Βραζιλία: Αστυνομικές έφοδοι για τη σύλληψη όσων σχετίζονται με τα επεισόδια υποστηρικτών του Μπολσονάρου στην Μπραζίλια
Εφόδους για τη σύλληψη ατόμων, που φέρονται να ενεπλάκησαν στις ταραχές που προκάλεσαν οπαδοί του Μπολσονάρου, εισβάλλοντας σε κυβερνητικά κτήρια στην Μπραζίλια, στις 8 Ιανουαρίου, πραγματοποιεί η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας.
Οι Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι η επιχείρηση είχε σκοπό «τον εντοπισμό ατόμων που συμμετείχαν, χρηματοδότησαν ή ενθάρρυναν» τις ταραχές. Είχε προηγηθεί η έκδοση οκτώ ενταλμάτων σύλληψης, 16 ενταλμάτων έρευνας και κατάσχεσης, σε πέντε πολιτείες και την πρωτεύουσα Μπραζίλια.
Στις 8 Ιανουαρίου, χιλιάδες υποστηρικτές του Ζαΐρ Μπολσονάρου εισέβαλαν και προκάλεσαν βανδαλισμούς στο κτήριο του Κογκρέσου, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο, στη χειρότερη επίθεση εναντίον κρατικών θεσμών μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία, τη δεκαετία του 1980.
Τα εντάλματα εκδόθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, ανέφερε η Αστυνομία, επισημαίνοντας πως οι έρευνες θα παραμείνουν και η επιχείρηση θα καταστεί μόνιμη.
Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία πρόσθεσε πως θα παρέχει τακτικές ενημερώσεις για τον αριθμό των ενταλμάτων, που εκδίδει το δικαστήριο, και των συλληφθέντων.
Ο Λούλα συνεχίζει τις «εκκαθαρίσεις» στις Υπηρεσίες Ασφαλείας
Επιπλέον 13 στρατιωτικοί αποπέμφθηκαν, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων στις Υπηρεσίες Ασφαλείας που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στον απόηχο των ταραχών της 8ης Ιανουαρίου στην Μπραζίλια.
Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της αποπομπής 40 στρατιωτικών που φρουρούσαν την προεδρική κατοικία, η οποία λεηλατήθηκε από υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Οι 13 στρατιωτικοί, που αποπέμφθηκαν, υπηρετούσαν στο Γραφείο για την Ασφάλεια των Θεσμών (GSI) της βραζιλιάνικης Προεδρίας, ένα συμβουλευτικό όργανο για θέματα Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.
Οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιούνται μια εβδομάδα αφότου ο 77χρονος Λούλα εξέφρασε δυσπιστία για ορισμένους αξιωματικούς, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλειά του. Την περασμένη Πέμπτη είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τα μέλη της φρουράς, δηλώνοτας πεπεισμένος ότι όχι μόνον δεν απέτρεψαν, αλλά βοήθησαν τους μπολσοναριστές να εισβάλουν στο Μέγαρο Αλβοράντα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η πύλη άνοιξε για να μπουν μέσα, γιατί καμιά πόρτα δεν βρέθηκε σπασμένη» είχε δηλώζσει ο Λούλα, συμπληρώνοντας: «Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι διευκόλυναν την είσοδό τους».
«Πώς θα μπορούσα να (εξακολουθήσω να) έχω στην πόρτα του γραφείου μου κάποιον που θα μπορούσε να με πυροβολήσει;» διερωτήθηκε ο Λούλα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το Μέγαρο ήταν γεμάτο μπολσοναριστές».
Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Λούλα, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην εξέγερση. Ωστόσο, ο ρόλος του Μπολσονάρου διερευνάται.
Οι συλληφθέντες
Περίπου 1.400 συλληφθέντες για τις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου παραμένουν υπό κράτηση. Εξ αυτών, 39 διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φθορά δημόσιας περιουσίας και υποκίνηση σε πραξικόπημα.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αουγκούστο Αράς, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι, τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος άλλων 200 συλληφθέντων.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί Μπολσονάρου, ο Άντερσον Τόρες, συνελήφθη ως ύποπτος για συνωμοσία, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Χθες, εμφανίστηκε ενώπιον ανακριτή για μια πρώτη κατάθεση, αλλά επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός. Αρνείται πάντως οποιαδήποτε ανάμειξη στην εξέγερση.