Βουλή LIVE: Στην Ολομέλεια σήμερα το νομοσχέδιο Κεραμέως για την Παιδεία
Μετωπική σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής που εξετάζει σήμερα και αύριο το νομοσχέδιο Κεραμέως για την εκπαίδευση.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή:
Βασικά σημεία αιχμή για την αντιπαράθεση αποτελούν οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση με «κόκκινο πανί» την διαρκή παρουσία της Αστυνομίας στα ΑΕΙ αλλά και την θέσπιση βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα.
Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται και η ρύθμιση για τους «αιώνιους φοιτητές», με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είχε ούτως ή άλλως εξαγγείλει στο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής η διήμερη συζήτηση θα διεξαχθεί με ανοιχτό κατάλογο ομιλητών στα πρότυπα της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού και σε αυτόν θα μπορέσουν να εγγραφούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν, χωρίς περιορισμό, με ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο η συζήτηση να διαρκέσει τελικά τρεις ημέρες και να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων.
Στην έναρξη της συζήτησης τα κόμματα της αριστεράς είναι πιθανό να εγείρουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο άρθρο 9 που αφορά την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με το επιχείρημα ότι προσκρούει στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των προηγούμενων συνεδριάσεων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε η Ελληνική Λύση.
[caption id="attachment_1657159" align="alignnone" width="1200"] EUROKINISSI[/caption]
Για νομοσχέδιο κοινής λογικής έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να επιλυθούν παθογένειες δεκαετιών και να μπει τέλος στην κοροϊδία να εισάγεται κάποιος μαθητής με βαθμολογία κάτω του 2 στα 20. Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην φύλαξη των ΑΕΙ η κ. Κεραμέως έκανε ειδική αναφορά στη διαπόμπευση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου, σημειώνοντας ότι «αν όλα έβαιναν καλώς στα ελληνικά πανεπιστήμια, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ να συζητήσουμε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Νίκου Φίλη, δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα καταργηθούν αν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει ξανά την εξουσία, ενώ το ΚΙΝΑΛ επέμεινε μέσω της Χαράς Κεφαλίδου στη θέση του ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να περιφρουρήσουν το χώρο τους και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τι λένε ακαδημαϊκοί και αστυνομικοί
«Διχασμένοι» στις αλλαγές και την φύλαξη στη ΑΕΙ εμφανίστηκαν στις συνεδριάσεις των φορέων τόσο οι εκπρόσωποι των Ακαδημαϊκών όσο και οι εκπρόσωποι των Αστυνομικών, με την ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) να διαφωνεί με την εμπλοκή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας να τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ειδικού σώματος μέσα στα ΑΕΙ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της επιθετικότητας μέσα στα ΑΕΙ λόγω της αστυνομικής παρουσίας.
Κινητοποιήσεις
Την Τετάρτη –ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, 24ωρη απεργία και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις προκήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ παράλληλα καλεί σε συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους στις 13;00 στα Προπύλαια.
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προχώρησαν χθες σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν και στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της ΟΔΠΤΕ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, που υπερασπίζονται τη Δημόσια Παιδεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα.