Βουλή: Συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Τσίπρας: «Ναι» στις κυρώσεις, όχι στο πογκρόμ των Ρώσων πολιτών
Αυτές τις ώρες απαιτείται να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, με εθνική σύνεση, αναγκαία ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια κι αποφασιστικότητα. Πρέπει το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε πως οι δραματικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τη ρωσική εισβολή βυθιζουν μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και την καταστροφή. Επαναφέρουν όλη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές.
Σήμερα, παρά τις υπαρκτές, γνωστές διαφορές μας, πρέπει να ακουστούν κοινοί στόχοι για όλους, για το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της ειρήνης, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Όπως εξήγησε, αυτοί οι κοινοί στόχοι πρέπει να είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία του εθνικού συμφέροντος σε μια τόσο ρευστή κι επικίνδυνη κατάσταση, η αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου, σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας, όπου υπάρχει και το ελληνικό στοιχείο. Αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή, την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας, να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον ουκρανικό λαό, είπε.
«Η Ουκρανία φλέγεται και οφείλουμε να δράσουμε αποτελεσματικά για να δώσουμε χώρο στη διπλωματία και τον διάλογο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υπεραμύνθηκε των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τόνισε όμως ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να γίνει εργαλείο μηδενισμού και μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα που είναι ο διάλογος για την ειρήνη».
«Το πογκρόμ συλλήβδην σε ρώσους πολίτες, οι διώξεις φοιτητών, η απαγόρευση πολιτιστικών έργων και η ακύρωση συμμετοχής σε αθλητικές οργανώσεις είναι λάθος. Έχουμε απέναντι τον Πούτιν όχι τον ρωσικό λαό και τον ρωσικό πολιτισμό. Η θέση ευθύνης είναι να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό στηρίζοντας κυρώσεις για να επανέλθει η Μόσχα στον δρόμο της διπλωματίας. Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, στήριξης στις προξενικές αρχές καθώς όπως είπε «πρέπει να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της ΕΕ και όλων των θεσμών που μετέχουμε ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και δεν δημιουργεί τετελεσμένα».
Όπως είπε η κρίση στην Ουκρανία κινδυνεύει να μας επαναφέρει σε έναν ψυχρό πόλεμο, που θα οδηγήσει σε ένα σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και σε μια βαθιά ενεργειακή κρίση. Όπως είπε μπροστά μας ανοίγονται διλήμματα για τη θέση της Ελλάδας στη νέα συγκυρία.
Στη συνέχεια άσκησε κριτική σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες που όπως υποστήριξε δεν λαμβάνει υπόψιν την ευαίσθητη χωροταξία της χώρας. Καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έστειλε όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καν να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αυτή η πρωτοβουλία στις πρωτοβουλίες των οργανισμών που συμμετέχουμε.
Χρόνιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου
Θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει στο ιστορικό πισωγύρισμα που συντελείται στην Ευρώπη που εισέρχεται σε φάση ψυχρού πολέμου. Αυτές οι εξελίξεις, ο διπολισμός, δεν ωφελούν την ΕΕ ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά. Η βασική ευθύνη ανήκει στον Πούτιν αλλά θα ήταν λάθος εάν δεν βλέπαμε τα λάθη και τις ευθύνες της ΕΕ, όπως την παθητικότητά της στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου διαχρονικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη Δύση για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Γιουγκοσλαβία. Με αυτές τις εξελίξεις γεωπολιτικά ωφελούνται τρίτοι και οικονομικά ζημιώνεται η ΕΕ, υπογράμμισε. Η ΕΕ πρέπει να επιχειρήσει να παρέμβει στις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας, και να έχει αρκετή απόσταση από το ΝΑΤΟ για να μπορεί να παίξει έναν αυτοτελή ρόλο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για μικροπολιτικά οφέλη, θέλοντας να επιδοθεί σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών ενώ δεν λαμβάνει πρωτοβουλία για να θέσει η ίδια ατζέντα στην Τουρκία.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτοσκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η ειρήνη και η προκοπή του λαού.
Τέλος έκανε αναφορά στην ενεργειακή κρίση που αναμένεται να ενταθεί ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο ενώ με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οδήγησαν σήμερα στην ενεργειακή φτώχεια. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρειάζεται σχεδιασμός για την ενεργειακή επάρκεια και μείωση των τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.