Βουλή: Ομαδικά πυρά για το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων
Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση για το σβήσιμο των ονομάτων των 57 θυμάτων των Τέμπων που είχαν γραφτεί στο Σύνταγμα, ανήμερα της μαύρης επετείου.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς υποστηρίζοντας από βήματος της Ολομέλειας ότι «ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να κάνει κάποιου είδους υπαναχώρηση και να δουν και τις ευθύνες αξιωματούχων της δικής του κυβέρνησης. Και αν σβήσανε τα 57 ονόματα, τίποτα δε θα σβήσει τις 1,5 εκατομμύρια υπογραφές που συγκεντρώθηκαν», όπως ανέφερε, μην αποκλείοντας μάλιστα να υπάρξουν «πολιτικές εξελίξεις» με φόντο την απόφαση αυτή.
Την ανάγκη να εξηγηθεί η σπουδή, όπως την χαρακτήρισε, για το σβήσιμο των ονομάτων, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, επικαλούμενος και την ανακοίνωση του δήμου της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκαθαρίζει τα δεδομένα.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, σημείωσε πως «η κυβέρνηση να ξέρει καλά ότι τα ονόματα αυτά θα γραφτούν ξανά και ξανά, γιατί έχουν χαραχτεί στην συλλογική μνήμη», σχολιάζοντας δηκτικά πως «δεν αντέξατε ούτε λίγες ώρες. Με εντολή του φρούραρχου της Βουλής συνεργεία καθαριότητας του δήμου Αθηναίων έσβησαν τα ονόματα».
Όσο για την Πλεύση Ελευθερίας, η Ελένη Καραγεωργοπούλου υποστήριξε ότι «η σπουδή να σβήσετε ονόματα των 57 από το Σύνταγμα συνδυάζεται και με τη σπουδή σας να μπαζώσετε τον τόπο του δυστυχήματος».
Σημειωτέον, πως πηγές του φρουραρχείου της Βουλής, υποστηρίζουν πως ακολουθήθηκε η πάγια διαδικασία και πως πράγματι ζητήθηκε να σβηστούν τα συνθήματα μπροστά από το Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, δίχως ωστόσο να υπάρχει ακριβής εικόνα, όπως υποστηρίζουν, για το τι ακριβώς αναγράφονταν. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια πηγή πληροφόρησης επισημαίνει πως «η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του φρουραρχείου».