Voucher 200 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για tablet σε μαθητές - Όλη η διαδικασία
Στο τέλος του Ιανουαρίου (ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου) θα ανοίξει η πλατφόρμα για το voucher των 200 ευρώ σε μαθητές και φοιτητές για την αγορά tablet, laptop ή σταθερού υπολογιστή. Σημειώνεται πως η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με κωδικούς του Taxisnet και εκεί οι ενδιαφερόμενοι - χωρίς να χρειαστεί να στείλουν κάποια αίτηση - θα μπορούν να ελέγχουν άμεσα και γρήγορα εάν δικαιούνται ή όχι τα χρήματα.
Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν στη συνέχεια έναν ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα ισοδυναμεί με επιταγή 200 ευρώ, τον οποίο θα μπορούν:
- είτε να αποστείλουν απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού
- είτε να εκτυπώσουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν αγορά σε φυσικό κατάστημα
Για την αγορά εξοπλισμού που κοστίζει περισσότερο, οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν οι ίδιοι το υπολοιπόμενο ποσό.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Το voucher δικαιούνται οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι δικαιούνται το οικογενειακό επίδομα του ΟΠΕΚΑ και έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, υπολογίζεται ότι το voucher δικαιούνται 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.
Παραδείγματα
- Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
- Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ
- Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ
- Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια αίτηση ούτε να αναρτήσουν δικαιολογητικά στην πλατφόρμα, καθώς τα στοιχεία τους θα έχουν εισαχθεί αυτόματα αφού η λειτουργία της θα είναι απολύτως στοχευμένη. Η συμπλήρωση των στοιχείων θα είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους χρήστες ενώ θα υπάρχει και βοήθεια (help desk), για όσους χρειάζονται παραπάνω οδηγίες ή πληροφορίες.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.