Βιρμανία ή Μιανμάρ: Η μυστηριώδης χώρα με τα καλύτερα ρουμπίνια, που επλήγη από τον Εγκέλαδο
Για τους Ευρωπαίους και τη Δύση είναι μια χώρα μυστηριώδης και εν πολλοίς άγνωστη. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως τη «Βόρεια Κορέα της νοτιονατολικής Ασίας».

Για τους Ευρωπαίους και τη Δύση είναι μια χώρα μυστηριώδης και εν πολλοίς άγνωστη. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως τη «Βόρεια Κορέα της νοτιονατολικής Ασίας». Η χώρα μαστίζεται ακόμα από μια στρατιωτική δικτατορία που έχει υπό πλήρη λογοκρισία τον ειδησεογραφικό τομέα. Πολιτικά, η χώρα παραμένει διχασμένη. Η στρατιωτική ηγεσία (Tatmadaw) ελέγχει την εξουσία, ενώ η Σου Κι, κάποτε σύμβολο ελευθερίας, φυλακίστηκε ξανά. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως κατά των Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας που υπέστη εθνοκάθαρση το 2017.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εικόνες από τις ζημιές που προκλήθηκαν από την διπλή και ισχυρότατη σεισμική δόνηση της Παρασκευής (28/3) έρχονται με το σταγονόμετρο. Οι δονήσεις προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μανταλέι, όπου κατέρρευσαν κτίρια, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής γέφυρας Άβα στον ποταμό Ιραουάντι.
Τι είναι όμως γνωστό για την Βιρμανία ή Μιανμάρ;

Πλούσια ιστορία, αλλά γεμάτη καταπίεση και διώξεις
Η Βιρμανία, ή Μιανμάρ όπως είναι επίσημα γνωστή, αποτελεί μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας με πλούσια ιστορία, πολύπλοκη πολιτική σκηνή και μοναδικά χαρακτηριστικά. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδία, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, με έκταση 676.548 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 54 εκατομμυρίων. Η γεωγραφία της περιλαμβάνει τροπικά δάση, τον ποταμό Ιραουάντι και τα βουνά του βορρά, ενώ το κλίμα της είναι μουσονικό.
Ιστορικά, η Βιρμανία υπήρξε κέντρο ισχυρών βασιλείων, όπως το Παγάν (9ος-13ος αιώνας), πριν αποικιοκρατηθεί από τους Βρετανούς το 1885. Απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1948, αλλά η πολιτική της πορεία υπήρξε ταραχώδης. Από το 1962, στρατιωτικά καθεστώτα κυριάρχησαν, με τη χούντα να καταπνίγει δημοκρατικές φωνές. Το 1988, μαζικές διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια, ενώ το 1990 η νίκη της Αούνγκ Σαν Σου Κι στο εκλογικό αποτέλεσμα αγνοήθηκε. Η μετάβαση σε «πολιτική δημοκρατία» το 2011 έφερε ελπίδες, αλλά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 ανέτρεψε ξανά την κατάσταση, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες και εμφύλιο.
Γεωγραφικά, η Βιρμανία μαγεύει με τις χρυσές παγόδες, όπως η Σβενταγκόν στη Γιανγκόν, και τις αρχαίες πόλεις, όπως η Μπαγκάν με χιλιάδες ναούς. Περίεργα στοιχεία περιλαμβάνουν τη γέφυρα U Bein, τη μεγαλύτερη ξύλινη γέφυρα στον κόσμο, και τη λίμνη Ίνλε, όπου ψαράδες κωπηλατούν με τα πόδια. Αξιοσημείωτη είναι και η παράδοση του «thanaka», ενός φυσικού καλλυντικού από φλοιό δέντρου που χρησιμοποιούν οι γυναίκες. Παρά τις ομορφιές της, η Βιρμανία παραμένει μια χώρα σε κρίση, με το μέλλον της αβέβαιο.
Η Μιανμάρ (και πριν το 1989 Βιρμανία ή Μπούρμα) είναι μεγάλη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 676.578 τ.χλμ. και πληθυσμό 56.712.559 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2024. Συνορεύει με την Κίνα προς βορρά, το Λάος στα ανατολικά, την Ταϊλάνδη στα νοτιοανατολικά, το Μπανγκλαντές δυτικά και την Ινδία στα βορειοδυτικά. Νότια υπάρχει η Θάλασσα του Ανταμάν εντός του Κόλπου της Βεγγάλης βορειοδυτικά. Το ένα τρίτο της συνολικής περιμέτρου της Μιανμάρ, μήκους 1.930 χιλιομέτρων, σχηματίζει μια συνεχόμενη ακτογραμμή.
Η Μιανμάρ απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Ιανουαρίου 1948 ως «Ένωση της Βιρμανίας». Μετονομάστηκε σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ένωσης της Βιρμανίας» στις 4 Ιανουαρίου 1974, πριν ονομαστεί πάλι «Ένωση της Βιρμανίας» στις 23 Σεπτεμβρίου 1988. Στις 18 Ιουνίου 1989, το Κρατικό Συμβούλιο Αποκατάστασης του Νόμου και της Τάξης μετονόμασε το κράτος σε «Ένωση του Μιανμάρ».
Στη Μιανμάρ έχει εγκαθιδρυθεί στρατιωτική δικτατορία από το 1989 και ο δικτάτορας άλλαξε το όνομα σε Μιανμάρ από Βιρμανία. Τον Σεπτέμβριο του 2007, ξεκίνησαν καθημερινές διαδηλώσεις βουδιστών μοναχών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εργάτες και φοιτητές. Λόγω της επέμβασης της αστυνομίας, μέχρι τις 28 Σεπτέμβρη είχαν σκοτωθεί 14 άνθρωποι.
Από τις 6 Νοεμβρίου 2005, πρωτεύουσα της χώρας είναι το Νέπιντο (Naypyidaw). Μεγαλύτερη πόλη παραμένει η Ρανγκούν ή Γιανγκόν, που ήταν ως τότε η πρωτεύουσα της χώρας. Στις 7 Νοεμβρίου του 2010 διεξήχθησαν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές έπειτα από 20 χρόνια.
Κύρια γλώσσα είναι η Βιρμανική.

Το νόμισμα της χώρας ονομάζεται Κυάτ.
Και τώρα μερικά στοιχεία για τη χώρα.
Τους τελείωσαν οι γάτες
Οι καθαρόαιμες βιρμανικές γάτες κάποτε κρατούνταν ως βασιλικά κατοικίδια. Ο βασιλιάς Thibaw, ο τελευταίος μονάρχης της Βιρμανικής δυναστείας, είχε 40 από αυτούς ταυτόχρονα. Όταν οι Βρετανοί ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, οι γάτες σκορπίστηκαν. Οι καθαρόαιμες βιρμανικές γάτες είχαν εξαφανιστεί από τη χώρα μέχρι τη δεκαετία του 1930. Οι βιρμανικές γάτες επιστράφηκαν πρόσφατα στη Μιανμάρ από τις ΗΠΑ και ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής αυξάνει τον πληθυσμό τους.

Η Μιανμάρ έχει τις δικές της μονάδες μέτρησης
Είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες στον κόσμο που δεν χρησιμοποιούν το μετρικό σύστημα, αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Λιβερία, που χρησιμοποιούν το Αυτοκρατορικό Σύστημα, η Μιανμάρ έχει το δικό της παραδοσιακό σύστημα. Αν και μπορεί να δείτε αέριο μετρημένο σε γαλόνια και αποστάσεις σε μίλια, οι περισσότερες άλλες μετρήσεις θα προκαλέσουν σύγχυση στους ξένους. Μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθείτε μια μακρά λίστα τοπικών μετρήσεων όταν είστε έξω για ψώνια στη Μιανμάρ.
Τα καλύτερα ρουμπίνια του κόσμου
Τα ρουμπίνια της Βιρμανίας είναι παγκοσμίως γνωστά για το χρώμα και την καθαρότητά τους, γεγονός που τα καθιστά απίστευτα πολύτιμα. Το 2015, το Sunrise Ruby - εξορύσσεται στη Μιανμάρ - πουλήθηκε για 30,42 εκατομμύρια δολάρια σε μια δημοπρασία, καθιστώντας το το πιο ακριβό ρουμπίνι στον κόσμο. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μάλιστα μια τιάρα με 96 Βιρμανικά ρουμπίνια που της έδωσαν ως γαμήλιο δώρο οι κάτοικοι της Μιανμάρ.