Βουλή Ψηφοφορία: Υπερψηφίστηκε η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας
Υπέρ κατά πλειοψηφία με 191 θετικές ψήφους και 109 αρνητικές, πέρασε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημο0κρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνε4ργασπία στην άμυνα και την ασφάλεια»
Ειδικότερα, τη συμφωνία υπερψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής καθώς επίσης και της Ελληνικής Λύσης. «Όχι» είπαν 109 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Με τη Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε και ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Είχε προηγηθεί η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ποτέ άλλοτε μια ισχυρή σύμμαχος δε βρέθηκε εγγυητής επί του πεδίου και αν χρειαστεί «εν όπλοις». Όπως είπε πρόκειται για μια συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. «Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται σήμερα ενώπιον της Βουλής καθιστώντας και τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική γιατί η ψήφιση του θα σημαίνει πολλά για τη θωράκιση της πατρίδα μας στη Μεσόγειο και ταυτόχρονα το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αλλά και την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού», σημείωσε.
https://youtu.be/gXLXfedsk9M
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε. Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε».
«Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, «απαντώντας» σε ανάλογες κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Η συμφωνία αυτή (σ.σ. με τη Γαλλία) υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας. Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση» ρώτησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τον τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, Κρίμα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα πως στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται 8 ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν στα κείμενα συμπερασμάτων τονιζόταν η στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Βρήκα ένα tweet σας που λέγατε πως η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα; Το τελευταίο καταφύγιο σας είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλάει γιατί μέχρι πρότινος τον θέλατε στην φυλακή με το σκάνδαλο της Novartis».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία. Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές. Θα κλείσω επισημαίνοντας με τη σοβαρή παράδοση που έχει κατακτήσει η χώρα μας τα κόμματα εξουσίας να ομονοούν σε θέματα εθνικής άμυνας και θα χαιρετίσω τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. Εξ ου και θα ξανακαλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους ιδίως όταν η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος - Γαλλίας.
Αλ. Τσίπρας: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε - πόσο θα φθάσει ο λογαριασμός;
«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».
https://youtu.be/dKKNPv4YZp0
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».
Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;». Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός»;
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν μπορεί να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα στα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης, «που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν λύσαμε το ονοματολογικό, για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς» και που «υπό το φόβο του Μπογδάνου και άλλων βουλευτών σας, στερείτε επιχειρησιακό χώρο από τις Ένοπλες Δυνάμεις», αφού «παρά την πλήρη μεταστροφή σας για τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν φέρνετε προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας εκ των οποίων το ένα προβλέπει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση του για φρεγάτες με τη Γαλλία και η οποία είχε στόχο μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» και «βασιζόταν στην προώθηση της αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσής του το 2015 με τον Πρόεδρο Ολάντ για στρατηγική εταιρική σχέση». «Η διαπραγμάτευσή μας», είπε, «είχε στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βάση της λογικής της "επαρκούς άμυνας" και πάντα στη βάση συγκεκριμένων εισηγήσεων των στρατιωτικών επιτελείων, είχε στόχο την αξιοποίηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή των φρεγατών και λάμβανε σαφώς υπ΄όψιν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας». Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F16, το οποίο, μαζί με το πρόγραμμα των P-3, «αναπτύχθηκε με συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».
«Ο κ. Μητσοτάκης γελάει γιατί νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι χρήματα της οικογένειάς του», και «νομίζει ότι ψωνίζει γραβάτες», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήρθε να φουσκώσει τον αμυντικό προϋπολογισμό πάνω από 10 δισ. «χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς εισηγήσεις των επιτελείων και χωρίς καμία εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας σε κανένα από τα σχετικά προγράμματα». Τόνισε ότι στο άρθρο 25 της συμφωνίας αναφέρεται ως ευχή η επιδίωξη αμυντικών βιομηχανικών συνεργασιών «δηλαδή μιλάμε για περίπου 7 δισ. στην Γαλλία, χωρίς καμία εγγύηση στην Αμυντική Συμφωνία που συνάψατε για αξιοποίηση της αμυντικής μας βιομηχανίας», την οποία «έχετε παραμελήσει τόσο ώστε να χάνει και συμβόλαια αποκλειστικότητας που είχε». «Η ΕΑΒ, είχε συμβόλαιο αποκλειστικότητας με τη Lockheed, για την παραγωγή τριών ανταλλακτικών για τα F-16 και έχασε πια αυτό το πλεονέκτημα. Για να μην πω ότι ο τζίρος των ΕΑΣ που ήταν στα 31 εκατ. ευρώ το 2019, σήμερα έχει πέσει μόλις στα 4 εκατ.», είπε, καταθέτοντας σχετικά έγγραφα. «Βάζετε λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, ενώ αποφασίζετε τεράστιες αγορές;»
Φ. Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, κατακρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για την αντιπαράθεση που είχαν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να εμφανίζουν ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι πατριώτες. «Πόσο μεγάλη ζημιά μας έχει κάνει το γεγονός ότι δεν έχουμε χαράξει μία ενιαία εθνική στρατηγική και αυτό με τεράστια προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που αρνήθηκε το διάλογο όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό αφήνει περιθώρια να ερχόμαστε εδώ για τόσο σοβαρά ζητήματα και να ακούγονται αυτού του επιπέδου οι αντεγκλήσεις. Προκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, λαϊκισμός από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.
Τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει τη Συμφωνία καθώς θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της 'Αμυνας και της Ασφάλειας καθώς και τον εκσυγχρονισμό του στόλου με την αγορά των Γαλλικών φρεγατών, σύμφωνα με τα αιτήματα των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρατήρησε ωστόσο ότι η προς κύρωση Συμφωνία έχει προβλήματα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα πιστού και σταθερού συμμάχου και να εκλιπαρούμε προστασία απέναντι σε ενδοσυμμαχικές απειλές.
Ούτε βέβαια να παρασυρθούμε και σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, που θα υπονομεύει την ήδη πληγωμένη οικονομία και θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, οφείλει να συνοδεύεται από μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους ας κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουμε τα θέματα.
Αυτή ως σήμερα δεν υπάρχει. Με ευθύνη της Κυβέρνησης σας κ. Μητσοτάκη», ανέφερε η κ. Γεννηματά.
Πρόσθεσε ότι δεν εντάσσεται η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμης με την αγορά των φρεγατών σε ενιαία εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας.
Επίσης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πώς είναι απαραίτητο να συζητήσουν, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, και να καθορίσουν τους στόχους μιας τέτοιας στρατηγικής.
https://youtu.be/8OueM-uqM8U
Επεσήμανε 4 σημεία που χρειάζονται απαραίτητης αποσαφήνισης.
1ον: Η συμφωνία δεν καλύπτει το σύνολο των ενδεχόμενων απειλών κατά της χώρας μας. «Αναφέρεται στην «επικράτεια», επομένως δεν καλύπτει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ως γνωστόν αυτές (είτε που έχουν οριοθετηθεί, είτε που θα οριοθετηθούν) δεν συνιστούν «επικράτεια» του κράτους, αλλά περιοχές όπου ασκούνται κυριαρχικά δικαιώματα.
Με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας σε αυτές ακριβώς τις περιοχές, η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει ότι είναι δυνατόν για την συμπλήρωση της συμφωνίας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
2ον: «Πριν από ένα χρόνο, ο Πρωθυπουργός μας κάλεσε στο γραφείο του για να μας ενημερώσει ότι η αγορά των πλοίων κοστίζει ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafale. Σήμερα παίρνουμε και τα Rafale και τις Γαλλικές φρεγάτες. Τι άλλαξε; Η Κυβέρνηση οφείλει να μας ενημερώσει. Γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ .
3ον: Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής προβλέπει ότι η κάθε συμπράττουσα πλευρά οφείλει να συνδράμει την άλλη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.«Ερωτώ τον κ. Μητσοτάκη. Δεσμευόμαστε ότι θα συνδράμουμε τη Γαλλία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο Σαχέλ, όπως προβλέπει το άρθρο 18; Ναι ή Όχι;», είπε η Φώφη Γεννηματά και
4ον, κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία για τις φρεγάτες, πρέπει να συμπληρωθεί με μέτρα στήριξης και αναγέννησης των Ναυπηγείων της χώρας μας , καθώς δεν έχει καταβληθεί ως τώρα καμία ουσιαστική προσπάθεια από την Κυβέρνηση, για να αξιοποιηθεί και για τα ελληνικά ναυπηγεία, ένα τόσο μεγάλο ναυτικό πρόγραμμα δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Είναι απαράδεκτο όταν τα ναυπηγεία μας κινδυνεύουν και απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, η Κυβέρνηση να σιωπά και να μην ανταποκρίνεται στις ευθύνες της.
Είναι απαράδεκτο να γινόμαστε οικειοθελώς χώρα μόνο «καταναλωτής» αμυντικών συστημάτων, όταν όλες οι άλλες χώρες διεκδικούν και παίρνουν συμμετοχή των βιομηχανιών τους. Μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης», υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Όπως σημείωσε η διμερής συμφωνία με τη Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξασθενήσει, τις προβλέψεις για την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που υποχρεώνει νομικά και πολιτικά όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., να συνδράμουν ένα άλλο κράτος- μέλος που πέφτει θύμα ένοπλης επιθετικότητας από Τρίτη χώρα. Η ρήτρα αυτή πρέπει να ισχύει απόλυτα και για όλες τις χώρες.
«Ρήτρα που είναι έργο της Ελλάδας, «έργο ΠΑΣΟΚ», που προτάθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 2002 με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου και έγινε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση αποδεκτή», ανέφερε η κ. Γεννηματά και κατέληξε λέγοντας πώς «το ΝΑΙ μας, η υπεύθυνη στάση μας στη συμφωνία με τη Γαλλία, συνοδεύεται και με την απαίτηση να αναλάβει η Κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που πρέπει, να αξιοποιήσει τη συμφωνία ώστε να ανακοπεί η Τουρκική επιθετικότητα, να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες, να εμπεδωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο»
Δ.Κουτσούμπας: Δεν αφορά την άμυνα της χώρας και τα λαϊκά συμφέροντα
https://youtu.be/mJelh-kyGyE
«Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, είναι πως η συμφωνία δεν αφορά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα», επισήμανε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την ελληνογαλλική συμφωνία. Όπως και παλαιότερες συμφωνίες, τόνισε, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με τη συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, σχέδια που απλώνονται στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική.
Η συμφωνία υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, τους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο που συνοδεύεται πάντα και παντού, με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί.
Τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς διαψεύδουν τα ίδια τα κείμενα των συμφωνιών, επισήμανε και αναφέρθηκε διεξοδικά στο άρθρο 18 που προβλέπει τη διάθεση των υποδομών της χώρας ως βάση στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και τη συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολυεθνικές δομές, που δρουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως στο Μάλι κ.α.. «Τί δουλειά έχουν εκεί οι ελληνικές δυνάμεις, και τί συμφέροντα έχει εκεί ο ελληνικός λαός,» ρώτησε εμφατικά την κυβέρνηση. Κοροϊδεύετε ξεδιάντροπα και προκλητικά, επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.
Όσον αφορά τη ρήτρα της αμοιβαίας συνεργασίας, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, υπενθύμισε πως ανάλογη ρήτρα υπάρχει και στην ιδρυτική διακήρυξη του ΝΑΤΟ, το περιβόητο άρθρο 5 που όμως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, παρά μόνο για τη δολοφονική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Υπενθύμισε εξάλλου πως ανάλογη ρήτρα υπάρχει και στο Ευρωσύνταγμα, που επίσης δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ για την προκλητικότητα της Τουρκίας. Με αυτά τα παραδείγματα, τόνισε, αποδεικνύεται πως αυτό που κρίνει τη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, είναι οι δικές τους επιδιώξεις για απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας, αλλά και οι μπίζνες των αστικών τους τάξεων.
Για τους εξοπλισμούς, τόνισε πως η μεγάλη εμβέλεια επιτήρησης που έχουν οι συγκεκριμένες φρεγάτες, υποδηλώνει ότι δεν είναι για να επιχειρούν στο Αιγαίο αλλά για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με βάση τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Θα τα χρυσοπληρώσει ο λαός με την επιδείνωση των όρων ζωής του, σημείωσε.
Καταλήγοντας κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην πιστέψει τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, να καταδικάσει την πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών, να αγωνιστεί για αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ - ΕΕ, να ξηλωθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις.
Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταψηφίζει τη συμφωνία, επισήμανε και πρόσθεσε πως «αυτή η θέση είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για θωράκιση συνόρων, της φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς της περιοχής και του κόσμου. Εμείς είμαστε με τις συμμαχίες των αγωνιζόμενων λαών, αυτή είναι η πιο βαθιά, γνήσια πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική στάση και εδώ βρίσκεται και η ελπίδα για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου» κατέληξε.
Κυρ.Βελόπουλος: «Ναι» στην ελληνο-γαλλική συμφωνία γιατί «οι καιροί ου μενετοί»
https://youtu.be/QyOOD8EYfdw
Με αναφορά στην επέτειο της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά την συζήτηση για την κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Σαν σήμερα έγινε η ναυμαχία της Ναυπάκτου. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει το νομοσχέδιο ειδικά σήμερα. Ξέρω όμως ότι είχα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για την σύναψη συνθήκης και όχι συμφωνίας. Είχα μιλήσει δημοσίως για το άρθρο 42 της συνθήκης της Λισσαβώνας γα την ευρωπαϊκή άμυνα. Είχα μιλήσει για το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ περί συλλογικής άμυνας. Και τελικά εσείς βάλατε μέσα στη συμφωνία αναφορά στο ΝΑΤΟ. Που σημαίνει ότι αν η Τουρκία επιτεθεί, οι Γάλλοι μπορούν να επικαλεστούν ότι η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως δεν μπορούν να μας βοηθήσουν», είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:
«Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι έκανε μια συμφωνία - μεγαλείο που καθορίζει την ΑΟΖ με την Ιταλία στο Ιόνιο και την ΑΟΖ μας με την Αίγυπτο, ξεχνώντας ότι με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται η ΑΟΖ μας και κινδυνεύει το Καστελόριζο.
Δεσμεύσατε τη χώρα με μία πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ το υπόλοιπό σας στην κυβέρνηση είναι δυο χρόνια. Γιατί δεσμεύσατε την επόμενη κυβέρνηση; Και τι συμφωνία είναι αυτή; Είναι ευρωπαϊκή; Είναι διμερής; Τι είδους συμφωνία έχετε συνάψει; Αντί να καλλιεργείτε το φρόνημα και την επαγρύπνηση στον Έλληνα, εσείς του λέτε να μην ανησυχεί γιατί θα έρθουν οι άλλοι να μας σώσουν».
«Είπε ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα είναι το Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Όχι κ. πρωθυπουργέ. Το Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης είναι η Κύπρος. Γιατί επιμένετε να την βγάζετε απ' έξω;».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης άσκησε κριτική στην Αριστερά.
«Επειδή κάποιοι δεν κατανοούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, να σας πω ότι ο κόσμος αλλάζει, κύριοι της Αριστεράς. Ο κόσμος όλος τραντάζεται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Η Ελλάδα απειλείται ευθέως από την Τουρκία με απρόβλεπτες συνέπειες και κάποιοι δυστυχώς βρίσκονται ακόμα στο 1944 και παίζουν πόλεμο στις αυλές των σχολείων και στα πεζοδρόμια. Προσαρμοστείτε. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται εθνότητα και εθνική ομψυχία.
Είπε ο κ. Τσίπρας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει Ελλάδα να στείλει στρατό στο εξωτερικό. Όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στείλαμε στρατιώτες μας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που ήταν στο Αφγανιστάν; Η Ελλάδα δεν έχει στείλει στο παρελθόν στρατό σε Βοσνία, Κόσοβο, Μάλι, κλπ; Γιατί λοιπόν ζητάτε τα ρέστα από την κυβέρνηση τώρα; Εκείνο που θα έπρεπε να έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο απλά πράγματα: ΑΟΖ και 12 ναυτικά μίλια. Αφού δεν τα έκανε δεν μπορεί να ζητά τα ρέστα σήμερα.
Το σύστημα κύριοι δεν θα κριθεί στις επόμενες εκλογές αλλά από τις επόμενες γενιές. Η φιλοσοφία της Ελληνικής Λύσης είναι ότι το ελληνικό κράτος θα γίνει πραγματικό κράτος, όταν θα μαλώνουμε για το 2040 και όχι για το 1940. Τότε μόνο το κράτος θα αποκτήσει πραγματική ποιότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Τέλος, ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αυτοαναιρείται.
« Ήρθε στην Αθήνα ο κ. Πεντάροβσκι και φθάσαμε στο σημείο, ο πρωθυπουργός που διατυμπάνιζε ότι δεν θα καλωσορίσει ποτέ «Μακεδόνα» Πρόεδρο, να τον δεχθεί με τιμές τον ψευτο-Μακεδόνα Πρόεδρο, επιτρέποντάς του μάλιστα να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Και επειδή η ΝΔ δεν γνωρίζει Ιστορία, της υπενθυμίζουμε ότι στο μνημείο αναγράφεται η ηρωική μάχη Κιλκίς - Λαχανά και άλλες μάχες, με τις οποίες οι πρόγονοί μας έδιωξαν από την μία και μόνη Μακεδονία όσους την επιβουλεύονταν, συμπεριλαμβανομένων των προγόνων του κυρίου Πεντάροβσκι. Και βέβαια κανένα κανάλι δεν έδειξε τίποτα. Όλα έγιναν κρυφά. Και έγιναν κρυφά γιατί φοβάστε την μήνιν του ελληνικού λαού. Και για τον ίδιο λόγο δεν φέρνετε στην Βουλή τα πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γιατί πολλοί βουλευτές σας διαφωνούν και θα τα καταψηφίσουν. Γιατί είναι πολλοί οι Μακεδόνες βουλευτές εδώ μέσα. Και ρωτώ την κυβέρνηση, θα κάνει ονομαστική ψηφοφορία; Και ρωτώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Θα αποχωρήσετε ή θα μείνετε;» κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.
Γ. Βαρουφάκης: Όχι στην Συμφωνία που καταρρακώνει την εθνική άμυνα και ανεξαρτησία
«Με το "όχι" μας απόψε, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό του μνημονιακού τόξου. Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία που θα μας σπρώξει βαθύτερα στην χρεοκοπία και την δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια. Εσείς κ. Μητσοτάκη, την παρουσιάζετε ως ενίσχυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εμείς την εισπράττουμε ως αποδυνάμωση της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας -Γαλλίας, για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.
https://youtu.be/8chv247Ta2s
«Αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι είναι μια Συμφωνία που πάει τη χώρα σε σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά μακριά, το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι πάει πολύ μακριά, αλλά στην λάθος κατεύθυνση. Εκείνης της κούρσας των εξοπλισμών με την Τουρκία, που νομοτελειακά, ως ο ορισμός του φαύλου κύκλου, δεν κερδίζεται», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
«Η εθνική μας άμυνα απαιτεί την κατεδάφιση της φυλακής του χρέους. Όμως η κυβέρνηση πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πάει από δάνειο σε δάνειο, ψηλώνοντας τα τείχη της χρεοδουλοπαροικίας, τα οποία σκαρφαλώνουν οι νέες και οι νέοι καθ' οδόν για τα ξένα. Η εθνική άμυνα απαιτεί συμμάχους που να θέλουν και να μπορούν να σου συμπαρασταθούν τη δύσκολη στιγμή. Όμως δεν είναι τέτοιος σύμμαχος ο κ. Μακρόν, ο οποίος λειτουργεί ως έμπορος όπλων με απατηλές ονειρώξεις. Είναι ένας κυνικός έμπορος που για να πάρετε την πραμάτεια του, σας τάζει σήμερα βοήθεια, την οποία, την κρίσιμη στιγμή, ούτε θα θέλει, ούτε θα μπορεί να σας προσφέρει», υποστήριξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μύθο ότι η Συμφωνία λειτουργεί αποτρεπτικά προς την τουρκική απειλή, τονίζοντας ότι «κάνει το αντίθετο, δίνοντας την ευκαιρία στον Ερντογάν να αποδείξει ότι οι γαλλικές δεσμεύσεις είναι αναξιόπιστες, κενού περιεχομένου».
«Η αλήθεια είναι ότι μετά την AUKUS, οι ΗΠΑ έδωσαν πράσινο φως στην ΕΚΤ να τυπώσει άλλα 5 με 10 δισ. να τα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μακρόν, και βέβαια να τα χρεώσει στη "χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», ώστε να διασκεδάσουν μέρος του θυμού του Μακρόν για το κάζο που του έστησαν με τους Αυστραλούς και τους Βρετανούς», ανέφερε.
«Χωρίς δισταγμό, χωρίς αιδώ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σέρνετε την Ελλάδα στο υπόκωφο Βιετνάμ του φαρσο-τραγικού γαλλικού Ιμπέριουμ», είπε και συμπλήρωσε:
«Αυτή η συλλογιστική, του όσο πιο πολλά όπλα τόσο πιο καλά, όχι μόνο είναι λανθασμένη -είναι κι επικίνδυνη για την εθνική μας άμυνα. Εντείνετε τις εντάσεις με αυτές τις συμφωνίες και τις αγορές.
Το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει κι άλλο κίνητρο στην 'Αγκυρα να τραβήξει το σχοινί για να επιβεβαιώσει παραδειγματικά πως η συμφωνία σας με τον Μακρόν είναι μια τρύπα στο Αιγαίο. Αυτό είναι η Συμφωνία. Μια τρύπα στο Αιγαίο. Είναι το περιτύλιγμα μιας κυνικής αγοράς όπλων που υπονομεύει την εθνική άμυνα, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή και εκκινώντας μια νέα μάταιη εξοπλιστική κούρσα».
«Σήμερα, στο ολιγαρχικό φαγοπότι το οποίο ανέστησε το αριστερό σας μνημόνιο, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, η "Μητσοτάκης ΑΕ" έρχεται να προσθέσει το πιο παραδοσιακό φαγοπότι των εξοπλισμών», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε:
«Απόψε, εμείς οι λίγοι βουλευτές του ΜέΡΑ25, θα πούμε "όχι". Δεν θα πούμε όχι με αστερίσκους, αλλά με την ψυχή και την καρδιά μας.
Ένα πατριωτικό "όχι", απόηχο της πατριωτικής αντίθεσης στους εξοπλισμούς που μας επιβάλουν εκείνοι οι οποίοι κατέλυσαν την ανεξαρτησία μας ως χώρα, ως λαό, ως πολιτεία. Με το "όχι" μας, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό της λαϊκής δεξιάς και του διευρυμένου μνημονιακού τόξου».
Υπέρ η Ελληνική Λύση, κατά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25
Κατά της ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, κατά τη συζήτηση της στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «στηρίζει και στηρίζεται πάνω σε ιμπεριαλιστικούς πυλώνες και δεν εξυπηρετεί κανένα ελληνικό εθνικό συμφέρον».
«Δεν υπηρετούν οι Συμφωνίες αυτές την άμυνα της χώρας, ούτε ωφελούνται τα λαϊκά στρώματα, αλλά τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το μόνο που υπηρετεί και αυτή η Συμφωνία, είναι τους γενικότερους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεσή της με την τουρκική, εμπλέκοντας τη χώρα όλο και βαθύτερα στους σχεδιασμούς Γαλλίας, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς», τόνισε ο κ. Μαρίνος.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να αποσπάσει τη συναίνεση του, προβάλλοντας τη Συμφωνία ως δήθεν εθνική ιστορική υπόθεση.
Ακόμα, ο κ. Μαρίνος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκριτική στάση», τονίζοντας ότι «προκαλεί σκόπιμα σύγχυση και ενώ είναι υπέρ των ιμπεριαλιστικών στόχων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και ξεπλένει τη πολιτική της κυβέρνησης, δηλώνει αντίθετος στη Συμφωνία».
Σε άλλη κατεύθυνση κινήθηκε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει και καλώντας «όλα τα κόμματα να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, καθώς η πατρίδα κινδυνεύει».
Όπως υποστήριξε ο κ. Μυλωνάκης, «η Συμφωνία μπορεί να έχει κενά και ασάφειες, ωστόσο είναι προς τη θετική κατεύθυνση».
«Όλοι πρέπει να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να κάνουμε αυτοκριτική για το τι κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως σήμερα, είναι ώρα όλοι να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, αν ο όρος πατριωτισμός ισχύει ή δεν τον εννοούμε και είναι προσχηματικός. Η Ελληνική Λύση δεν έχει ποτέ στάση του ναι μεν, αλλά. Οι προτάσεις μας είναι δεδομένες και πεντακάθαρες. Η Συμφωνία αυτή, παρά τα "γκρίζα σημεία" που έχει και πρέπει άμεσα να βελτιωθούν, είναι ορθή και προς το συμφέρον της χώρας», κατέληξε ο κ. Μυλωνάκης.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε ότι το κόμμα της «είναι κατά μιας Συμφωνίας που αυξάνει κατά 10 δισ. ευρώ το μη βιώσιμο χρέος της χώρας και η οποία δεν υπαγορεύεται από καμία ανάγκη, πέραν της εξυπηρέτησης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων».
«Είναι πάντα πρόθυμες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν το χρέος της χώρας αγοράζοντας όπλα, συμμετέχοντας στη κούρσα των εξοπλισμών χωρίς ανταλλάγματα, ενώ ταυτόχρονα να το παρουσιάζουν ότι ενισχύεται η αμυντική θωράκιση της χώρας έναντι της Τουρκίας», ανέφερε και κατέληξε:
«Οι Συμφωνίες αυτές είναι πάντα υπέρ της παντοδυναμίας των λίγων και ισχυρών. Εμείς διατηρούμε πάντα επιφυλάξεις όταν ακούμε για ευθυγράμμιση της οικονομικής και γεωστρατηγικής δύναμης. Ποτέ στην Ελλάδα δεν δόθηκε στήριξη από τους συμμάχους της. Εμείς καταψηφίζουμε γιατί πιστεύουμε ότι η Συμφωνία δεν έχει καμία πρακτική ουσία και η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κερδίσει σε ένα εξόχως επικοινωνιακό ράλι εντυπώσεων».