Βουλή Ρωγμές: «Πρέπει να γίνει λεπτομερής έλεγχος στο κτήριο» - Τι λέει ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης [vid]
Το θέμα που προέκυψε στο κτήριο της Βουλής μετά την πρόσφατη κακοκαιρία φέρνει σήμερα στο προσκήνιο η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Για το “καμπανάκι” που έκρουσε αναφορικά με τις ρηγματώσεις μίλησε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στα τηλεοπτικά κανάλια (Ant1, OPEN) ο ομότιμος Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.
«Υπάρχουν κάποια ρήγματα, που πρέπει να ελεγχθεί η βαρύτητά τους», τόνισε ο κ. Καρύδης, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για ένα παλιό κτήριο σχεδόν ετών στο οποίο έχουν γίνει παρεμβάσεις και είναι απαραίτητο να γίνει περαιτέρω, λεπτομερής έλεγχος».
Σύμφωνα με σχετική μελέτη, εντοπίστηκαν 10 ρηγματώσεις στο εσωτερικό, άλλη μία από την κύρια είσοδο μέχρι τον Άγνωστο Στρατιώτη, λόγω της κατασκευής του υπόγειου γκαράζ.
Ο Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας τόνισε πως θα έπρεπε να είχε γίνει μελέτη, πριν κατασκευαστεί το υπόγειο γκαράζ. «Είναι ένας διάδρομος πολύ μακρύς, αναπτύσσεται ταχύτητα και δημιουργούνται ταλαντώσεις», εξήγησε και σημείωσε πως «από την εκσκαφή που έγινε από τη μια κατασκευή στην άλλη, το μπάζωμα φαίνεται ότι “έκατσε”».
«Πρέπει να εξεταστεί για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος» είπε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει προβεί σε απλές εκτιμήσεις και μόνο με έλεγχο θα υπάρχει πραγματική εικόνα του προβλήματος.
Εύλογη ήταν η επισήμανση του Γιώργου Παπαδάκη (Ant1) πως «όταν συμβαίνει αυτό σε ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του τόπου, εκεί όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο, καθόμαστε και λέμε για προχειρότητες έργων που γίνονται και με τον ''πάλλο'' είδαμε τι έγινε. Άρα, χρειάζεται μία σοβαρότητα…»
Τασούλας: Κανένα θέμα με τη στατικότητα
«Κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός υπάρχει σχετικά με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας.
«Κάθε καλοπροαίρετη επισήμανση, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από διακριμένους καθηγητές είναι καλοδεχούμενη» ανέφερε ενημερώνοντας του κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε πως το κτίριο παρακολουθείται συνεχώς από τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Υπογράμμισε πως «κάθε έργο εκσυγχρονισμού που έχει γίνει στη Βουλή των Ελλήνων έχει βελτιώσει και ενισχύσει τη στατικότητα του κτιρίου» και πρόσθεσε ότι στην κατασκευή του υπόγειου γκαράζ της Βουλής δεν υπήρξαν μπαζώματα (επιχωματώσεις) αλλά τοποθετήθηκαν πάσσαλοι υποστήριξης που ενδυνάμωσαν τη στατικότητα του κτιρίου. Επίσης, και στα έργα του θόλου του Κοινοβουλίου που έγιναν το 2018 ελήφθησαν όλα τα τεχνικά δεδομένα και αυτά έγιναν με τις πιο σύγχρονες τεχνικές που έχουν θωρακίσει το ιστορικό κτίριο.
Η παρακολούθηση του κτιρίου της Βουλής από μηχανικούς και την τεχνική υπηρεσία της είναι συνεχείς, ακόμα και οι επιφανειακές ρωγμές που υπήρξαν σε εσωτερικούς τοίχους του ισογείου και σε ένα γραφείο του δευτέρου ορόφου κατά τον σεισμό του Ιουνίου του 2019, αυτές επιτηρούνται συνεχώς και δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή τους, σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.