Vodafone: Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας σε Μύκονο, Δήλο και Ρήνεια
Τα νησιά αποτελούν τους τελευταίους σταθμούς του ταξιδιού του Vodafone Posidonia, με στόχο την καταγραφή και διάσωση της Ποσειδωνίας.
Τα ερευνητικά «μακροβούτια» του Vodafone Posidonia στις Κυκλάδες για τη χαρτογράφηση των πολύτιμων υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας ολοκληρώθηκαν με τα νησιά της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας. Το πρόγραμμα Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone συνδυάζει την προηγμένη τεχνογνωσία της Vodafone με την επιστημονική γνώση του Oceanus Lab του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να διαμορφώσει έναν πλήρη και ακριβή χάρτη της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες με σκοπό την προστασία της.
Οι αποστολές του Vodafone Posidonia στο Αιγαίο, αφετηρία του προγράμματος, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Διευθυντή του Oceanus Lab, Γιώργου Παπαθεοδώρου, έχουν ήδη αποτυπώσει με μεγάλη ακρίβεια τη συνολική έκταση και τα χαρακτηριστικά των λιβαδιών της Ποσειδωνίας περιμετρικά των νησιών της Σύρου, της Πάρου και της Αντιπάρου.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης ερευνητικής αποστολής στη Μύκονο, τη Δήλο και τη Ρήνεια, χαρτογραφήθηκε το σύνολο της θαλάσσιας περιοχής των νησιών που αντιστοιχεί σε 109,20 τ.χλμ. έκτασης πυθμένα, φτάνοντας έως περίπου 50μ βάθος νερού. Σύμφωνα με τα χαρτογραφικά ευρήματα και τις 73 υποθαλάσσιες λήψεις, διάρκειας περίπου 14 ωρών, τα λιβάδια Ποσειδωνίας καλύπτουν πάνω 25 χιλιάδες στρέμματα βυθού, τα οποία εκτιμάται ότι παράγουν περισσότερο από 380 εκατομμύρια λίτρα οξυγόνου ανά ημέρα. Το βαθύτερο λιβάδι Ποσειδωνίας βρέθηκε στα βορειοανατολικά της Ρήνειας (42 μ.) και δυτικά της Μυκόνου (44 μ.), ενώ εκτεταμένα πεδία Ποσειδωνίας βρέθηκαν επίσης στις νοτιoδυτικές ακτές της Μυκόνου και στις ανατολικές ακτές της Ρήνειας.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν σημάδια αλλοίωσης των λιβαδιών εξαιτίας αγκυροβόλησης κοντά στα λιμάνια και σε τουριστικές παραλίες της Μυκόνου, ενώ βρέθηκαν περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση απορριμμάτων, ανοικτά των τουριστικών παραλιών και στο στενό Δήλου – Ρήνειας. Η θαλάσσια έρευνα παρείχε ακόμη πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη μορφολογία του πυθμένα, την εκτίμηση του ύψους των φυλλωμάτων της Ποσειδωνίας, το πάχος ιζήματος στις περιοχές των λιβαδιών και αποκάλυψε την ύπαρξη του ξενικού είδους φυκιού Caulerpa racemosa περιμετρικά της Μυκόνου καθώς και των Halophila stipulacea και Caulerpa prolifera.
Η συστηματική και λεπτομερής καταγραφή της Ποσειδωνίας με τη χρήση εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές των Κυκλάδων δίνει πλέον τη δυνατότητα ασφαλών αναγωγών σχετικά με τη συνολική έκτασή της στο Αιγαίο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της σημαντικής οικολογικής της δράσης και στην εύρεση τρόπων προστασίας της.
Για να μάθετε περισσότερα για το Vodafone Posidonia επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Vodafone: https://www.vodafone.gr/idryma-vodafone/vodafone-posidonia.