Βουλή: Υπό ομηρεία ο ΣΥΡΙΖΑ με τη λευκή απεργία των Kasselistas για τον «αφρό» της επικαιρότητας
Πολιτικά «βασανιστήρια» από τους Kasselistas βουλευτές που έχουν αποφασίσει να μείνουν στον «αφρό» της επικαιρότητας με τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις ευθύνης αλλά όχι από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Σκληρή παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα παίζεται στη Βουλή, με την «έξοδο» Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της επιρροής του να αναδεικνύονται σε «σημείο καμπής» για το σύνολο του πολιτικού σκηνικού της χώρας.
Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, το κόμμα που ανέδειξε η κάλπη ως αξιωματική αντιπολίτευση, κινδυνεύει να χάσει το θεσμικό του «στέμμα», με το ανακάτεμα της τράπουλας να δείχνει επιστροφή του «παραδοσιακού» δικομματισμού, όπως τον γνωρίζαμε πριν από το υφεσιακό σπιράλ των μνημονίων.
Γιατί δεν αποχωρούν οι Kasselistas βουλευτές;
Οι βουλευτές του Κασσελακικού μπλοκ παραιτήθηκαν μεν μαζικώς των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων, πλην όμως παραμένουν μέχρι νεωτέρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που οι σχέσεις έχουν διαρραγεί οριστικώς.
Ο λόγος για τους Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Γιώργο Γαβρήλο και Γιάννη Σαρακιώτη. Ιδίως για τη βουλευτή Πέλλας και στενή συνεργάτιδα του πρώην προέδρου που είναι πλέον ξένο σώμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρείται οριστική και τελεσίδικη, με την ίδια να δηλώνει επί της ουσία πως… μένει μέχρι να φύγει.
Ποιος ο λόγος αυτής της ιδιότυπης και πρωτοφανούς λευκής απεργίας των βουλευτών; Αυτό που σχολιάζεται στα λογής λογής κοινοβουλευτικά πηγαδάκια είναι πως πρόκειται για στρατηγική απόφαση της πλευράς Κασσελάκη προκειμένου το όλο ζήτημα να συντηρείται στον αφρό της επικαιρότητας. Απώτερος στόχος βεβαίως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει με κομμένα τα φτερά, αδυνατώντας να βρει βηματισμό μετά από τη νέα διάσπαση και παρά την εν εξελίξει εσωκομματική κούρσα.
Υπό κανονικές συνθήκες πάντως, οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη από τηλεοπτικού άμβωνος θα οδηγούσαν αυτομάτως στη διαγραφή της από το κόμμα. Είναι πασίδηλο ωστόσο πως ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ - πολλώ μάλλον ο Νίκος Παππάς ο οποίος και θα παραμείνει στο αξίωμα για λίγες ακόμη εβδομάδες μέχρι το κλείσιμο της εσωκομματικής κάλπης - επιθυμεί το «μουτζούρη» της υποβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το φόντο, είναι δεδομένο ότι από τα «κεντρικά» της Κουμουνδούρου ρίχνουν γέφυρες τόσο προς τους κασσελακικούς βουλευτές που… το σκέφτονται, όσο και προς τους ανεξάρτητους και μένει να φανεί εάν η προσέγγιση θα ευοδωθεί.
Τι χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι κερδίζει το ΠΑΣΟΚ
Εφόσον η Θεοδώρα Τζάκρη ή κάποιος άλλος από τους «επίφοβους» βουλευτές… πατήσει το κουμπί και ανεξαρτητοποιηθεί, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπέσει της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί σε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τοποθετείται στις συζητήσεις αμέσως μετά από τον πρωθυπουργό και θα μπορεί να απολαμβάνει όλων των προνομίων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ενώ θα είναι πλέον και ο τέταρτος κατά σειρά πολιτειακός παράγοντας της χώρας.
Ταυτοχρόνως, το ΠΑΣΟΚ θα δικαιούται περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους, όπως και γραφεία στη Βουλή. Όσο για την κρατική χρηματοδότηση, δεν πρόκειται να μεταβληθεί, καθώς εξαρτάται αποκλειστικώς από το αποτέλεσμα των εκλογών και όχι από τις κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις.