Βουλή: Σήμερα ψηφίζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής για "λίστα Πέτσα" και δημοσκοπήσεις
Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του προέδρου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με αντικείμενο τη διερεύνηση της «επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
Η συζήτηση γίνεται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απόντα ενώ το μεσημέρι παρέμβαση αναμένεται να κάνει από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Αργά το απόγευμα θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία.
Η συζήτηση ξεκίνησε με αντεγκλήσεις καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης, επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διεύρυνση της χρονικής έναρξης της έρευνας από το 2015 αντί του 2019 που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση:
Για τεχνάσματα που καταδεικνύουν θέση αμυνόμενου της πλειοψηφίας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η πρότασή της δεν απαγορεύει την έρευνα από πιο πριν, ενώ σύμφωνοι με την ανάγκη διεύρυνσης δήλωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται διαδικαστικά, αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια εντυπωσιασμού της πλειοψηφίας.
«Υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί με αυτό το τέχνασμα. Τι κρύβεται πίσω από όσα ακούσαμε από τον εκπρόσωπο της ΝΔ; Ότι δεν πιστεύει στον ρόλο της άλλης άποψης όπως προβλέπει το Σύνταγμα για σύσταση εξεταστικής από την μειοψηφία. Αν πίστευαν σε αυτή τη διαδικασία δεν θα προχωρούσαν σε αυτές τις αστήρικτες απόψεις. Αν υπήρχαν στοιχεία και αν η ΝΔ είχε κατά νου να ζητήσει την σύσταση μιας τέτοιας εξεταστικής θα το είχε ήδη κάνει. Στην πραγματικότητα όλα αυτά γίνονται χάρη εντυπώσεων από την ΝΔ που βρίσκεται σε άμυνα για όσα θα ακούσει για όσα έχουν διαπράξει με λίστα Πέτσα και δημοσκοπήσεις. Η πρόταση που έχουμε κάνει μπορεί να πάει προς τα πίσω. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη πρέπει να απολογηθεί για τις αποφάσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος και καταδολίευση», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
Κατρούγκαλος: Προφανής σκοπιμότητα χειραγώγησης ΜΜΕ και της κοινής γνώμης
Υπήρξε προφανής πολιτική σκοπιμότητα ενίσχυσης εκείνων των σταθμών που κατά τη συνείδηση της κυβέρνησης μπορούσαν να χειραγωγηθούν, όπως σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέβηκε ως πρώτος ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Ολομέλειας για να αιτιολογήσει την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Για αντίστοιχη επιχείρηση χειραγώγησης, της κοινής γνώμης, μίλησε και για το δεύτερο σκέλος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την εταιρεία Opinion.
«Δεν υπάρχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας ιστορία η υπόθεση της λίστας Πέτσα-Μητσοτάκη. Πήραν χρήματα μέσα που έκλεισαν ή που δεν υπάρχουν», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και ανέφερε ενδεικτικά ότι ο ραδιοσταθμός Βήμα FM χρηματοδοτήθηκε, αν και δεν είχε πρόγραμμα. «Συνολικά 239 ιστότοποι έλαβαν χρήματα ενώ δεν περιλαμβάνονταν στο μητρώο on line των ΜΜΕ που έχει συσταθεί ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, για να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών των μέσων. Υπήρχαν περιπτώσεις πρωτοφανούς φαιδρότητας. Χρηματοδοτήθηκε το site Εν Λευκώ, που είναι ιστότοπος καταστήματος λευκών ειδών, γιατί παρεξηγήθηκε ως ιστότοπος του ραδιοφωνικού σταθμού Εν Λευκώ», τόνισε ο βουλευτής και μίλησε για τη χρηματοδότηση δύο σελίδων του κ. Μένιου Φουρθιώτη, οι οποίες «δεν είχαν καν ενημέρωση» την ίδια ώρα που δεν χρηματοδοτήθηκε καθόλου, όπως είπε, το site του κ. Σεραφείμ Κοτρώτσου. «Χτυπητή περίπτωση παρόμοιας αναντιστοιχίας χρηματοδότησης με βάση την εμβέλεια του μέσου είναι η Εφημερίδα των Συντακτών που έλαβε 30.000 για την έντυπη μορφή της και μόλις 10.000 ευρώ για ιστοσελίδα της, ενώ μια άλλη ιδιαίτερα φιλική εφημερίδα προς την κυβέρνηση που είχε ιστότοπο, ο Φιλελεύθερος, έλαβε 60.000 για την εφημερίδα και 120.000 ευρώ για την ιστοσελίδα», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι ο Φιλελεύθερος έκλεισε μετά από αυτήν τη χρηματοδότηση, για να καταδείξει ότι η χρηματοδότηση δεν διέσωσε μέσα που δεν είχαν απήχηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρατήρησε ότι δόθηκαν χρήματα σε έναν πίθο Δαναϊδων, σημείωσε πως μόλις 1% της χρηματοδότησης δόθηκε σε μέσα της αντιπολίτευσης και αυτό ενώ ο κ. Πέτσας αρνήθηκε να δώσει στοιχεία με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτά τα χρήματα, λέγοντας ότι ανατέθηκε σε μία ιδιωτική εταιρεία η πλούσια διανομή στους ημετέρους. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της εφημερίδας Documento για να τονίσει ότι ο ίδιος ο κ. Πέτσας έχει συνομολογήσει, ουσιαστικά, ότι η εφημερίδα δεν χρηματοδοτήθηκε για λόγους γραμμής της.
