Βόλος: Κατάπιε 20 χάπια Mesulid με τρία ποτήρια ουίσκι
Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε το πρωί της Τετάρτης, 27 Ιανουαρίου μια 21χρονη κοπέλα στην Νέα Ιωνία Βόλου, καταναλώνοντας χάπια και αλκοόλ. Ωστόσο έγινε αντιληπτή από τη μητέρα της που ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.
Σύμφωνα με το magnesianews.gr, η νεαρή πήρε 20 χάπια Mesulid και με τρία ποτήρια ουίσκι προσπάθησε να θέσει τέλος στη ζωή της, άγνωστο για ποιο λόγο. Ταυτόχρονα, πιθανόν λόγω επίδρασης χαπιών και αλκοόλ προκάλεσε ζημιές, σπάζοντας αντικείμενα στο σπίτι.
Η μητέρα της, που ευτυχώς ήταν μαζί της, κάλεσε το ΕΚΑΒ και η 21χρονη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου όπου νοσηλεύεται.
Οι αιτίες των αυτοκτονικών σκέψεων/ιδεασμών
- Η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μιας σειράς αιτιολογικών παραγόντων, όπως:
- Ψυχιατρικοί παράγοντες: η ύπαρξη σοβαρής κατάθλιψης, κάποιας άλλης σοβαρής ψυχικής διαταραχής (π.χ. σχιζοφρένεια, διαταραχή προσωπικότητας) ή αγχώδους διαταραχής καθώς και η χρήση διαφόρων ουσιών ή αλκοόλ. Η κατάθλιψη είναι μια αντιμετωπίσιμη ψυχική ασθένεια που μπορεί να πλήξει τον καθένα. Παρόλ΄αυτά, μόνο το 15% αυτών που έχουν κατάθλιψη διαγιγνώσκονται και τυγχάνουν θεραπευτικής αντιμετώπισης.
- Διάφορες κρίσεις ή σοβαρά γεγονότα ζωής: η συνηθέστερη αιτία είναι κάποιου είδους προσωπική κρίση όπου το άτομο διακατέχεται από ιδιαίτερα έντονα αισθήματα αποτυχίας, ανεπάρκειας και αναξιότητας. Επίσης, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή της εργασίας, το τέλος μιας σχέσης, κάποια σοβαρή σωματική ασθένεια ή τα γηρατειά.
- Ψυχολογικοί παράγοντες: διάφορες διαπροσωπικές συγκρούσεις, μια συστηματικά προσβλητική συμπεριφορά προς το εν λόγω άτομο, βία ή εμπειρίες φυσικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας καθώς και έντονα αισθήματα απελπισίας.
- Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες: η δυνατότητα πρόσβασης σε μέσα που μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο (π.χ. όπλα, χάπια κ.ά.), κοινωνική απομόνωση και οικονομικές δυσκολίες ή ο αναγκαστικός ξεριζωμός κάποιου από την πατρίδα του εξαιτίας πολέμου ή άλλης απειλής μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε αυτοκτονικές σκέψεις ή ακόμα και πράξεις.
- Πιθανοί βιολογικοί ή γενετικοί παράγοντες: όπως π.χ. οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Οι αυτοκτονικές σκέψεις εξαφανίζονται, συνήθως, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές, όμως, παραμένουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ή επανέρχονται κατά περιόδους.
Πιθανές πρώιμες ενδείξεις ύπαρξης αυτοκτονικών σκέψεων
Ένα άτομο που σκέφτεται την αυτοκτονία επιθυμεί συχνά τη βοήθεια και, για το λόγο αυτό, επικοινωνεί με κάποιον τρόπο -άμεσα ή έμμεσα- τις σκέψεις ή τις προθέσεις του. Ορισμένες συνήθεις ενδείξεις, που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, είναι όταν το άτομο:
– Μιλά λίγο ή ακόμα και πολύ για αυτοκτονία
– Ακούει μουσική, διαβάζει βιβλία ή έχει στην κατοχή του εικόνες με θέμα το θάνατο
– Δεν συναντά φίλους, απομονώνεται από τα μέλη της οικογένειάς του
– Νιώθει αναξιότητα, απελπισία ή παραίτηση, που τα δείχνει με διάφορους τρόπους
– Χαρίζει σημαντικά προσωπικά του αντικείμενα
– Συχνές και μεγάλες συναισθηματικές διακυμάνσεις, ξαφνικές εκρήξεις οργής
– Δείχνει ξαφνικά πιο ήρεμο και καλοδιάθετο
– Ξαφνικά, επισκέπτεται ή τηλεφωνεί σε σημαντικά πρόσωπα της ζωής του
– Αυτοτραυματίζεται ποικιλοτρόπως, όπως π.χ. χαράζεται σε διάφορα σημεία του σώματος,
καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, κάνει χρήση ουσιών κ.ά.
– Εκτίθεται σε επικίνδυνες καταστάσεις
– Προετοιμάζεται για το θάνατο, π.χ. καθαρίζοντας ξαφνικά το δωμάτιό του, επιστρέφοντας πράγματα
που έχει δανεισθεί, γράφει τη διαθήκη του κ.ά.
– Γίνεται κάτοχος ή συλλέγει όπλα, χάπια ή άλλα μέσα που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα βλάβη
– Έχει κάνει προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας