Βουλή: Συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Μητσοτάκης: Είμαστε με τη Δύση, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις
Την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες για την Ελλάδα ενημερώνει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συζήτηση που διεξάγεται βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.
Τιμώντας την μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο ποίος μίλησε για μια αγωνίστρια της ζωής και μια σπουδαία πολιτικό. Την αποχαιρετούμε σήμερα με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, είπε.
«Τομή στον χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης» χαρακτήρισε αυτό που συντελείται στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμα ότι επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και η Ρωσία ανατρέπει παγιωμένες ιστορικές και εδαφικές πραγματικότητες. Αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. Έχει χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας εισβάλλει σε μια άλλη, σημείωσε.
«Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις - Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους»
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για ωμή και βίαιη προβολή ισχύος και ο αγώνας εναντίον της γίνεται για την προάσπιση της ελευθερίας. «Αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του Ρωσικού λαού και με πρόσχημα την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Μια εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Μια ρήξη που επιδιώκει μια λήξη της περιόδου ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη. Κατηγόρησε την Ρωσία ότι θέλει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους έχουμε ξορκίσει». «Ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μιας χώρας να μας λέει ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που μας μιλάει», είπε αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής και στο τι άλλαξε στην στάση των χωρών της ΕΕ.
«Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των ιστορικών μας βιωμάτων. Ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα», τόνισε. «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην ισοτιμία και την διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που ζει με την ανοικτή πληγή της Κύπρου και δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα».
«Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών συνθημάτων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι πλέον αναμετρώνται η προοδευτική δύναμη και δράση με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Μίλησε για σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση. Στην Ουκρανία, η αλήθεια αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την προπαγάνδα, κάτι που υποτίμησε και ο Ρώσος ηγέτες.
Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και μαζί της το Διεθνές Δίκαιο, είπε και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «αναθεωρεί και ανοικοδομεί κατά το δοκούν τις ιστορικές πραγματικότητες». Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, είμαστε η σκοτεινή Ήπειρος του 20ου αιώνα. Η ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να μην έχει καμία χώρα ξανά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, είπε ότι αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού και η απαγόρευση εξαγωγών θα υπονομεύσει τον ενεργειακό τομέα της. Χαρακτήρισε τις κυρώσεις τεράστιο πλήγμα. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο που επιβλήθηκε ποτέ από την ΕΕ. Ισως δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού αλλά τέτοιες ενέργειες αφυπνίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ
Στρέφοντας στη συνέχεια τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Ραφάλ έχουν θέση στις ένοπλες δυνάμεις μας. Kάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν τη σημασία που αποκτά το πλέγμα των συμμαχιών που η ελληνική διπλωματία έχτισε με ισχυρές συμμαχίες ανά την υφήλιο. Θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στη ζυγαριά της ιστορίας την ξεπερασμένη συζήτηση περί βουτύρου και κανονιών με την οποία έμαθαν να σκέφτονται». Επανέλαβε ακόμη πως η επένδυση στην Άμυνα είναι «επένδυση στην ασφάλεια και την ευημερία».
Δεύτερος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη
«Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας
«Ζήτησα τη σημερινή συζήτηση ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα. Όσο για αυτή τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία, οφείλει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά. Η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.