Σε σχέση με τo σκέλος της πρότασης για την «Opinion Poll», ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει θέσει ζήτημα αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η εταιρεία λίγες ημέρες πριν τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά χαρακτήριζε την κριτική της αναληθή, ασυνάρτητη. «Η πρότασή μας θέλει να εξεταστεί αυτή η περίπτωση αλλά από την άλλη επιτρέπει απεριόριστα προς τα πίσω, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την εξεταστική επιτροπή, να εξεταστούν και πριν το 2015, όπως ζητάει το ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής, και δεν έχουμε καμία αντίρρηση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να ερευνηθεί η περίπτωση της «Opinion Poll», καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα και μέσω αυτής -έμμεσα ή άμεσα- λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δημοσκοπήσεις πρέπει να γίνονται, όμως είναι ζήτημα δημοκρατίας εάν αυτές γίνονται με τρόπο που επιχειρούν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και αυτό είναι θέμα που πρέπει να εξετάσει η Βουλή.
Τα κόμματα επέκριναν την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος, με την έναρξη της συνεδρίασης και πριν αρχίσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν στην αντιπρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του χρόνου της εξέτασης και την αφαίρεση των χαρακτηρισμών μέσα από την πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 και η εντολή στην επιτροπή να είναι με γλώσσα ουδέτερη», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.
Υποκριτική που επιχειρεί να υπονομεύσει την ουσία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν την παρέμβαση του κ. Θεοχάρη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μολονότι Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επανέλαβαν τη θέση τους για εξέταση της περιόδου και προ του 2019.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε πως η ΝΔ αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τον τόπο, στα θέματα της οικονομίας και της πανδημίας, αλλά επικίνδυνη και στα θέματα της δημοκρατίας. Ο βουλευτής καταλόγισε στη ΝΔ δυσανεξία στην αλήθεια και τόνισε ότι η ΝΔ φοβάται, γι' αυτό υπήρξε αυτή η τοποθέτηση από την πλευρά του κ. Θεοχάρη.
Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Διαφάνεια παντού και για όλους
Την «πάγια πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής, να βγουν όλα στο φως» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου. Ευθύς εξαρχής καθιστούμε σαφές ότι, (1) θα ψηφίσουμε, με το δικό μας σκεπτικό, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση,(2) θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ότι θα κατέθετε, και απορούμε γιατί δεν είπε καμία κουβέντα γιατί δεν τη κατέθεσε τελικά, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος, και(3)θα είμαστε θετικοί στην επιτροπή, εφόσον προκύπτει η ανάγκη διεύρυνσης των ορίων.
Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, η στάση του Κινήματος Αλλαγής υπαγορεύεται από την πολιτική μας θέση των τελευταίων ετών για «όλα στο φως», ψηφίζοντας και εξεταστικές που αφορούν ακόμα και δικές μας περιόδους και στελέχη μας, σε αντίθεση με τη ΝΔ όπως απέδειξε σήμερα, και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που «αρνούνται τη διαφάνεια κρυπτόμενοι πίσω από γκρίζες δικαιολογίες. Έλεος πια με τους δυο σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι «δεν χωρούν πλέον τακτικισμοί, αλλά ξεκάθαρες τοποθετήσεις».
Γκιόκας: Συμφωνεί το ΚΚΕ, αλλά χωρίς "προσδοκίες ότι θα βγει κάτι θετικό"
Τη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ στη σύσταση εξεταστικής, εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι κάτι θετικό θα βγει από αυτή την επιτροπή, όπως (δεν βγήκε) και στο παρελθόν».
Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, «αυτό που μένει από τις εξεταστικές επιτροπές, είναι οι ατέρμονες συνεδριάσεις και οι καυγάδες, που δίνουν τροφή για αναπροσανατολισμό, κουτσομπολιό και σόου στις τηλεοράσεις, και στο τέλος, πορίσματα-σούπα, που κουκουλώνουν υποθέσεις ή αναδεικνύουν επιφανειακά ζητήματα, αλλά συγκαλύπτουν την ουσία της διαπλοκής, που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέρος των οποίων είναι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ».
