Βούτσιτς: Οργή για ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά Σερβία και Βοσνία
Την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκρινε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτηρίζοντας «αναιδείς και αδίστακτους» όσους εγκρίνουν τέτοια έγγραφα.
Με αφορμή την έκθεση για την εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας για το 2022, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18 Ιανουαρίου, ο Βούτσιτς – από το Νταβός, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – δήλωσε ότι πρόκειται για «απίστευτα συμπεράσματα» στα σημεία που σχετίζονται με το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο πρόεδρος της Σερβίας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα συμπεράσματα της έκθεσης όπου τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου στο Κόσοβο θεωρούνται υποκινούμενα από το Βελιγράδι, όπως επίσης και για την καταδίκη της αποσχιστικής ρητορικής των Σέρβων πολιτικών στη Βοσνία. «Αλήθεια, υπάρχουν χειρότεροι αποσχιστές, δηλαδή υποστηρικτές των αποσχιστικών πολιτικών από αυτούς; Υπάρχουν μεγαλύτεροι υποστηρικτές αποσχιστικών τάσεων από αυτές τις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν το Κόσοβο; Είναι να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει τέλος στην ανθρώπινη αναίδεια», δήλωσε από το Νταβός ο Βούτσιτς στους Σέρβους δημοσιογράφους που τον ακολουθούν.
Ο πρόεδρος της Σερβίας κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι έχουν «διπλά πρότυπα όταν κρίνουν διάφορες περιπτώσεις βίαιης απόσχισης εδαφών».
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το ζήτημα του Κοσόβου που θα έχει στο Βελιγράδι, την ερχόμενη Παρασκευή, με την πενταμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αντιπρόσωπο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ και τους ειδικούς απεσταλμένους των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, εκτίμησε ότι θα είναι μία επίπονη συνάντηση. «Μας περιμένουν δύσκολες στιγμές. Κανένας δεν θέλει να δει ή να ακούσει κάποια διαφορετική άποψη. Τους ενδιαφέρουν μόνο οι κυρώσεις, το ανεξάρτητο Κόσοβο και τίποτα άλλο. Όποιος αντιτίθεται θεωρείται αντίπαλος» επισήμανε ο Βούτσιτς. Πρόσθεσε ότι για την Σερβία το 2023 θα είναι «μια αποφασιστική, κρίσιμη» χρονιά, «η πιο δύσκολη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 18 Ιανουαρίου, ενέκρινε Ψήφισμα με το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητείται να μην υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία εάν το Βελιγράδι δεν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Επίσης προτείνεται η επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ για την αποσχιστική ρητορική του.