Βορίδης από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ: Με προσοχή οι μεταρρυθμίσεις
Δέσμευση ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ξεκαθαρίσει μέσα από διάλογο με τα θεσμικά όργανα ποιες μεταφορές αρμοδιοτήτων μπορούν να γίνουν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις σε δήμους και σε περιφέρειες έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός ανέφερε ότι λείπει από το κράτος ο μηχανισμός αξιολόγησης των αρμοδιοτήτων και της κατανομής τους, κάτι που απαιτείται για το ξεκαθάρισμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Ωστόσο, όπως είπε, μέχρι να στηθεί ο μηχανισμός, μπορεί να συζητηθεί η μεταφορά κάποιων αρμοδιοτήτων, οι οποίες είναι πιο προφανείς, τονίζοντας πάντως ότι βασικό κριτήριο που θα τεθεί είναι ότι θα υπηρετείται καλύτερα ο πολίτης.
https://www.youtube.com/watch?v=xpCnBM9QGWY
Ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να λυθεί το πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στην εποπτεία των ΟΤΑ και τα διάφορα επίπεδα επικάλυψης του ελέγχου, σημειώνοντας ότι και σε αυτό το θέμα θα γίνει μία πρώτη τακτοποίηση μέχρι τέλος του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις στο προσωπικό, που έθεσαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός ανέφερε ότι πράγματι την τελευταία δεκαετία οι δήμοι υπέστησαν απώλειες, αλλά στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το ισοζύγιο ήταν θετικό, καθώς οι αποχωρήσεις με συνταξιοδοτήσεις ήταν 5.311, ενώ οι προσλήψεις 8562.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, που έχουν καθυστερήσει, προσθέτοντας πως οι εγκριτικές για το έτος 2022 είναι 797. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα σε προσωπικό πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, προκειμένου να στελεχωθούν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι τεχνικές και οι οικονομικές, λέγοντας ότι «θέλουμε οι δήμοι να είναι αναπτυξιακό εργαλείο».
[caption id="attachment_1866983" align="alignnone" width="1024"] Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα ανέφερε πως σε πέντε κύκλους το διάστημα 2018-2020 σε σύνολο 80 και πλέον χιλιάδων υπαλλήλων η απώλεια των δήμων είναι 255 άτομα, αν και παραδέχτηκε ότι κάποιοι δήμοι «πληγώθηκαν».[/caption]
Ο υπουργός δήλωσε πως η ανακατανομή των ΚΑΠ που διεκδικεί η ΚΕΔΕ είναι μία συζήτηση, την οποία η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να κάνει, αλλά πρέπει και οι αιρετοί να την προετοιμάσουν σωστά. Όπως είπε, υπάρχουν αυτή η στιγμή εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά θα πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των έργων. «Αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία που δεν πρέπει να την πετάξουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία ότι τα έργα θα είναι σωστά στοχευμένα για την εξυπηρέτηση πολιτών.
Όσον αφορά την καταστατική θέση των δημάρχων, ανακοίνωσε ότι προχωρά διάταξη για την επίλυση του ζητήματος επιβολής προστίμων σε δήμους για θέματα ναυαγοσωστών, αλλά και για την κατάργησης αυτόφωρη διαδικασία σε αιρετούς.
Ο κ. Βορίδης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που έφερε στην αυτοδιοίκηση, τονίζοντας πως ακόμα η κυβέρνηση «μαζεύει τα απόνερα των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων». Και αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν τους τελευταίους εννέα μήνες, όπως τον νέο νόμο για τον ΑΣΕΠ, το σύστημα κινητικότητας και προσλήψεων, τον νόμο για τον εσωτερικό έλεγχο, μέσω του οποίου, όπως είπε, «θα φτιάξουμε σύστημα ακεραιότητας που θα θωρακίσει τη δημόσια διοίκηση και τους δήμους από μηχανισμούς διαφθοράς», τον νόμο για την τηλεργασία, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
«Ένα μεγάλο βήμα έχει γίνει καταρχήν και μόνο με τη στάση που τηρούμε, στάση ηθική και βαθιά πολιτική», είπε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει πλέον τη σχέση με τους δημάρχους που είχε διαρραγεί τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε και θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις δείχνοντας εμπιστοσύνη στους αιρετούς».