Βρετανία: Απόλυτο φαβορί ο Σούνακ, μπορεί να ανακηρυχθεί και σήμερα πρωθυπουργός
Ακλόνητο φαβορί για να γίνει ο επόμενος κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ είναι πλέον ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Κυριακής ότι αποφάσισε να μη διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία.
Δεν αποκλείεται ο Ρίσι Σούνακ μάλιστα να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα ότι γίνεται ο νέος πρόεδρος των Τόρις από την Επιτροπή 1922 και ακολούθως θα γίνει ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία των Συντηρητικών και επομένως και την πρωθυπουργία λήγει στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας ώρα Λονδίνου (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος) και κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών.
Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι, αν και είχε συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών αποφάσισε να μην διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία και να να αντικαταστήσει τη Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος την Πέμπτη μετά από μόλις 45 ημέρες θητείας. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι είχε κερδίσει την υποστήριξη 102 συναδέλφων του - δύο πάνω από το όριο που απαιτείται - αλλά μόνο περίπου 60 εξ αυτών είχαν δηλώσει δημοσίως την υποστήριξή τους. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υποστηρικτών.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι κατέληξε στην απόφαση απρόθυμα, αφού αναγνώρισε ότι δεν θα ηγηθεί ενός ενωμένου κόμματος στο κοινοβούλιο. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κατέληξα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό απλά δεν θα ήταν το σωστό πράγμα να κάνω…Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ταπεινωμένος Τζόνσον», γράφει η Mirror το πρωί της Δευτέρας, ενώ Daily Mail και Daily Express αποκαλούν τον κ. Σούνακ «πρωθυπουργό εν αναμονή», στα πρωτοσέλιδά τους.
Εύσημα Σούνακ σε Τζόνσον
Ο Ρίσι Σουνάκ επαίνεσε τον Τζόνσον στο Twitter αργά το βράδυ της Κυριακής, σημειώνοντας ότι εκείνος, «παρέδωσε το Brexit και την εξάπλωση των εμβολίων» και «οδήγησε τη χώρα μας σε μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ποτέ».
Η Βρετανία «θα του είναι πάντα ευγνώμων γι' αυτό», έγραψε, προσθέτοντας: «Ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να συμβάλλει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Ο Σουνάκ μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν από την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 165 υποστηρικτές. Ο ίδιος ήταν εκείνος που έχασε από την Λιζ Τρας στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις το περασμένο καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες διεξαγωγής γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Οι Εργατικοί, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ένα τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των Εργατικών που μετά τα διαδοχικά σκάνδαλα Τζόνσον και το καταστροφικό 45ήμερο της Τρας.
«Οι Συντηρητικοί ετοιμάζονται να παραδώσουν τα κλειδιά της χώρας στον Ρίσι Σουνάκ χωρίς να πει ούτε μια λέξη για το πώς θα κυβερνήσει. Κανείς δεν το ψήφισε αυτό. Ίσως δεν είναι περίεργο που αποφεύγει τον έλεγχο, στο κάτω-κάτω, ήταν τόσο κακός που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κατατροπώθηκε από την Λιζ Τρας», δήλωσε ανώτατο στέλεχος των Συντηρητικών.
Η Πένι Μόρνταουντ, η οποία έχασε τον επαναληπτικό γύρο της τελευταίας αναμέτρησης για μόλις οκτώ ψήφους, θα δεχθεί τώρα πιέσεις για να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία των μελών και να ανοίξει την πόρτα στον Σούνακ για να αναλάβει την ηγεσία.
Ωστόσο, μια πηγή από την εκστρατεία της Μόρνταουντ είπε στον Guardian ότι η εκστρατεία της συνεχίζεται και ότι θέλει να μπει στο ψηφοδέλτιο ώστε τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν το αποτέλεσμα.
Ο Τζόνσον και Σούνιακ είχαν συνομιλίες μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Ο πρώην ηγέτης φέρεται επίσης να μίλησε την Κυριακή με την Μόρνταουντ, η οποία φέρεται να απέρριψε τις εκκλήσεις του να τον υποστηρίξει.
Η Μόρνταουντ θα μπορούσε ακόμη να κερδίσει τυχόν πρώην υποστηρικτές του Τζόνσον που θέλουν να σταματήσουν τον Σουνάκ, διότι πιθανότατα θεωρούν ότι εξαιτίας του έπεσε η κυβέρνηση Τζόνσον πριν από λίγου μήνες.
Αν τελικά και οι δύο παραμείνουν υποψήφιοι και με περισσότερες από 100 υποψηφιότητες, 150.000 μέλη των Τόρις θα κληθούν να αποφασίσουν για τον επόμενο αρχηγό του κόμματος και κατά συνέπεια για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Ο Σούνακ ξεκίνησε την επίσημη προεκλογική του εκστρατεία με μια δήλωση ότι η «διόρθωση της οικονομίας» είναι η προτεραιότητά του, αλλά δεν έδωσε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης ή επίσημο μανιφέστο.
Η Μόρνταουντ μίλησε στο BBC την Κυριακή, λέγοντάς της ότι θα αποτελέσει τον «ενδιάμεσο δρόμο» μεταξύ του Σούνακ και Τζόνσον, αλλά αρνήθηκε να τοποθετηθεί για οποιαδήποτε οικονομική πολιτική ή αποφάσεις σχετικά με τη φορολογία και τις δαπάνες.
Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι η έρευνα του συντηρητικού δημοσκόπου Τζέιμς Τζόνσον εξακολουθεί να βρίσκει ότι και οι τρεις υποψήφιοι των Συντηρητικών είχαν αρνητική προτίμηση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο Τζόνσον βρισκόταν στο -24, η Μόρνταουντ στο -15 και ο Σούνιακ στο -2.