Εκτιμούμε, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και τώρα. Όπως σημείωσε, την εκτίμηση αυτή δεν τη στηρίζουμε μόνο στο κακό προηγούμενο προηγούμενων επιτροπών, αλλά και στη στάση που κράτησαν τα υπόλοιπα κόμμα στη νομοθετική παρέμβαση του ΚΚΕ, εδώ και 1,5 χρόνο: Αυτό που ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και που συμφωνούμε για τη διερεύνηση της "λίστας Πέτσα", το ΚΚΕ το είχε ζητήσει τροπολογία του που έθετε το ζήτημα του ελέγχου της διαφημιστικής δαπάνης για την πανδημία, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν και "τραγελαφικές καταστάσεις" χρηματοδότησης και ανύπαρκτων σάιτ» είπε ο κ. Γκιόκας
«Ποια ήταν η τύχη της τροπολογίας του ΚΚΕ; Την απέρριψε και η κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Την πάγια στάση της Ελληνικής Λύσης υπέρ οποιασδήποτε εξεταστικής διατύπωσε ο Κώστας Χήτας, ενώ κίνηση αποπροσανατολισμού χρέωσε στην πλειοψηφία η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 τασσόμενη όμως υπέρ της διεύρυνσης του χρόνου.
Πηγές ΝΔ: Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του ο ΣΥΡΙΖΑ- Τι έχει να κρύψει και δεν τολμά τον έλεγχο;
Το αίτημα της χρονικής διερεύνησης του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από το 2015 που έθεσε η ΝΔ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης και η απόρριψή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάστηκε από πηγές της πλειοψηφίας, που ανέφεραν:
«Απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο, όπως είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και ουσιαστικά αποδέχθηκαν σήμερα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη- που είχε τότε δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας αλλά στη συνέχεια ανακάλεσε- επανέφερε με παρέμβασή του επί της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης στη συζήτηση «για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
Η τυφλή άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ριχθεί άπλετο φως στη διακυβέρνηση της δικής του περιόδου δημιουργεί ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις. Τι έχει να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τολμά τον έλεγχο; Τι φοβάται και αρνείται την έρευνα;».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, και ήδη ακόμη και σήμερα, χωρίς σταματημό σχεδιάζει και εκτελεί μια στρατηγική ποδηγέτησης του Τύπου, βάσει της οποίας παχυλά πακέτα χρηματοδότησης και κρατικής διαφήμισης χρησιμοποιούνται ως όπλο κατά των αντιπολιτευτικών δημοσιογραφικών φωνών και ως επιβράβευση για τις φίλιες προς την κυβέρνηση ή τις βολικά σιωπηλές δημοσιογραφικές πένες», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του και έκανε λόγο για πολιτική αξιοποίηση της πανδημίας για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Ακριβώς αυτήν την καταγγελία αναμένεται να διατυπώσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ανέβουν στο βήμα για να αναλύσουν και να αιτιολογήσουν την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, με την πρότασή της, έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει «όλες τις περιπτώσεις ανάθεσης υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που πραγματοποιήθηκαν κατ' επίκληση της υλοποίησης εκστρατείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και της συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι αρχές της διαφάνειας και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένα η "Λίστα Πέτσα Νο1", η "Λίστα Πέτσα Νο2", η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, καθώς και η παραπάνω αναφερθείσα ανάθεση στην ENTERPRISE GREECE». Επίσης, έχει ζητήσει να διερευνηθεί «κάθε σπατάλη δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς τη δημοσκοπική εταιρεία "Opinion Poll", που διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης και τη χειραγώγηση των πολιτών, καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα μέσω της οποίας άμεσα ή έμμεσα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατατεθεί με βάση το άρθρο 68 του Συντάγματος, που ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.
«Ναι» στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν εγκαίρως ότι θα ψηφίσουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, ενώ χθες και το ΚΙΝΑΛ σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας οριστικοποίησε την εξαρχής θετική θέση που είχε διατυπώσει.
Κίνημα Αλλαγής: Όλα στο φως
Υπό τον τίτλο «όλα στο φως» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε χθες Πέμπτη 11.11.2021, με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, και αποφάσισε:
Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένο στη γραμμή της πλήρους διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων για τις οποίες ζητείται διερεύνηση.
Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως έχει πράξει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ως σήμερα.
Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής, όπως είχαμε δηλώσει, θα υπερψήφιζε την πρόταση που είχε προαναγγείλει ότι θα κατέθετε η Νέα Δημοκρατία για την επέκταση της χρονικής περιόδου διερεύνησης του αντικειμένου της επιτροπής.
Όλα στο φως!».