμευτούν να μοιραστούν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων, καθώς παρατηρεί πως τα εμβόλια φτάνουν γρήγορα στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ οι φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν διαθέτουν κανένα εμβόλιο. «Οι χώρες έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους πληθυσμούς τους, αλλά ο εμβολιο-εθνικισμός είναι αυτοκαταστροφικός και θα καθυστερήσει την παγκόσμια ανάκαμψη» τονίζει περαιτέρω.
Αναφερόμενος στους 2 εκατ. νεκρούς από την πανδημία, ο γενικός γραμματέας επισημαίνει πως ο κόσμος μας έχει φτάσει σε ένα οδυνηρό ορόσημο και προσθέτει: «Πίσω από αυτό τον αριθμό υπάρχουν ονόματα και πρόσωπα. Το χαμόγελο που είναι πια μία ανάμνηση, η καρέκλα για πάντα άδεια στο τραπέζι, το δωμάτιο που ηχεί τη σιωπή ενός αγαπημένου προσώπου. Δυστυχώς, οι συνέπειες της πανδημίας έχουν γίνει χειρότερες λόγω της έλλειψης μίας παγκόσμιας συντονισμένης προσπάθειας».
Τέλος, απευθύνει έκκληση, καθώς η επιστήμη συνεχίσει να δημιουργεί νέους δρόμους ελπίδας, να αναλογιστούμε τα απλά και αποτελεσματικά βήματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε όλοι ασφαλείς: Να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγουμε το συνωστισμό.