Βορίδης στο Action 24: Ο Κώστας Τασούλας θα τιμήσει το αξίωμα - Τι είπε για ανασχηματισμό
Ο υπουργός Επικρατείας εκθείασε την επιλογή Τασούλα λέγοντας ότι θα τιμήσει το αξίωμα, τη θεσμική θέση και τη χώρα.
Σε αποσύνδεση των διαδικασιών εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από ένα πιθανό σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού προχώρησε ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο Action24 για το εάν επίκειται ανασχηματισμός, απάντησε ότι κατά αρχήν η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από την εξέλιξη της πρότασης του Κωνσταντίνου Τασούλα ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι «ο ανασχηματισμός αποτελεί προνομία του πρωθυπουργού».
Σχολιάζοντας τους πιθανούς λόγους επιλογής του κ. Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι «το σημαντικό, εδώ, δεν είναι η κομματική προέλευση, είναι ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει μια μακρά πολιτική διαδρομή. Έχει αποδείξει σε πάρα πολλές στιγμές την αξία του ως πολιτικός και ως πρόσωπο. Είναι ένας άνθρωπος που ως πρόεδρος της Βουλής έχει δείξει κατ' επανάληψιν την ικανότητά του να συνθέτει και να μπορεί να μας εκπροσωπεί επάξια. Είναι ένας σπάνια πεπαιδευμένος άνθρωπος, έχει πνευματικό βάθος και καλλιέργεια, που έχουν πολύ λίγοι. Επομένως είναι μια εξαιρετική επιλογή».
Σύμφωνα, εξ άλλου, με όσα επιτάσσει το Σύνταγμα, «θα πρέπει να αναζητείται ένα συνθετικό πρόσωπο, ώστε να μπορούν να συγκλίνουν σε αυτό οι πολιτικές δυνάμεις», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Επικρατείας, που προσέθεσε: «'Ακουσα τις τοποθετήσεις των κομμάτων της Αριστεράς: οι περισσότερες από αυτές είναι ιδεολογικές, δεν έχουν προσωπικά χαρακτηριστικά. 'Ακουσα τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει για την πολιτική επιλογή του να προτείνει κάποιον άλλον, γιατί το εντάσσουν στην αντιπολιτευτική λογική τους. Δεν λέει πάντως αυτό το Σύνταγμα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η λογική τους. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω καθόλου είναι το πώς μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει ότι ψηφίζει τον Κώστα Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής, έχει τις αρετές (για το αξίωμα αυτό), αλλά την ώρα που το Σύνταγμα με παρακινεί να είμαι συνθετικός και ενωτικός, αυτόν τον ίδιο άνθρωπο δεν τον ψηφίζω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλες οι τεκμηριώσεις είναι προσχηματικές», σχολίασε και αντέτεινε ότι «θα ήταν πιο ειλικρινές να πει κανείς ότι δεν τον ψηφίζει γιατί έχει άλλες πολιτικές προτεραιότητες».
Περιγράφοντας σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, την «εξαιρετική σχέση», την «ισχυρή συναγωνιστική πορεία» που έχει ο ίδιος με τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μ. Βορίδης δήλωσε βέβαιος ότι «ο Κώστας Τασούλας θα είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τιμήσει το αξίωμα, τη θεσμική θέση, θα τιμήσει τη χώρα».
«Δεν είναι κάτι αρνητικό για την κυρία Σακελλαροπούλου»
Ερωτηθείς γιατί δεν ανανεώθηκε η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι «το να κάνεις μια διαφορετική επιλογή σε μια διαφορετική στιγμή δεν χρειάζεται ειδική αιτιολόγηση». 'Αλλωστε, συνέχισε, το ότι δεν προτάθηκε για μια δεύτερη θητεία «δεν σημαίνει ότι η κυρία Σακελλαροπούλου δεν υπηρέτησε ευδοκίμως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ότι υπηρέτησε ευδοκίμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ανανεώνεται η θητεία. Ο πρωθυπουργός σκέφτηκε ότι στην παρούσα φάση χρειάζεται κάποιον που να είναι πολιτικός». Ως εκ τούτου, «δεν είναι κάτι αρνητικό για την κυρία Σακελλαροπούλου, είναι μια άλλη επιλογή».
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ότι ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε επίσης ότι «το πολιτικό ποιον, το βάθος, η πνευματική καλλιέργεια και το ήθος είναι εγγυήσεις ότι θα κάνει εξαιρετικά καλά τη δουλειά». Προχώρησε δε, στην εκτίμηση ότι ο κ. Τασούλας θα ψηφισθεί και από ανεξάρτητους βουλευτές.
Επαναλαμβάνοντας δε, το ερώτημα προς την αντιπολίτευση γιατί «ενώ ψήφισε τον Κ. Τασούλα ως πρόεδρο της Βουλής, δεν θα είναι καλός ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας;», χαρακτήρισε «αδιανόητη» τη λογική του ΠΑΣΟΚ.
Ερωτηθείς για τη στάση που κατ' εκτίμησιν θα έχει στις σχετικές ψηφοφορίες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε άγνοια, αν και υπογράμμισε τη γνωστή «σχέση και φιλία» που έχουν οι δύο πολιτικοί άνδρες, το γεγονός ότι «έχουν κοινή πολιτική μήτρα, την πολιτική παράδοση του Ευάγγελου Αβέρωφ».