Βουλή: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
«Όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα» είπε ο πρωθυπουργός στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής.
Πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου έστειλε σήμα εγρήγορσης, αναφερόμενη στα νέα προβλήματα με τα οποία καλείται σήμερα να αναμετρηθεί.
Παρεμβαίνοντας στην ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα πως πολλαπλές κατευθύνσεις, σημειώνοντας πως το 2027, «όταν θα ξανασυναντηθούμε στις κάλπες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο, η χώρα να τεθεί σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και θέτοντας ως νούμερο ένα στόχο τη σύγκλιση με τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.
Προτάσσοντας την ανάγκη άμεσων τολμηρών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η χώρα να απαλλαχθεί από τα φρένα που την κρατούσαν πίσω για δεκαετίες, αναφέρθηκε στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, τη φοροδιαφυγή, αλλά και τη βία στα γήπεδα.
Με πολλαπλές αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρωθυπουργός τόνισε τη «μοναδική οξυδέρκειά του», καθώς, όπως ανέφερε, ίδρυσε τη ΝΔ συσπειρώνοντας εμπειρίες και νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις, πέρα και πάνω από τις «παραπλανητικές ετικέτες» της Δεξιάς του Κέντρου και της Αριστεράς.
Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις λιγότερες συστάσεις, «σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε αυταρχική χώρα», αφήνοντας αιχμές με αυτόν τον τρόπο στην αντιπολίτευση. Με το βλέμμα στραμμένο εξάλλου στα κόμματα, ζήτησε να σταματήσει η αχρείαστη πόλωση. «Ναι, είμαστε αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί. Να διεκδικήσουμε περισσότερες συνθέσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειωτέον, πως ο πρωθυπουργός «κάρφωσε» και τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον οποίο και διαδέχθηκε στο βήμα, σχολιάζοντας πως «Δημοκρατία είναι η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης μέσα στη Βουλή, ακόμη και όταν όσα ακούγονται δε συνάδουν με το κλίμα της ημέρας». Είχε προηγηθεί η κριτική του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, καθώς μεταξύ πολλών άλλων, ανέφερε πως η Δημοκρατία «νοσεί».
«Μπροστά στις νέες μεγάλες αβεβαιότητες, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για προοδευτική διέξοδο της χώρας. Αυτό ήταν το μήνυμα της μεταπολίτευσης. Αυτό είναι το μήνυμα της θυσίας αυτών που αντιστάθηκαν και εμείς τιμούμε τη μνήμη τους δεσμευόμαστε για υπεράσπιση των αξιών του κράτους δικαίου», είναι το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε πως ο αγώνας για τη θωράκιση των θεσμών είναι καθημερινώς καθώς οι κίνδυνοι που απειλούν το δημοκρατικό πολίτευμα είναι αυξημένοι. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία από ακροδεξιές δυνάμεις. Αλλά πρέπει ο κάθε πολίτης να κρίνει αυστηρά και τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν και αθέμιτα μέσα που προσβάλλουν το πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος», ανέφερε, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο αιχμές στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας, αναφέρθηκε στα επτά χρόνια καταπίεσης της Χούντας που οδήγησαν στα αποτελέσματα τα οποία έφεραν την Κύπρο σήμερα να τελεί σε κατοχή μετά από την τουρκική θηριωδία της εισβολής, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει λύση, και το τίμημα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου να μην αποτελέσει την τελεσίδικη πράξη του μικρασιατικού δράματος.