Επιστροφή Κάμερον ως ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση της Βρετανίας: Ο ρόλος του στο Brexit
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον -που είχε προκαλέσει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016- επιστρέφει στην πολιτική ως νέος υπουργός Εξωτερικών, σε έναν διορισμό-έκπληξη που έκανε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε ανασχηματισμό της υπουργικής ομάδας του.
Ο 57χρονος Ντέιβιντ Κάμερον αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μετά τον Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος αλλάζει πόστο στην κυβέρνηση.
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως ευελπιστεί πως η εμπειρία του ως πρωθυπουργού θα τον βοηθήσει να ασχοληθεί με τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις.
Ο Κάμερον ήταν πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016, όταν παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, κατά το οποίο η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απρόσμενη επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της βρετανικής πολιτικής πραγματοποιείται αφού πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια γράφοντας τα απομνημονεύματά του και εμπλεκόμενος με τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της Greensill Capital, μιας εταιρίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών η οποία κατέρρευσε αργότερα.
Η κατάρρευση της Greensill πυροδότησε ερωτήματα σχετικά με το σε ποιο βαθμό πρώην ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιούν το στάτους τους προκειμένου να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, αφού ο Κάμερον είχε επικοινωνήσει κατ΄επανάληψη με υψηλόβαθμους υπουργούς το 2020 κάνοντας λόμπινγκ για την εταιρία.
Το γραφείο του Σούνακ δήλωσε σήμερα πως ο βασιλιάς Κάρολος ενέκρινε την απόφαση να δοθεί έδρα στον Κάμερον στη βρετανική άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός παρότι δεν είναι πλέον εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.
Ο Κάμερον και το δημοψήφισμα για το Brexit
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2010 έως το 2016. Το 2013, υποσχέθηκε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να κατευνάσει την ευρωσκεπτική πτέρυγα του Συντηρητικού του κόμματος και να ανατρέψει την άνοδο του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού Ukip.
Το δημοψήφισμα διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016 και το αποτέλεσμα ήταν 51,9% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Ο Κάμερον, ο οποίος υποστήριξε τη παραμονή, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα.
Ο ρόλος του Κάμερον στο δημοψήφισμα έχει αμφισβητηθεί από πολλούς. Μερικοί τον κατηγορούν ότι υποσχέθηκε το δημοψήφισμα χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τις πιθανές συνέπειές του. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν μια αναγκαία κίνηση για να κατευνάσει την ευρωσκεπτική πτέρυγα του κόμματός του.
Ο ίδιος ο Κάμερον έχει δηλώσει ότι δεν λυπάται που προκήρυξε το δημοψήφισμα, αλλά ότι ανησυχεί για τις συνέπειές του. Σε συνέντευξή του το 2019, είπε: "Το σκέφτομαι κάθε μέρα και το γεγονός ότι χάσαμε και τις συνέπειες, και ανησυχώ απεγνωσμένα για το τι θα συμβεί στο μέλλον."
Το δημοψήφισμα του Brexit ήταν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία του
Καρατόμησε την ΥΠΕΣ ο Σούνακ
Νωρίτερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καρατόμησε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, καθώς δεχόταν κατηγορίες αφότου είχε διατυπώσει επικρίσεις εναντίον της αστυνομίας, ανέφεραν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε τον μέχρι τώρα υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ως νέο υπουργό Εσωτερικών της χώρας, μετά την αποπομπή τής Σουέλα Μπράβερμαν.
«Σήμερα ο #RishiSunak ενισχύει την κυβερνητική ομάδα του για να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.