Εγκληματική οργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα: Εμπλέκονται πρώην δήμαρχος και υπάλληλοι πολεοδομίας
Οι εκβιασμοί σε πολίτες. Οι «εισπράξεις» του ενός εκατ. ευρώ. Πώς δρούσε το κύκλωμα που αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά για να εγκρίνει οικοδομικές άδειες.
Στην εξάρθρωση ενός πολυπλόκαμου κυκλώματος διαφθοράς και εκβιασμών προχώρησε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας. Το κύκλωμα δρούσε στην βόρεια Ελλάδα και μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 21 άτομα για υπόθεση διαφθοράς σε πολεοδομίες.
Μεταξύ των συλληφθέντων, εκτός του πρώην δημάρχου, είναι δυο ανώτερα στελέχη πολεοδομιών, κατώτεροι υπάλληλοι πολεοδομιών και ιδιώτες μηχανικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα των αρχών εστιάζει σε δύο πολεοδομίες. Οι κατηγορούμενοι που συμμετείχαν στο κύκλωμα φέρεται να εξέδιδαν οικοδομικές άδειες με το αζημίωτο. Ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι και ένα πρώην σημαίνον στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η καλά οργανωμένη επιχείρηση για τη σύλληψη των εμπλεκομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι «ράμπο» της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων με συστηματική έρευνα ξετύλιξαν το κουβάρι και έφτασαν στα ίχνη των εκβιαστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά αξίας που αγγίζει το ένα εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έλεγχος πραγματοποιείται μεταξύ άλλων στην υπηρεσίας της πολεοδομίας στον δήμο Σιθωνίας, για υποθέσεις διαφθοράς προηγουμένων ετών. Η είσοδος σε εργαζόμενους στην υπηρεσία έχει απαγορευτεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Ο πρώην δήμαρχος, οι άλλοι 15 ιδιώτες και οι πέντε υπάλληλοι πολεοδομίας φέρεται να είχαν βάλει στο στόχαστρο ιδιώτες που ήθελαν να χτίσουν σε σημεία ιδιαίτερης προβολής σε περιοχές της Χαλκδικής.
Εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις που κατείχαν οι συλληφθέντες, τόσο στελέχη της πολεοδομίας όσο και ιδιώτες (μηχανικοί και αρχιτέκτονες) σε συμβούλια αρχιτεκτονικής αξιοποιούσαν την ισχύ που τους παρείχε ο νόμος για να εκβιάζουν με την έκδοση ή μη των οικοδομικών αδειών.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκβίαζαν κατασκευαστές και ιδιώτες, εάν οι φάκελοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την έκδοση αδειών οικοδόμησης, ενώ σε περιπτώσεις που οι φάκελοι ήταν πλήρεις οι εκβιαστές ζητούσαν «γρηγορόσημα» για την ταχεία έκδοση των αδειών.
Η δράση τους περιλάμβανε συνεργασία με πολεοδόμους που φέρονται να αλλοίωναν έγγραφα ή να εγκρίνουν παράνομα αιτήματα, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που εκμεταλλευόταν πλήρως το πολεοδομικό σύστημα. Οι πολίτες που επιθυμούσαν να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να «κλείσουν» αυθαίρετες υποθέσεις προσέφευγαν στο κύκλωμα, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες αυτές.