Ομόφυλοι: Ο Βορίδης θέτει θέμα για τη συνταγματικότητα - Δείτε το επίμαχο άρθρο
Θέμα συνταγματικότητας του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια θέτει δημοσίως ο Μάκης Βορίδης στον απόηχο του υπουργικού Συμβουλίου το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ρύθμιση με στόχο να έχει γίνει νόμος του κράτους έως τις 13 Φεβρουαρίου.
«Κατά τη γνώμη μου υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας» είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, επικαλούμενος το άρθρο 21 του Συντάγματος για την «Προστασία της Οικογένειας».
«Για να μπορέσει να περάσει ο νόμος, χρειάζεται ένας διαφορετικός ορισμός της οικογένειας», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε εδώ το Άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της οικογένειας
Ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι οι ενστάσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι δημόσιες από τον Ιούλιο πολύ πριν ανοίξει η συζήτηση για την κυβερνητική παρέμβαση - κάτι το οποίο επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενημέρωσε για την επιλογή της αποχής από την ψηφοφορία.
Κατά τον κ. Βορίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση που πήρε και για την οποία τον ενημέρωσε αλλά ούτε το ζήτησε να παραιτηθεί. «Με ενδιαφέρει η καταλλαγή και η ενότητα της κυβέρνησης» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα επικαλέστηκε δυο αποφάσεις του δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2010 και το 2017 με δυο αποφάσεις απάντησε ότι πρόκειται για ζήτημα που εναπόκειται στην ευχέρεια των κρατών αλλά και εάν δεν το ρυθμίσουν, «τότε δεν υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Δεν μπορεί να γίνει κανόνας η περίπτωση Βορίδη»
Η στάση του κ. Βορίδη αλλά κυρίως η επιχειρηματολογία του, άνοιξε το δρόμο σε αρκετούς «γαλάζιους» ώστε να βγουν δημόσια και να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την κυβερνητική ρύθμιση, προκαλώντας νέους «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μιλώντας στο ACTION24 ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως ο κ. Βορίδης είναι ειδική περίπτωση, γιατί είχε εκφράσει εξαρχής τη διαφωνία του, «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει κανόνας...»