Βρετανία: Αυτοί είναι οι οκτώ υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον
Συνολικά οκτώ πρόσωπα διεκδικούν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, αφότου ο Μπόρις Τζόνσον οδηγήθηκε σε παραίτηση και άνοιξε τον δρόμο της διαδοχής του τόσο στο «τιμόνι» των Τόρις, όσο και στον πρωθυπουργικό θώκο.
Ο πρώην υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σάτζιντ Τζάβιντ καθώς και ο Ρίμαν Τσίστι δεν εξασφάλισαν τις 20 απαραίτητες υπογραφές πό βουλευτές του κόμματος πριν από τη λήξη της προθεσμίας της Τρίτης και αποχώρησαν από την «κούρσα» διαδοχής.
Οι οκτώ υποψήφιοι θα πρέπει τώρα να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 30 ψήφους στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας των Συντηρητικών βουλευτών το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι φηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι να μείνουν οι δύο τελικοί «μονομάχοι» για την ηγεσία του κόμματος, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η 21η Ιουλίου είναι η de facto προθεσμία για να έχουν επιλεγεί οι τελευταίοι δύο, καθώς εκείνη την ημέρα διακόπτει τις εργασίες της η Βουλή των Κοινοτήτων, για το καλοκαίρι.
Οι υποψήφιοι στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον είναι η Κέμι Μπέιντενοχ, η Σουέλα Μπράβερμαν, ο Τζέρεμι Χαντ, η Πένι Μόρντοντ, ο Ρίσι Σουνάκ, ο Τομ Τούγκεντχατ, η Λιζ Τρας και ο Ναντίμ Ζαχάουι.
Κέμι Μπάντενοχ
Η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, Κέμι Μπέιντενοχ, έχει υποσχεθεί φορολογικές ελαφρύνσεις και χαμηλές ρυθμίσεις, ενώ επικρίνει τον στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
Πρώην μηχανικός λογισμικού, πέρασε μερικά από τα παιδικά της χρόνια στις ΗΠΑ και τη Νιγηρία - την πατρίδα των γονιών της. Συνέχισε να εργάζεται στον τραπεζικό κλάδο και αργότερα ως διευθύντρια του περιοδικού Spectator. Εκλέχτηκε στη Συνέλευση του Λονδίνου πριν γίνει βουλευτής το 2017.
Διετέλεσε υπουργός Ισότητας και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με «μεγάλη λύπη» προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά της.
Σουέλα Μπράβερμαν
Η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit επί κυβέρνησης Τερέζας Μέι και γενική εισαγγελέας της Αγγλίας και της Ουαλίας, υπόσχεται να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ ασκεί επίσης κριτική για τον στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα ως το 2050.
Τζέρεμι Χαντ
Ο Τζέρεμι Χαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, που διεκδίκησε την ηγεσία των Συντηρητικών το 2019 και έχασε από τον Μπόρις Τζόνσον, θεωρείται εκπρόσωπος της κεντρώας πλευράς του κόμματος και πιθανώς μια χαμηλών τόνων επιλογή.
Ο 55χρονος Χαντ είχε αρχικά ταχθεί κατά του Brexit στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όμως άλλαξε άποψη στο τέλος του 2017 μπροστά στην «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις. Τον προηγούμενο μήνα προχώρησε σε ένα ελάχιστα καλυμμένο προεκλογικό μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι υπό τον Τζόνσον «δεν μας εμπιστεύεται πλέον το εκλογικό σώμα» και «είμαστε έτοιμοι να χάσουμε τις επόμενες γενικές εκλογές».
Πένυ Μόρντοντ
Η πρώην υπουργός Άμυνας, Πένυ Μόρντοντ, βρέθηκε στο προσκήνιο ως πιθανό φαβορί για τη διαδοχή το απόγευμα της Τρίτης. Τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης μελών των Τόρις που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από το Conservative Home, την τοποθετούν ως τη δεύτερη επικρατέστερη, μετά από τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας.
Η Μόρντοντ, υπέρμαχος του Brexit, θεωρήθηκε «άπιστη» στον Τζόνσον επειδή υποστήριξε τον Τζέρεμι Χαντ. Υπήρξε μία από τις πιο ειλικρινείς υπουργούς όσον αφορά την κριτική της για το Partygate και φαίνεται να προετοιμάζεται για την κούρσα διαδοχής, σύμφωνα με τον Guardian.
Λιζ Τρας
Η Λιζ Τρας, νυν υπουργός Εξωτερικών, έχει μια ισχυρή βάση υποστηρικτών μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, καθώς κατέχει θέση στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο από το 2014, επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον. Έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην αντιμετώπιση της Βρετανίας προς τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
H 46χορνη Τρας, η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ των Τόρις βρίσκεται σταθερά στην κορυφή δημοσκοπήσεων μεταξύ των μελών του κόμματος, ενώ δέχτηκε εύσημα για την απελευθέρωση της Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ από το Ιράν μετά από έξι χρόνια κράτησης και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, παρά τις αρχικές επικρίσεις περί αργής αντίδρασης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Tα δύο πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας Τζόνσον διετέλεσε υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, υπερασπιζόμενη το Brexit, ενώ πέρυσι διορίστηκε επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη Δευτέρα ο Τζόνσον έχει την «100% υποστήριξή» της και προέτρεψε τους συναδέλφους της να τον υποστηρίξουν.
Ρίσι Σούνακ
Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ήταν μέχρι πρόσφατα το φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος. Όμως ο 42χρονος Σούνακ, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε επίσης ενεργή συμμετοχή στο σκάνδαλο «Partygate», τα περιβόητα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown που είχε επιβληθεί στη Βρετανία λόγω του κορoνοϊού.
Ωστόσο, έχουν περάσει δύο μήνες που η αντιμετώπιση στο πρόσωπό του είναι «μουδιασμένη» μετά τις αντιδράσεις σχετικά με το φορολογικό καθεστώς της συζύγου του και την αποκάλυψη ότι είχε αμερικανική πράσινη κάρτα ενώ ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών.
Ναντίμ Ζαχάουι
Ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών και πρώην Παιδείας εντυπωσίασε, όταν η Βρετανία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό για την Covid-19. Η προσωπική ιστορία του, ως πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που ήρθε στη Βρετανία ως παιδί, τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους «διαδόχους» για την πρωθυπουργία.
Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η ίδρυση της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov πριν εισέλθει στο κοινοβούλιο το 2010.
Τομ Τουγκεντάτ
Πρώην αξιωματικός του πεζικού που υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο Τομ Τουγκεντάτ έχει συζητηθεί και στο παρελθόν ως πιθανός μελλοντικός ηγέτης των Συντηρητικών.
Μετριοπαθής που προβάλλει τον πραγματισμό παρά τον λαϊκισμό, έγινε βουλευτής το 2015, ενώ ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε την «κούρσα» διαδοχής λέγοντας πως «είναι ώρα για ανανέωση».
Ο Τούγκενχατ είναι σήμερα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Πέρσι, είχε επικρίνει δριμύτατα την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
«Υπηρέτησα στο παρελθόν – στον στρατό και τώρα στο Κοινοβούλιο. Τώρα ελπίζω να ανταποκριθώ για άλλη μια φορά στο κάλεσμα, ως πρωθυπουργός» αναφέρει σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.
Ο Τούγκενχατ θέλει να συγκροτήσει μια «συμμαχία συναδέλφων» με στόχο να φέρει «νέα ενέργεια και ιδέες στην κυβέρνηση και να γεφυρώσει το χάσμα του Brexit που έχει κυριαρχήσει στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».