«Βόμβα» Ράμμου: Ο φάκελος Ανδρουλάκη καταστράφηκε την ημέρα που κατήγγειλε την παρακολούθησή του
Σε μία αποκάλυψη βόμβα προχώρησε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, κατά την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μιας και ανέφερε μεταξύ άλλων πως η καταστροφή του αρχείου Ανδρουλάκη έγινε την ίδια ημέρα της καταγγελίας.
Σε κομβικό πρόσωπο στις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει μετατραπεί ο Χρήστος Ράμμος, με την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις να αρχίζει με «βόμβες» σχετικά με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο κ. Ράμμος αποκάλυψε πως η καταστροφή του αρχείου του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε μετά από εντολή του Παναγιώτη Κοντολέοντα την ίδια ημέρα που έγινε η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθηση του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Χρήστος Ράμμος, φέρεται να υποστήριξε πως η αρχική απόκριση του Θεμιστοκλή Δεμίρη στο αίτημα πρόσβασης του φακέλου Ανδρουλάκη ήταν πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει ο φάκελος, γνώριζε όμως μόνο για ένα έγγραφο Κοντολέων-Βλάχου προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού. Πρόθεσε παράλληλα πως σε νέο έλεγχο μετά από δυό-τρεις ημέρες, δόθηκε στην Αρχή από την ΕΥΠ έγγραφη δήλωση του Θεμιστοκλή Δεμίρη πως η διαδικασία άρσης του απορρήτου έγινε σε νόμιμα πλαίσια, ενώ στην συνέχεια ο νέος διοικητής της ΕΥΠ επικαλέσθηκε το απόρρητο και το καθήκον της εχεμύθειας για να μην δώσει άλλες απαντήσεις.
Ο Χρήστος Ράμμος χαρακτήρισε ως «υπεκφυγή» την συγκεκριμένη στάση που κράτησε ο πρόεδρος της ΕΥΠ ο και «άρνηση συνεργασίας» τονίζοντας πως η ΕΥΠ δεν μπορεί να αντιτάσσει απόρρητο στην Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την ελεγκτική αρμοδιότητα σε αυτή.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται να ανέφερε, επίσης, πως η εισαγγελέας Βλάχου, αρμόδια για την ΕΥΠ, είπε πως η κρίση της είναι δεν είναι υπό έλεγχο και πως δεν μπορεί να δείξει στοιχεία. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ σημείωσε παράλληλα πως γενικά υπήρχε άρνηση συνεργασίας από την αρμόδια εισαγγελέα και την ΕΥΠ με υπεκφυγές, τονίζοντας ακόμα πως πουθενά δεν υπήρχε αιτιολογία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. «Δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, αναφέροντας για την υπόθεση πως το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες.
Δεν άφηναν τον Ράμμο να καταθέσει έγγραφα της ΕΥΠ
Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος μίλησε επιθετικά στον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης αρχικά έκανε παρέμβαση και έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Δημήτρη Μαρκόπουλο.
Στη συνέχεια όμως, προσπάθησε να εμποδίσει τον Χρήστο Ράμμο από το να καταθέσει σημαντικά έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επικαλέστηκε πρακτικά της ΕΥΠ τα οποία κατέθεσε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης. Όταν όμως τελείωσε η συνεδρίαση, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι δεν μπορεί να τα καταχωρίσει επειδή δεν έχουν υπογραφή.
Άμεσα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να μην περάσει η αυθαίρετη απόφαση του Γιάννη Κεφαλογιάννη και έτσι τα πρακτικά καταχωρήθηκαν κανονικά. Την Πέμπτη στις 9 το πρωί όλοι οι βουλευτές θα έχουν πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα.
Βουλευτής της ΝΔ παραποίησε απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ
Ένα περιστατικό που συζητήθηκε εκτυλίχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια να συσκοτίσει την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, κατέθεσε απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ το οποίο ήταν παραποιημένο. Ηχηρή απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, καθώς αποκάλυψε την παραποίηση και έβαλε στην θέση του τον γαλάζιο βουλευτή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε απόρρητο έγραφε της ΕΥΠ με ημερομηνία 5 Μαΐου το οποίο έλεγε ότι το μηχάνημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν προγραμματισμένο να καταστραφεί στις 25 Ιουλίου. Ωστόσο, ο Χρήστος Ράμμος έβγαλε το ίδιο χαρτί στο οποίο δεν αναφερόταν κάποια ημερομηνία καταστροφής.
Η ημερομηνία 25 Ιουλίου δεν είναι βεβαίως τυχαία, καθώς την επόμενη μέρα, στις 26 Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσήλθε στον Άρειο Πάγο και αποκάλυψε την προσπάθεια παρακολούθησής του με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Υπενθυμίζεται ότι Χρήστος Ράμμος αποκάλυψε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε με εντολή του Παναγιώτη Κοντολέοντα, την ίδια μάλιστα μέρα που ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Πρόκειται για τις 29 Ιουλίου, ημέρα που οι δικηγόροι του Νίκου Ανδρουλάκη προσκόμισαν στην ΑΔΑΕ τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.