Βουλή: Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το επίμαχο άρθρο για τις ποινές σε ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. «Καμία επίταξη, έβαλαν ήδη πλάτη οι γιατροί» δηλώνει ο υπ. Υγείας.
Εν μέσω αντιδράσεων, εντός και εκτός Βουλής, ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο περιλαμβάνει και το επίμαχο άρθρο για τις ποινές στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αρνηθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως επέμεινε πως δεν πρόκειται να υπάρξει επίταξη, καθώς όπως είπε, οι ιδιώτες γιατροί «έβαλαν ήδη πλάτη» και δήλωσαν πως θα συνδράμουν τα δύσκολα νοσοκομεία. «Δε θα χρειαστει να το εφαρμόσουμε το άρθρο, εφόσον πάει καλά η συνεργασία μας με τους ιδιώτες γιατρούς», σημείωσε, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και των γιατρών.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταθέτουν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της συγκεκριμένης διάταξης, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να την αποσύρει, ενώ στο σύνολό της η αντιπολίτευση ασκεί κριτική και επί του νομοσχεδίου για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, καταγγέλλοντας πως θα φέρει ελλείψεις και δραματική υποβάθμιση των παροχών στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής Υγείας. Αναμένεται μάλιστα εντός της ημέρας και η παρέμβαση από βήματος των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για διασπορά fake news, υποστηρίζοντας πως με το προς ψήφιση νομοσχέδιο βελτιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών των ωφελούμενων, των φροντιστών και των οικογενειών τους. Όπως επισημαίνεται, δεν καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, το νομοσχέδιο δεν φέρνει απολύσεις, ενώ ούτε πρόκειται να μπουν λουκέτα σε φορείς αντιμετώπισης εξαρτήσεων οι οποίοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους χωρίς να κλείσει καμία δομή και καμία υπηρεσία.
Σημειωτέον, πως με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων, δημιουργείται το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, που διαρθρώνεται σε επτά Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, υπαγόμενα στις διοικήσεις των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, υπό ενιαία ιατρική και νοσηλευτική διεύθυνση, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σημειώνει πως διασυνδέονται και δικτυώνονται οι δομές και οι υπηρεσίες ψυχικής Υγείας.
Kινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή
Μπαράζ κινητοποιήσεων πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι νωρίτερα συγκεντρώθηκαν έξω από τη βουλή για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που όπως αναφέρουν οδηγεί σε διάλυση των δομών της ψυχικής υγείας.
Την έντονη διαφωνία του με το νομοσχέδιο εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος