Βολές Καραμανλή για εθνικά: Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας
Νέες βολές για τα εθνικά θέματα εξαπέλυσε από την Αλεξανδρούπολη ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη "Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή".
Λίγες μόνο ημέρες μετά από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο πρώην Πρωθυπουργός σε μία ομιλία γεμάτη μηνύματα για τα εθνικά θέματα και την προσπάθεια που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να στήσει εκ νέου τις γέφυρες επικοινωνίας και διαλόγου με την Άγκυρα, έθεσε εκ νέου τις κόκκινες γραμμές για το πλαίσιο των συζητήσεων με τη γειτονική χώρα.
Ο κ. Καραμανλής είπε «ναι» στη συνεργασία με την Τουρκία αλλά και στην εξάντληση κάθε περιθωρίου προκειμένου να λυθεί το θέμα των θαλασσίων ζωνών ωστόσο προειδοποίησε ευθέως:
«Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία – ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο – να νομίσει ότι, με αντίτιμο την μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Μάλιστα ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε με νόημα πως όλα τα άλλα θέματα που θέτει η Τουρκία είναι λυμένα και "δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση...".
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης πως απαιτείται σαφήνεια και ξεκάθαρες θέσεις, εκ μέρους μας, σε αυτή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης και διαλόγου με την Τουρκία υπενθυμίζοντας τα περί "γαλάζιας πατρίδας" και "συνόρων της καρδιάς μας" που έχουν γίνει κεντρική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.
«Δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων (...) Είναι χρέος όλων μας να ορθώσουμε ενιαίο εθνικό μέτωπο για να αποκρούσουμε τυχόν απαιτήσεις που θα οδηγήσουν στην διχοτόμηση του Αιγαίου και στην εγκατάλειψη της Κύπρου» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Για τη Θράκη, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως υπάρχουν «γνωστοί κύκλοι» που επιχειρούν να εγείρουν εκ νέου θέμα "τουρκικής μειονότητας" με την ευκαιρία της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.